• 1495
    ilk 11'inde sadece 6 yabancı futbolcu oynatabilen takımımızdır. bu da demektir ki 5 tane türk futbolcu seve seve oynayacak ilk 11'de. zaten biz uefa kupasını kaldırırkenki yerli oyuncularımız çok kaliteli ve uzun zamandır bir arada oynayan oyuncular olduğu için o başarılar geldi ve aynı kemik kadro milli takımı dünya üçüncüsü yaptı.

    her ne kadar yabancı oyuncular bu takıma çok şey verebilirse de takımın başarılı olması için ana etken türk oyuncuların o kemik yapıyı sağlıklı bir şekilde oturtabilmesine bağlıdır. özellikle yıllardır bülent korkmaz, hakan şükür gibi birleştirici ve ağırlığı olan oyuncuların varlığıyla takımda her zaman bir kenetlenme görülebiliyordu. bizim bu seneki en büyük sıkıntılarımızdan birisi tam olarak takım olamayışımızdı zaten.

    son açıklamalardan sonra mehmet topal ve arda turanın sene sonunda gideceğini, servetin ise gitmeyi çok istediğini ve eğer bir teklif gelirse satılacağını anlıyoruz. o zaman elimizde kalan türk oyunculara bakalım, bizi gerçekten hedeflediğimiz noktalara ve oyun tarzına götürebilirmi bu oyuncular.

    kalede aykut ve ufuk. başından beri leo franco'nun bu takıma gereksiz olduğunu söylüyorduk çoğumuz zaten. artık sene sonunda gidici olduğu kesinleşen leo franconun yerine aykut geçecek ufuk da yedek olacak gibi gözüküyor seneye, tabi buffon veya cech gelmezse. aykut sene sonuna kadar oynayıp kazanacağı güven ve deneyim ile ligde bize yeterli olacaktır. ama yan toplardaki zaafı ve oyun kurmadaki yetersizliği bize avrupada bir eksidir. umarım yazın yeterince çalışır ve bu eksiyi en azından nötr'e getirir.

    defans en çok türk oyuncumuzun olduğu bölge. hemen hemen hepsi de zaten türk milli takımında oynuyor. sağda sabri ve uğur, solda hakan balta ve caner, ortada ise emre güngör, ali turan, gökhan zan. ortada oynayan oyuncularımızın 3'ü de sert oynayan ve markajı iyi yapan fakat oyun kurmak konusunda eksiklikleri olan oyuncular. bu sene hiçbiri doğru düzgün oynamadığı hatta sezonun yarısında antrenmanlara bile katılmadığı için rijkaardın sisteminde oldukça zorlanacaklardır. önümüzdeki sene hakan baltanın tekrar sola kayacağını düşünürsek sabri ve hakan balta bu takımın değişmezleri olacaktır. neill'in yeri garanti olduğuna göre defansta 3 yerli oynatacağız demektir.

    orta sahada arda ve mehmet topal gibi ilk 11'de oynayan iki türk gidince kalanlar: ayhan akman, mustafa sarp, barış özbek, emre çolak. elano ve keita'nın yeri garanti olduğunu düşünürsek gio ve kewell'ın da kalacağını (veya birinin yerine bir zenci dmc transfer edileceğini) hesap edersek orta sahaya bu dörtlüden birisi mutlaka girmesi gerekiyor.

    forvette ise hiç türk oyuncumuz yok malasef.

    kalede 1 ( aykut) ve defansta 3 ( sabri, hakan, ali turan?) olmak üzere 4 garanti. demek ki bir tane daha oynaması lazım. elimizde kalanlardan hiçbirisi doğru konuşmamız gerekirse bizim beklentilerimize cevap verecek kapasitede değil. hamit veya gökhan inler gibi bir adamın alınması lazım ki bu şartlarda çok ama çok zor gözüküyor. zaten avrupaya veya türkiyeye bakınca takımda oynayabilecek türk çok fazla da yok, hamit, gökhan inler, nuri şahin, serdar taşçı, eren derdiyok, mevlüt erdinç. onları da zaten parayla bile alamazsın çünkü gelmek istemiyorlar.

    bu şartlarda bir de elindeki en iyi iki türk oyuncuyu göndermek zaten iki yıldır gelen başarıslıkların üstüne hiç te mantıklı değil. burada önemli olan en iyi türk oyuncuları bulmak, kalan mevkilere uygun yabancı transferi yapmak olmalı. ama biz elimizdeki en iyi türkleri gönderiyoruz. şöyle söylemek gerekirse kewell giderse onun yerine 10 tane yabancı alabilirsin ama ardanın yerinde başka bir türk yok.

    önümüzdeki sene de çok kaliteli bir ekibin, çok kaliteli yabancılarla bir kaç gömlek alt kapasitedeki yerli oyuncuları kaynaştırmaya ve takım yapmaya çalışmasına şahit olacağız. ardasız ve topalsız daha kolay olmayacak ne yazık ki...
App Store'dan indirin Google Play'den alın