• 34030
    defans
    31 temmuz 2023 tarihinde galatasaray'ın nellson satılırsa yerine alması gereken stoper sergio ramos değil, davinson sanches mina veya muadili olmalı demiştim. https://gss.gs/3669150

    bunu derken aklımda oyun yapımızla alakalı bir hayal vardı. 23 eylül 2023 başakşehir galatasaray maçı'nda bu hayali çok kısa yaşayabildim :(

    sağ bekte hızlı, hamleli, rakibi yakın savunan, savunurken yıldıran, enerjik ve tempolu sacha boey var. sağ stoperde yine havadan ve yerden müthiş atletizm sergileyecek davinson sanches var. sol bekte ise yine hızlı, hamleli, rakibe temaslı oynayıp rakibi yıldıran, tempolu, enerjik kazımcan var. bu 3 oyuncunun da ayağı benzerlerinin aksine düzgün, mental yetenekleri benzerlerinin aksine gayet iyi. tabi bir de abdülkerim var elde.

    defansta 3 tane bu kadar hızlı, güvenilir oyuncun varken önde baskıyı müthiş şekilde uygulayabilirsin. rakip hiç bir zaman rahat rahat kalene inemez. kontra atak da olsa illa biri yetişecektir. üstelik bu ekibin önünde inanmazsınız ama torreira olacaktı. malesef benim hayaller 2-3 ay ertelendi kazımcan'ın sakatlığı sonrası. zaten okan buruk nedense kendisine forma vermeye hep temkinli yaklaştı. ligin ikinci yarısından önce forma bulacağını düşünmüyorum.

    orta saha
    açık söylemek gerekirse torreira'nın varlığına rağmen en sorunlu bölgemiz. ancak torreira sakatlık yaşamadığı sürece hızla tünelin ucundaki ışığa yaklaşıyoruz. kerem demirbay iyi, çok daha iyi olacak. sevindiğim bir konu temposu hızlı şekilde toparlanıyor. defansif meziyetlerini sahaya yansıtıyor. topla da hiç fena değil. sürekli dikine oynaması bana belhanda'yı hatırlatıyor ancak başarı yüzdesi belhanda'nın çok üzerinde. almanya'da üzerine serpilen ölü toprağını atıp ikinci baharını yaşayacağının sinyallerini veriyor. bu bölgeye ndombele de eklenecek. oyuncu tabi istikrarı açısından büyük soru işareti. yoksa zaten yetenekler real madrid ilk 11'i seviyesinde. temposunu kazanması ve saha içinde aktif olduğu süreyi arttırması lazım. bunu yaptığı anda orta sahamıza torreira dışında enerji ve yıldırıcılık katan bir başka futbolcumuz daha olacak ki, bu da olası bir torreira sakatlığını kaan ayhan rotasyonu ile idare edebilme imkanını bize sağlayacak. bir konu da oliveira; her zaman bize katkı sağlayacak önemli bir oyuncu, bakmayın başakşehir karşısındaki performansına. eyüp aydın ve gökdeniz gürpüz'ü gelecek zamanlarda tanıyacak kadar görürüz inşallah.

    hücum
    icardi seçimi dışında allah okan buruk'a kolaylık versin.
    tete galatasaray taraftarına şampiyonlar ligi guruplarındaki ilk maçımız olan kophenag karşısında güzel bir ders verdi. dün oynanan maçta da bu dersi sürdürdü. oyuncu performansları konusunda çok aceleciyiz. sabretmek lazım azıcık. hakim ziyech, zaha... bunlar zamanla ortalamalarını bulup ligimizin zayıflığı nedeniyle bu ortalamaları da geçeceklerdir. hücum hattındaki en büyük sorun kerem aktürkoğlu'nu konumlandırmak. inanılmaz bir pozisyon sezgisi ve üretkenliği var oyuncunun. kesemezsin. kesemezsin derken elbet her futbolcu rotasyona girer. ancak kerem sahada öyle önemli işler yapıyor ki o sahada olmadığında takımın oyun ezberi ciddi anlamda aksıyor. iyi de oynasa, kötü de oynasa kesilmemesi gerekiyor. çünkü kötüyken bile rakip denfans hattını karıştırıp diğer oyuncular için çok ciddi boşluklar oluşturuyor. barış alper yılmaz'ı da dünkü kötü oyununa rağmen çok beğeniyorum. hatta rashica henüz güçlü bir transfer hedefiyken elimizde barış alper yılmaz var. rashica'ya neden bu kadar ihtiyaç duyuyoruz minvalinde bir entry yazmıştım. çünkü rashica'nın alameti farikası olan defansif meziyetlerini barış alper yılmaz da sergileyebilir. hücumda iki oyuncunun farklı özellikleri olsa da ben barış'ın özelliklerinin rashica'nınkilerden daha geçerli olduğuna inanıyorum.

    hücum ederken yaşadığımız en büyük sorun her maç gole gideceğimiz basit pozisyonlarda doğru pası vermememiz. ancak elimizdeki oyuncuların bu pasları verebilme kapasitesine sahip olduğunu biliyoruz. biraz takımın birbirine alışması, biraz da fizik kalitemizin artmasıyla bu işleri çok daha rahat yapacağız. zira düşük fizik kalite son tercih verimliliğinide ciddi ölçüde bozuyor. bir de mertens'e değineyim. son 30 dakikalarda girmesi galatasaray'a büyük katkı sağlar. oyuncuyu ilk 11 başlatmak bana göre yaşı itibarıyla hata olacaktır. çünkü yaşı itibarıyla sergileyemediği mücadele diğer futbolcuların sırtına ekstra yük bindiriyor ve takımın çabuk yorulmasına neden oluyor. oysa son 30 dakikalarda artık kendi fizik kalitesine inmiş rakiplere karşı oynarsa o zaman yeteneğini kolaylıkla sahaya yansıtacaktır. napoli futbol dünyasına oyuncunun kullanma kılavuzunu hazırlamış. biz de bundan faydalanmalıyız.

    hücum pres
    geçen sezona oranla hücum pres verimliliğimizin düşük olduğu bir gerçek. ancak geçen sezonki takımın 6. hafta performansı ile bu seneki takımın 6. hafta performansını karşılaştırırsak bu konuda da açık ara önde olduğumuz göreceğiz. bu sezon kadro yapısında ciddi bir değişim yaşadık. hal böyleyken bazı ezberler bozuldu. mesela angelino tarafı malesef çok aksıyor. (kanayan yaramı bir kere daha deştim) rakip oyuncular aynı adekugbe döneminde olduğu gibi presimizi oradan gelerek kırıyorlar. bu bölgede kazımcan'ın yakın ve agresif savunmasını arıyoruz. orta hattımızda henüz çoğu oyuncumuzun düşük seviye fizik kaliteleri de pres verimliliğimize etki ediyor. fakat elimizdeki takıma baktığımda angelino dışında bir soru işaretim yok. geçen seneden çok daha iyi yapacağımızı düşünüyorum bu işi. özellikle davinson gibi bir eklemenin büyük nimet olduğu kanaatindeyim. tabi hücum pres bir kişinin aksamasını bile kabul etmeyen bir organizasyon. dediğim gibi adekugbe aksayınca tüm takım oradan sahamıza akan rakip nedeniyle geri koşmak zorunda kalıyordu. bu noktada angelino'nun götünü toplamak için davinson premier lig'de bolca oynadığı sol stoper mevkiine kaydırılabilir. ancak bu hamle partneri olarak kaan ayhan'ı seçme zorunluluğunu doğuruyor ligde. neyse bu işin çözümünü okan buruk bulacak. ancak hücum presimiz oturduğunda çok daha etkili ataklar yapacağız. çünkü geçişleri en verimli uyguladığımız anlar hücum presin başarıyla sonuçlandığı bölgesel kontra ataklarımız.

    hata
    bana göre transferdeki en büyük hata dubois'in gönderilmesi oldu. ben olsam takımda alternatifi bolca bulunan ve alacağı süre gittikçe azalacak mertens'i yollamayı tercih ederdim. bir kere dubois'in gitmesi malesef sacha boey bölgesini sorunlu hale getirdi. ali turap dışında o bölgede oynayabilen davinson da kaan ayhan da orjinal sağ bek değil. üstelik kazımcan'ın sakatlanmasından sonra sol bek yedeğimiz de kalmadı. abdülkerim iyi oyuncu ama hızlı rakipler onu malesef duman ederler. hem sağ beki hem de sol beki yüksek kalitede yedekleyebilen bir bekten vazgeçmek bizi şansa inanmaya mecbur bıraktı.

    okan buruk
    geçen sezon bu haftalardaki pres ve savunma anlayışını gördükçe ümitsizliğe düşüyordum. ancak organizasyonu oturttuktan sonra izlemesi çok keyifli bir takım yarattı. bende kredisi var. zaten ligi 2. biteren de şampiyonlar ligi'ne gidiyor. kendisi üzerinde bir istikrar sağlanması gerektiğini düşünüyorum. bundan sonraki sezonlarda lige de genel olarak daha hazır gireceğiz, çünkü istikrarımızı sürdürdüğümüz ölçüde tekrar kadro mühendisliği yapmamıza gerek kalmayacak. artık ihtiyaç duyulan 1-2 ufak dokunuş diye düşünüyorum. avrupa eşleşmelerinin henüz hazır değilken gelmesi en büyük şanssızlığı. ben şampiyonlar ligi'nde ilerlemeyi bu sezon için pek gerçekçi bir hedef olarak görmüyorum. ama uefa kupası gurupta 3. olabilirsek gerçekçi bir hedef olarak karşımızda bekliyor. beklentimi ayarlarken bunu göz önünde bulundurdum. avrupa'da en az mart ayını görmeliyiz. yoksa eldeki kadroyu idare etmek ve takım huzurunu korumak da çok zor hale gelecektir.

    kale
    sona bıraktım. çünkü bu sezon iyisiyle kötüsüyle muslera. bu bölgeyi değerlendirmenin şu aşamada kimseye faydası yok. kale konusunda ilk olarak devre arasında kafa yorarız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın