• 803
    yıldız statüsü kabul edildiğinde profesyonel ve milli ligler üst başlığı ile kabul edilmişti. yani milat aslında profesyonellik açısından 1952, ulusal olma bakımından 1959 olarak belirtilmişti.

    beşiktaş'ın 1959 öncesi sayılan 2 şampiyonluğu da hem profesyonel dönemde oluşu, hem de oynanış statüsü gereği ilgili 2 sezonun da 1959'da başlayan profesyonel ve milli 1. lig gibi oynanmış olmasından ve şampiyonunun avrupa şampiyon kulüpler kupasına gitmiş olması nedeniyle kabul edilmişti.

    1952 öncesinin hiç bir durumda, profesyonel ve milli olmaması sebebiyle, federasyon statüsü değişmeden sayılma imkanı yoktur. yıldız statüsü, profesyonel ve milli liglerde diye net bir biçimde belirtilmiş.

    tff'nin 9 temmuz 2001 tarihli ve 24457 sayılı resmi gazetede yayımlanan 2001-2002 sezonu türkiye milli lig ve kupa müsabakaları statüsünün 10/i maddesi (buraya dikkat!) türkiye profesyonel 1. süper liginde şampiyon olmuş kulüpler, her beş şampiyonluğa 1 yıldız takma hakkına sahiptir der.

    beşiktaş bu 24457 sayılı resmi gazetede yayımlanan statünün ilgili 10/i maddesine itiraz ederken dayanağı; bugün de kullandığımız "süper lig" tabirinin profesyonel 1. liglerde şampiyon olmuş (yine dikkat! profesyonel!!) kulüplerin kazanılmış haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle yapılmıştı.

    federasyon savunmasında süper lig tabirinin profesyonel ve milli liglerde ilgili statünün yayımlandığı tarihten önceki şampiyonlukları da kapsadığı tabiidir diye cevaplamıştı (ama şart ne hem profesyonel olacak hem milli lig olacak)

    mesela galatasaray 1955-1956 sezonunda ilk kez ülkemizi şampiyon kulüpler kupasında temsil etmiştir. ama galatasaray bu yıl için, yıldız sistemine dahil bir şampiyonluk talep etmemiştir. çünkü lig profesyoneldir ama ulusal değildir. istanbul profesyonel ligidir.

    kısacası, hukuken 1952 yılından önce alınmış herhangi bir şampiyonluğun ilgili statüden profesyonel ve milli olma şartı kaldırılmadıkça sayılma şansı yoktur. ancak o statü milli ve profesyonel olma şartı aranmaksızın diye değiştirilirse olabilir ancak o zamanda türkiye genelinde bölgesel amatör yüzlerce şampiyon ve şampiyonluk ortaya çıkar ki arap saçına dönen bu işin içinden kimse çıkamaz.

    dolayısıyla aynı yıl 2 şampiyon olur mu? gazozuna maçlardı, önemsizdi vs gırtlak yırtmaya gerek yok.

    esas mesele ligin profesyonel ve ulusal olmasıdır. profesyonel olacak ve ulusal olacak. buranın üzerinde durulması yeterlidir.
    hukuken kazanamazlar. inceleme komisyonu ne derse desin, ilgili statü değişmediği değiştirilmediği sürece tahkim kurulunun onaylaması da mümkün değildir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın