• 115
    bu güzel sözlükte halen 20 yaşına gelip 2 kere 2.lige giden, u-19 gol kralı olan, bir oyuncuya hala hazır olmadığını söyleyenler olduğunu görünce üzülmemek elde değil. bu kafa yapısıyla nasıl arda güler çıksın buralardan. ne pahasına olursa olsun şu kulüpte 20 yaş altı oyuncular hep kiralansın, gelişsin, 23'e gelince belki oynar kafasındayız. özellikle bu sezon çok fazla kulvarda mücadele edeceğiz. o yüzden her türlü bu oyuncular şans bulabilirdi. maalesef fatih terim dönemi de bundan farksız değildi. ozan kabak bile zorunluluktan oynamıştı. elin fransızı 15-16 yaşında a takımında lig maçına monte edip 50-60'a satıyor oyuncularını. belki bizim altyapımız bu kadar iyi oyuncu çıkartamadı son zamanlarda ama ne farkedebilir sonuç olarak? oynatmadan, denenmeden, gelişimine yardımcı olmadan kimse bir şey kazanamaz.

    kimse kusura bakmasın, dardanelspormuş, çorumspormuş, antrenman ve normal sahaları ahır gibi yerde olan, alt liglerden çokta çıkmaya çabalamayan boş kulüplere kiralayıp oyuncunun ne kazanmasını bekliyoruz? kendini bu kulüplerde kanıtlasa ne değişecek? hangi oyuncumuz daha önce böyle gelişip güzel miktarlara gitmiş veya takıma katkı sağlamış?

    2 tane kapı gibi arda çıktı bu ülkeden. gelin bakalım kariyer planlamaları nasılmış?

    arda turan sadece 1 kere kiralık verilmiş 19 yaşındayken, o kulüpte manisaspor. süper lig takımı. ve o zamanlar güzel genç oyuncuları çıkartmıştı kendi içinden(selçuk inan, caner erkin ve benzeri). kiralama süresi 6 ay. sonra arda turan oynayıp formayı ve kaptanlığı alıyor ve 13 milyon euro'ya atletico madrid yolcusu oluyor.

    arda güler ise hiç kiralanmamış bile kariyerinde. direk gençlerbirliği altyapısından transfer edilip, sözleşme imzalanıp süre verilmiş(gençlerbirliğide altyapısı güzel olan süper lig ekiplerindendi o zamanlar). maalesef fenerbahçe burada doğru olanı yapmış. kendisi adı sanı belli olmayan 2. lig takımlarından birine kiralansa muhtemelen futbol hayatı başlamadan bitecekti. şimdi bonuslarla beraber 30 milyon euro'ya real madrid yolcusu oldu.

    bunlardan sonra gelen en büyük altyapı satışı da ozan kabaktı. sonuç değişmemiş, ozan kabak gene hiçbir takıma yollanmamış ve direk 18 yaşında oynadığı süreleri değerlendirip formayı almış. almakla kalmayıp 6 ay sadece a takımda 1444 dakika alıp 11 milyon euro'ya yolcu olmuştu bundesliga'ya.

    beşiktaş cephesinden ise elle tutulur bir tek sergen yalçın var. o ise 19 yaşında kulübün u21 takımından a takımına geçirtilip, 5 sene sonra istanbulspor'un yolunu tutmuş 5 milyona.

    sevgili renktaşlar göründüğü üzere, hiç ama hiç kendimizi kandırmayalım. en azından bu ülkede 1. veya 2.lig takımları başarı odaklı çalışmıyor. çoğunun antrenman ve iç sahası sıkıntılı. teknik ekibi de vasat bir çoğunun. vizyon denen şeyden zaten çok uzaklar. oyuncularımızın göz göre göre bu gereksiz ve kötü ortamlara girmesi cidden çok ama çok üzücü. bana şimdi burada kendini kanıtlaması için gönderiliyor, orada oynayabilir bir tek diyenler gelmeden hemen söyleyeyim. burası türkiye, burada küçük takımlar uzun vadeli plan yapmaktan acizler. senin oyuncun çok umurlarında değil. çoğu ekonomik darboğazda. kadro planlanması felan yok, oyuncuya mentorluk yapacak neredeyse hiç kimse yok. orada resmen yalnızlığına terk ediliyor aslanlarımız. mental ve fiziksel anlamda da bırakın gelişme göstermeyi gerileyip geri geliyorlar.

    şu gerçeği kabul edersek cidden seviye atlayacak altyapımız, ben gençlere hala inanıyorum. boşuna altyapı takımlarımız yıllarca oraları domine etmedi. var sebebi. bizim altyapımız suyun karşı tarafından kesinlikle kötü değil, olamaz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın