• 482
    transfer özelinde 26 milyon euro bonservis harcama yapılarak takımı gençleştirmek için yapılmış planlama. bugün sacha boey ve victor nelsson olası satışlarından 45-50 milyon euro gelir bekleniyor. bu 2 oyuncunun yanında barış alper yılmaz da bana göre potansiyel olarak çift haneli bonservisi hak ediyor. elimizde kalanlar ise cicaldau, morutan ve mostafa oldu. bunlara toplam 14 milyon euro harcandı ki bu parayı geri dönüşüm olarak çıkarmamız imkansıza yakın. berkan kutlu da 4 milyon euro etmeyecek bir oyuncuydu.

    tabi bu planlamayı sadece rakamsal olarak görmemek gerek. aldığınız oyuncuları hangi kurguyla oynatma planınız vardı? bu oyuncular bir futbol aklı himayesinde mi alındı, öncelikli başarı mı yoksa porto, benfica modeli al-sat mantığıyla mı alındı, hem kâr edip hem başarı kazanmak mi amaçlandı? bunların hiçbirinin net bir cevabı yok. planlama devam etseydi de net bir cevabı olmayacaktı. içinde bu kadar soru işareti bulunan bir modellemede planlamadan bahsedemezsiniz. en çok şaşırdığım konu ise fatih terim gibi bir futbol efsanesi nasıl olur da böyle bir içi boş planlamayı onaylayıp icraate dökecek hamleler yapar. türkiye’de bir devrim yapmak istiyorsanız bir senede bunu gerçekleştiremezsiniz. adım adım giderek, net bir amaç belirterek inşaya başlamanız gerekir. biz, jeoteknik olarak zemini sağlamlaştırmadan yapı kurmaya kalktık. sonu da ilk seneden hüsran oldu. bir ara ciddi ciddi düşme hattına doğru gidiyorduk. avrupa’da başarılı bir sezon geçirmiştik. bunu biraz oynadığımız oyunun avrupa’ya uygun olması ve kulüp geleneklerine bağlıyorum. misal bu sezon basel takımı isviçre ligini 8. bitirmesine karşın avrupa konferans liginde finalin kıyısından döndü. her ne kadar ligde kötü sezon geçirseler de kulüpteki avrupa kültürü, avrupalı genetiği sizi avantajlı kılabiliyor.

    tekrardan maddi boyutuna gelecek olursak; birçoklarımız sacha boey ve nelsson transferlerinden tüm harcamaların iki katı para beklediğimizden yola çıkıp bu planlamayı başarılı görebilir fakat kesinlikle katılmıyorum. bu iki oyuncudan da bu kadar verim alabilmek bir hoca başarısıdır. geçtiğimiz yazki transfer dönemini hatırlayın. boey’e 3-5 ne varsa teklif gelmesi durumunda satacaktık. nelsson da netice olarak ligi 13. sırada bitirmiş bir takımın stoperiydi. premier league takımları bu adamlar için sıraya giriyorsa altın pay okan buruk‘undur. bu durum sırf planlamayı övmemiz gerektiği anlamına gelmez.

    takım kurgusunda genç oyuncular mutlak suretle olmalıdır. euro kurunun 22’lerin üstünde olduğu şu günlerde yapılacak 20 milyon euro ve üstü satışlar ligdeki rakiplerimizle aramızdaki makası çok açar. şu an kadro olarak 10 birim üstü paraya satabileceğimiz birçok oyuncu var. bu sayıyı artırmak gerekir. ancak özellikle takım omurgasını tecrübeli veya orta yaştan kaliteli oyuncularla kurarsanız daha sağlam bir yapınız olur. geçmişte örnekleriyle mevcuttur. bu dengeyi kurabilmek için üstün futbol aklıyla hareket etmek gerekir. bu sezon özelinde erden timur, okan buruk ve scout ekibinin bu mühendislikte başarılı olduğunu düşünmeyen yoktur herhâlde. bu sezonki adı konulmamış planlamanın bile üç yıllık planlamaya kıyasla ne denli daha planlı, derli toplu bir organizasyon sonucu bizi başarıya kavuşturduğunu görüyoruz.

    sadede gelecek olursak bu ülkenin futbol dinamiklerine tamamen ters, adı planlama olan fakat işin özünde planlamayla pek bir alakası olmayan bir denemeydi. en başından tutmayacağı da belliydi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın