• 9
    son zamanlarda vizyon aşağı vizyon yukarı tartışılagelen şey. nedir peki vizyon? tdk'dan anlamına bakalım:

    1. görünüm.
    2. ülkü.
    3. sağgörü.
    4. sin. ve tv gösterim.
    5. mec. ileri görüş.

    sanırım bizim kullanmaya çalıştığımız anlamı 5 numaradaki mecazi anlam olan ileri görüş. bu burada dursun, biz gelelim futbol takımımız ile ilgili yaşananlara. gerçi herkesçe malum ama altını çizelim, kalın harflerle yazalım, belki bir farkındalık yaratırız.

    tarih, 5 haziran 2009. frank rijkaard atatürk havalimanı'na iniş yapıyor. tüm galatasaray taraftarında bir coşku, bir heyecan. kimisi hâlâ inanamıyor onun burada olduğuna. yıkılıyor türkiye, avrupa... sevinçten 4 köşeyiz. herkesin dilinde tek bir kelime var; sabır! yeminler havada uçuşuyor, "ilk sene başarı gelmese de olur, sistem takımı olup yakın zamanda avrupa'daki söz sahibi olduğumuz yıllara geri döneceğiz" nidaları herkeste... bakınca vizyon gibi duruyor bu sanki. devam edelim.

    sezon başlıyor, takım gelene 4, gidene 6 atıyor. keyifler keka. gol rekoru lafları dolanmaya başlıyor sağda solda. tâ ki 4 ekim 2009 ankaragücü galatasaray maçına kadar. 3 - 0'lık mağlubiyet tokat gibi çarpıyor suratlara. sonrasında kör topal, bir iyi bir kötü giden bir sezon. derken, sezon başında vizyon gibi duran şeyin balon olduğunu görüyoruz. bir anda tüm yeminler unutuluyor. sabır diyenler takıma veryansın etmeye başlıyor.

    frank rijkaard'ın, fc barcelona efsanesini yaratmazdan önce, ilk sezonunda yaşadıklarını çoğu yazar arkadaşım yazdı çizdi zaten. bir de sir alex ferguson'a bakalım. belki burada vizyon ile alakalı bir şeyler vardır.

    sene 1986, ron atkinson'ın yerine geliyor ferguson. aberdeen ile kupa galipleri kupası ve süper kupa kazanmış. iskoç liginde ve kupasında fırtına gibi esmiş takımı. ilk sene 11 inci yapabilmiş manu'yu. türkiye'de olsa, bileti kesilmişti. (ara: vizyon) sonraki sene gelen 2 nciliğin üstüne, üçüncü sene yine 11 incilik. 3 senede elde sıfır. peki ilk şampiyonluk ne zaman geliyor? epl'nin ilk sezonu olan 1992-1993 sezonunda. bu arada, 1990-1991 sezonunda, finalde barcelona'yı yenerek alınan bir kupa galipleri kupası ve süper kupa var. yani en yakın başarı için 5 sene beklemiş manu taraftarı. ve ferguson'un gelişi ile liverpool fc'nin 11 şampiyonluk gerisinde olan manu, bu arayı kapatıp şampiyonlukları eşitlemiş. liverpool'un epl'de şampiyonluğu bulunmamasının etkisi var ama bunun yeri burası değil.

    tekrar dönelim galatasaray'a. şuraya bir bakalım önce: (#353122) %70'inden fazlası değişen bir takım, ilk senesinde şampiyon olamazsa diye teknik direktörü istifaya çağırılıyor. hangi vizyondan bahsediyoruz allahaşkına? gelip de ilk sene şampiyon yapanlardan ne gördük ki? onlar da ilk başarısız sezonlarında gönderilmediler mi? birinci fatih terim döneminden sonra, son 10 senedir 2 seneden fazla çalışan teknik direktör yok. lucesku'su, gerets'i, hagi'si, feldkamp'ı, skibbe'si, bülent'i... koskoca 10 yıl çöpe atılmış ama aynen devam, rijkaard istifa! nato kafa nato mermer.

    harry kewell the wizard of oz'a kulak verelim; (#359087)

    neydi bizim kuruluş amacımız hatırlayalım; "ingilizler gibi toplu halde futbol oynamak, bir renge ve isme sahip olmak ve türk olmayan takımları yenmek"

    bir de şurada şöyle bir şeyler var:

    (bkz: #337286)
    (bkz: #219265)
App Store'dan indirin Google Play'den alın