• 5486
    kapasitesinin artırılmasını olumsuz bulduğum stadımız. bunun iki sebebi var. stadın tam dolmadığı maçlarda bile girmesi çıkması eziyet oluyor insanlara. stattan vadiye geçmek minimum yarım saat sürüyor, vadiden çıkış ise araba ilk otopark katının rampasına yakın bir yerde değilse yarım saat ile bir saat arasında değişiyor. köprüye gidene kadar da ayrı bir trafik oluyor.

    diğer sebep ise, kimse alınmasın gücenmesin abi, niteliksiz taraftar sayısının artması. sağlam atmosferi çok nadiren oluşturabiliyoruz. stadın yarısı telefonuyla çekim yapmakla, ışık yapmakla meşgul oluyor.

    hangi maç olduğunu hatırlamıyorum, en fazla iki ay olmuştur, ara öncesiydi, yanımda bir arkadaş vardı, full kombine koltukların arasına iki arkadaş rica minnet sıkıştılar, milletin koltuklarını kaydırdılar, hadi dedik ses etmeyelim. bir tanesi daha önce maçlara gelmiş bir arkadaşmış, diğeri ilk defa gelmiş, tam benim yanımda. abi abartısız söylüyorum, üçlüyle telefonun kamerasını çalıştırdı, 45 dakikanın 40 dakikasında çekim yaptı telefonla. rakip korner kullanırken bile çekim yaptı, sadece geçişlerde kaydı durduruyor, telefonu elinden bırakmıyordu. ve çekimi yaparken demirden öne eğilip görüş açımın da yarısını kapatıyordu, ilk yarım saatte 4-5 kere uyardım, pardon fark edemedim dedi ama yapmaya devam etti biraz daha geriye çekilerek çekim yaptı. ikinci yarı da aynı şekilde başladı, yine uyardım, bu sefer çevreden de sert uyarılar gelmeye başladı ve maçın ikinci yarısında çekimi büyük oranda azalttı. bu arkadaş buraları belki okur bir şekilde, ya abim tamam ilk defa geliyorsun, video da çek, fotoğraf da çek, bunu bütün maç yapmanın anlamı nedir? sen yayıncı kuruluş musun? 90 dakika boyunca adamlar onlarca kamerayla kayıt alıyor zaten, sen niye kayıt yapıp da anın tadını yaşama fırsatını kaçırıyorsun?

    bu şekilde örnek çoktur. kapasite arttıkça bu tarz profil de artacaktır. bu sebepten dolayı 22.800 kapasiteli ali sami yen stadı'nın atmosferi nef stadyumu'nun atmosferinden daha iyi oluyordu. mecidiyeköy'den hiç çıkmadan fenerbahçe'nin yaptığını yapıp stadı yenileseydik hem geleneğimizden, tarihimizden vazgeçmemiş olurduk, hem de daha sağlam bir atmosferimiz olurdu. bu stad değişimi sonucu galatasaray'ın maddi kazançlarını bir kenara koyarak konuşuyorum bunu, onlar ayrı bir entrynin konusu.

    bildiğim kadarıyla eski sami yen'i yenileme projesi faruk süren, mehmet cansun ve özhan canaydın dönemlerinde gündeme geldi ancak farklı sebeplerden dolayı gerçekleştirilemedi.

    faruk süren dönemi;

    https://gss.gs/7Bf.jpg

    ali sami yen stadı'nın renovasyonunu içeren bu ilk proje stadium consultants ınternational firması aracılığı ile, brisbin brook beynon architects tarafından geliştirildi. proje, alan olarak mevcut ali sami yen stadı arazisine oturuyordu. projeye göre stadın oturma alanı yoldan geriye kaydırılacak ve mecidiyeköy tarafına bakan kısım sadece gs store ve loca/suit girişi olarak kullanılacaktı. taraftar girişi ve stadın yoğunluk yaratacağı kısım ise mevcut eski açık tribün'ün bulunduğu tarafta yer alıyordu. stadın altında yüksek kapasiteli bir otopark bulunacak ve bu giriş de ortaklar caddesi'nden yapılacaktı. proje, stadın yanısıra bir iş merkezinin ve likör fabrikası'nın da alınması halinde, bir alışveriş merkezini barındıracaktı. projenin toplam maliyeti 90.000.000 dolar'dı. kar getirmediği ve maliyeti fazla olduğu için bu projeden vazgeçildi.

    mehmet cansun dönemi;

    https://gss.gs/Jo5.jpg

    proje, galatasaray camiasından gelen bir isim olan, mimar emre arolat tarafından geliştirildi. faruk süren döneminin ardından mecidiyeköy civarında gerçekleştirilen projelerin, bölgenin ofis ve alışveriş merkezi ihtiyacını gidermesi ve kulübün mali problemlerinden dolayı, karlılık getirmeyecek bir yatırımda bulunmamak adına ilk projeden vazgeçildi. mevcut alan üzerinde minimum maliyet ile gerçekleştirilecek, sadece stad inşaatını içeren bir proje hazırlandı. projenin toplam maliyeti 90.000.000 dolar'dı.

    özhan canaydın dönemi;

    mehmet cansun döneminde emre arolat mimarlık’ın hazırladığı proje kısır bulunarak, bu projenin yerine faruk süren tarafından hazırlatılan proje, iş ve alışveriş merkezleri çıkartılarak kabul edildi. fakat finansman problemleri nedeni ile bu proje de uygulanamadı. bu projenin maliyeti 65.000.000 dolar’dı.

    son olarak ise mete arat ve "asp" architekten'in tasarladığı stad projesi uygulamaya değer bulundu.

    kaynak: arkitera
App Store'dan indirin Google Play'den alın