• 5476
    stadyum yapılırken yanlış bir şekilde yapıldığını daha yapılışının üzerinden 10 küsür sene geçtikten sonra anladığımız stadyumdur. arena yapılırken bir forum vardı adı değişti sanırım şimdilerde orada da söylemiştim tekrar edeyim, yekpare bir stadyum yapılması bence çok büyük bir hataydı. bloklar halinde yapılan stadyumların daha sonra revizyonla kapasite yükseltmesi, modernizasyon çalışması yapılması mümkünken, bizim gibi yekpare bir yapıda inşa edilen stadyumlarda böyle bir durum söz konusu değil. koltuk ilavesi, sıkılaştırmasıyla en fazla 65 bin kişilik olabilecek stadyumumuz. halbuki 20-30 sene sonra belki bize 90 bin kişilik stadyum lazım olacak ama mevcut stadyumda böyle bir değişiklik yapma imkanı olmayacak. tekrar taşınacağız veya stadı yıkıp en baştan yapacağız. ayrıca yüksek kapasitede bilet fiyatlarında gevşemeye gidebiliriz öbür türlü şehir dışından maça gelmek imkansız hale gelecek ve hatta geldi.
  • 5477
    kapasitesi arttırılırsa tadından yenmeyecek stadyum.
    inşaat işinden zerre anlamam ancak ilk etapta belki zemin alçaltılıp koltuklar eklenebilir veya tüm tribünler için koltuk dizaynı yeniden gözden geçirilebilir. örneğin, emirates stadyumu gibi bir koltuk tasarımıyla kapasite arttırımı denenebilir.
    ancak ve ancak stadyum veya maç giriş çıkışlarınında düşünülerek adım atılması, yıllardır bitmeyen maç çıkışı eziyetininde göz önüne alınması gerekmektedir.
    hey gidi 14-15 sezonu metro-otobüs yok. otobanın kenarında canımızla oynuyorduk be…

    edit: emirates;
    https://www.civitatis.com/...ates-stadium-r32.jpg
  • 5479
    kale arkasında bulunan koltukların tamamını sökerek kapasitesini arttırabileceğimiz stadyum.

    alman takımlarının çoğu kale arkası tribünlerini koltuksuz biçimde kullanıyor. bizim yerel federasyonun da buna karşı çıkacak herhangi bir düzenlemesi yok, sadece uefa buna müsade etmediği için avrupa maçlarında eski usul koltuklu 52bin kişilik düzene geçmek gerekir. signal iduna park’ın kullanım şekli bildim bileli böyle.
  • 5481
    maç öncesinde ve maç sonrasında kaliteli vakit geçirebileceğimiz mekanlar hemen hemen hiç yok.

    seyrantepe'nin içinde bir tekel bayisinin önü haricinde insanların topluca eğlendiği bir yer görmedim. vadi istanbul'u ise bu minvalde değerlendiremeyiz, avm nihayetinde.

    insanlar seyyar masa ve taburelerle küçük gruplar halinde bir yere çökmek zorunda kalıyorlar.

    zannımca aslanlı yol dediğimiz lokasyonda önceden bu tarz işletmeler ön görülmüştü ancak mevcut siyasetin "eğlenceli" işletmelere olan deccalvari tavrı sebebiyle daha çeşitli işletmeler hayata geçirilemedi. bir iki tane simitçi ve börekçiden ibaret kaldı oradaki işletmeler. belki mayıs itibariyle bu konuda bir fırsat da doğabilir.

    bunun yanı sıra vadi istanbul'a kadar olan arazinin daha verimli kullanılması açısından bu lokasyonda da insanların vakit geçirebilecekleri mekanlar oluşturulabilir.

    trafik ve ulaşım sorunu çok bariz olsa da bunu aşmanın teknik olarak marjinal bir yolu yok maalesef. bunun yerine maç sonrasında insanları koştur koştur evlerine gitmelerine mecbur kalmadıkları, vakitlerinin bir kısmını da stadın çevresinde geçirebilecekleri alternatifler yaratarak ulaşım ile ilgili problemler azaltılabilir. trafik ve ulaşım sorununun başka şekilde çözüleceğini maalesef düşünemiyorum.
  • 5482
    her sene çıkan haberlerden biri kapasite arttırımı yine bu senede çıktı. bugün önümüzdeki sezon galatasaray yönetimi, stadyum kapasitesini 62.500'e yükseltecek diye haberler dolandı. gayet mantıklı bir icraat olur. estetik olarak nasıl durur bilmem ama bilet fiyatları kale arkasında düşük tutulup bağıran tayfa gelip fulleyecekse güzel olur. dortmund tribünü gibi.
  • 5484
    kapasitesinin artırılmasını olumsuz bulduğum stadımız. bunun iki sebebi var. stadın tam dolmadığı maçlarda bile girmesi çıkması eziyet oluyor insanlara. stattan vadiye geçmek minimum yarım saat sürüyor, vadiden çıkış ise araba ilk otopark katının rampasına yakın bir yerde değilse yarım saat ile bir saat arasında değişiyor. köprüye gidene kadar da ayrı bir trafik oluyor.

    diğer sebep ise, kimse alınmasın gücenmesin abi, niteliksiz taraftar sayısının artması. sağlam atmosferi çok nadiren oluşturabiliyoruz. stadın yarısı telefonuyla çekim yapmakla, ışık yapmakla meşgul oluyor.

    hangi maç olduğunu hatırlamıyorum, en fazla iki ay olmuştur, ara öncesiydi, yanımda bir arkadaş vardı, full kombine koltukların arasına iki arkadaş rica minnet sıkıştılar, milletin koltuklarını kaydırdılar, hadi dedik ses etmeyelim. bir tanesi daha önce maçlara gelmiş bir arkadaşmış, diğeri ilk defa gelmiş, tam benim yanımda. abi abartısız söylüyorum, üçlüyle telefonun kamerasını çalıştırdı, 45 dakikanın 40 dakikasında çekim yaptı telefonla. rakip korner kullanırken bile çekim yaptı, sadece geçişlerde kaydı durduruyor, telefonu elinden bırakmıyordu. ve çekimi yaparken demirden öne eğilip görüş açımın da yarısını kapatıyordu, ilk yarım saatte 4-5 kere uyardım, pardon fark edemedim dedi ama yapmaya devam etti biraz daha geriye çekilerek çekim yaptı. ikinci yarı da aynı şekilde başladı, yine uyardım, bu sefer çevreden de sert uyarılar gelmeye başladı ve maçın ikinci yarısında çekimi büyük oranda azalttı. bu arkadaş buraları belki okur bir şekilde, ya abim tamam ilk defa geliyorsun, video da çek, fotoğraf da çek, bunu bütün maç yapmanın anlamı nedir? sen yayıncı kuruluş musun? 90 dakika boyunca adamlar onlarca kamerayla kayıt alıyor zaten, sen niye kayıt yapıp da anın tadını yaşama fırsatını kaçırıyorsun?

    bu şekilde örnek çoktur. kapasite arttıkça bu tarz profil de artacaktır. bu sebepten dolayı 22.800 kapasiteli ali sami yen stadı'nın atmosferi nef stadyumu'nun atmosferinden daha iyi oluyordu. mecidiyeköy'den hiç çıkmadan fenerbahçe'nin yaptığını yapıp stadı yenileseydik hem geleneğimizden, tarihimizden vazgeçmemiş olurduk, hem de daha sağlam bir atmosferimiz olurdu. bu stad değişimi sonucu galatasaray'ın maddi kazançlarını bir kenara koyarak konuşuyorum bunu, onlar ayrı bir entrynin konusu.

    bildiğim kadarıyla eski sami yen'i yenileme projesi faruk süren, mehmet cansun ve özhan canaydın dönemlerinde gündeme geldi ancak farklı sebeplerden dolayı gerçekleştirilemedi.

    faruk süren dönemi;

    https://gss.gs/7Bf.jpg

    ali sami yen stadı'nın renovasyonunu içeren bu ilk proje stadium consultants ınternational firması aracılığı ile, brisbin brook beynon architects tarafından geliştirildi. proje, alan olarak mevcut ali sami yen stadı arazisine oturuyordu. projeye göre stadın oturma alanı yoldan geriye kaydırılacak ve mecidiyeköy tarafına bakan kısım sadece gs store ve loca/suit girişi olarak kullanılacaktı. taraftar girişi ve stadın yoğunluk yaratacağı kısım ise mevcut eski açık tribün'ün bulunduğu tarafta yer alıyordu. stadın altında yüksek kapasiteli bir otopark bulunacak ve bu giriş de ortaklar caddesi'nden yapılacaktı. proje, stadın yanısıra bir iş merkezinin ve likör fabrikası'nın da alınması halinde, bir alışveriş merkezini barındıracaktı. projenin toplam maliyeti 90.000.000 dolar'dı. kar getirmediği ve maliyeti fazla olduğu için bu projeden vazgeçildi.

    mehmet cansun dönemi;

    https://gss.gs/Jo5.jpg

    proje, galatasaray camiasından gelen bir isim olan, mimar emre arolat tarafından geliştirildi. faruk süren döneminin ardından mecidiyeköy civarında gerçekleştirilen projelerin, bölgenin ofis ve alışveriş merkezi ihtiyacını gidermesi ve kulübün mali problemlerinden dolayı, karlılık getirmeyecek bir yatırımda bulunmamak adına ilk projeden vazgeçildi. mevcut alan üzerinde minimum maliyet ile gerçekleştirilecek, sadece stad inşaatını içeren bir proje hazırlandı. projenin toplam maliyeti 90.000.000 dolar'dı.

    özhan canaydın dönemi;

    mehmet cansun döneminde emre arolat mimarlık’ın hazırladığı proje kısır bulunarak, bu projenin yerine faruk süren tarafından hazırlatılan proje, iş ve alışveriş merkezleri çıkartılarak kabul edildi. fakat finansman problemleri nedeni ile bu proje de uygulanamadı. bu projenin maliyeti 65.000.000 dolar’dı.

    son olarak ise mete arat ve "asp" architekten'in tasarladığı stad projesi uygulamaya değer bulundu.

    kaynak: arkitera
  • 5488
    --- alıntı ---

    son dakika |

    galatasaray yöneticisi bora bahçetepe: "kale arkalarına ayakta seyirci alırsak, kapasite 8-10 bin kişi artıyor. uefa izin verdi, tff ve emniyet'den izin alacağız. koltukların imalatçılarıyla görüşmelerimizi yaptık. etap etap ayakta seyirciye açacağız."

    --- alıntı ---

    (bkz: ultraslan bunu begendi)
    (bkz: ali koc bu ise delirdi)
    (bkz: tff'ye buyuk siyasi baski)
    (bkz: emniyetten guvenlik aciklamasi)
  • 5492
    tezahürat yapılıp yapılmaması önemsiz stadyumdur. bu stattaki taraftar 90 dakika oyunun içindedir, rakip ve hakemin ensesindedir. 1 nisan 2023 galatasaray adana demirspor maçında ali şansalan denen fenerli normalde en az iki kırmızı çıkarırdı, korkudan eli kırmızıya gidemedi. (var hakemleri rahatlar, o yüzden kaşarlık yapıyorlar)

    buraya maç oynamaya gelen rakip ve hakem korkuyor. korkmaları da lazım. 90 dakikayı bitirene kadar 55 bin kişiden psikolojik baskı yemek kolay değil.
  • 5494
    7 nisan 2023 benfica porto maçını izlerken fark ettiğim bir konuyu dile getirmek istedim. an itibari ile porto kale arkasının en üst tribününde dev ekran mevcut ve seyirciler maçı rahatça takip edebiliyor. bilmiyorum nasıl olur ama aklıma birden bizim dev ekranlar geldi, maç boyunca skor ve dakika yazıyor bunlardan birini pozisyon tekrarları için kullanamaz mıyız? tribün reaksiyonu, hakem üzerindeki baskı ve pozisyonları daha iyi tahayyül edebilmek için faydalı olur mu bir düşünmedim değil. 5 nisan 2023 galatasaray istanbul başakşehir maçında rakibin el ile oynadığı pozisyonun var kontrolü bitene dek ekrana yansıdığını düşünün ya da 11 mart 2023 galatasaray kasımpaşa maçında zaniolo'ya atılan tekmenin başka bir itiraz gerektiren, şaibeli pozisyona dek ekranda kalması gibi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın