• 11
    hizipçi baykal veya bay muhalefet. adamın siyaset hayatının özeti buydu.

    demokrat partili turan güneş'in yanında yetişmiştir. partisinin durumu ne olursa olsun, içeriden çökerterek liderliğe ulaşmak gibi hülyaları vardı. tabii burada en büyük suç, inönü sonrası baykal'a izin veren ecevit'tedir..

    darbe sonrası kapanan chp dışında beraber çalışmamışlardır ama baykal'ın chp genel başkanı olarak, chp'ye tarihinin en yüksek oyunu aldırmış* karaoğlan'a karşı olan tavrını tartışma programlarından görebilirsiniz. ki aslında 1974 - 1980 arası ecevit'in popülaritesi zirvedeyken, parti içerisinde ecevit'e karşı yürüttüğü operasyonları eline yüzüne bulaştırmıştır. 80 darbesi sonrası shp'ye geçen baykal, erdal inönü gibi görece zayıf bir lider karşısında bile defalarca yenilmiştir.

    çareyi chp'nin tekrar açılmasında arayan baykal en sonunda emeline ulaşmıştır. artık genel başkandır, ancak o ecevit'ten farklı olarak halka hitap etmek yerine, sürekli sol cenahta sansasyonlar yaratarak gücü tek elde toplamayı amaçlamıştır. ki bu da tarihsel olarak baktığınızda maksimum yüzde 30 - 35 gibi bir oya muktedirdir. kısacası hedefi hiçbir zaman iktidar olmamıştır. muhalefet onun en sevdiği adrestir. ancak muhalefetteyken bile hedefinde yine barajı aşamamış veya sınırdan aşmış diğer sol partiler vardır.

    sonuç olarak bu sevgisi, sol cenahın ecevit gibi bir lidere sahipken bile en fazla yüzde 41 oranı elde ettiğini göz önüne aldığımızda, muhalefette kalmasına yol açar. aradaki söylem farkı için:

    prime ecevit:
    https://www.youtube.com/watch?v=r4TvbHrW8jc

    baykal:

    1995'te baykal:
    https://www.youtube.com/watch?v=nxX_-2wZJQs

    2005'te baykal:
    https://www.youtube.com/watch?v=6s0IsDOL1EQ

    allah rahmet eylesin, sevenlerine sabır versin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın