• 168
    bunu yapmanızın iki sebebi vardır;

    birincisi teknik kapasitesi ve oyun görüşü yüksek bir takımınız vardır. pas yaparak organize bir şekilde ve rakibi bozarak hücum etmenizi sağlar.

    ikincisi ise, buraya dikkat, rakipleriniz önde baskı yapıyordur. evet sanılanın aksine bu anlayış önde baskı yapan rakiplere karşı işler. bizim futbol seyircisinde ve hatta hocalarında ise tam tersi bir anlayış hakim; rakip önde basıyor, o zaman uzun oynayalım! yani düşünsenize, rakip baskı yapmıyor, eee? geriden pasla oyun kurma kavramı zaten yok oluyor. ortasahaya kadar tıngır mıngır geliyorsun, sonrası zaten set hücumu. geriden pasla oyun kurma zaten rakip baslı yapıyorsa gerçekleşir.

    dünyanın bütün liglerine bakın, savunmadan uzun atılan topların ortalama %70'i top kaybı olarak hanenize yazar. zaten şuna uyanmak lazım, geride pasla oyun kuramayan bir takımın 50, 60 metreye isabetli uzun top atma şansı var mıdır? yani bir takım zaten uzun top atabilecek yetenekteyse geriden pasla oyun kurmanın kitabını yazar.

    şimdi önümüzde 29 aralık 2022 sivasspor galatasaray maçı var. sivas önde basıyor, eminim ki uzun oynayacağız sürekli. hatta maç başlığına da yazdım, sırf bu yüzden seferoviç tercihi mantıklı olur dedim. halbu ki olması gereken o baskıdan pasla çıkmak. işte ancak o zaman bu ön alan baskısını cezalandırabilirsin. uzun oynayarak sadece top kaybı yaparsın. bu demek değil ki her pozisyon bunu deniyeceksin, baskı şiddetlidir, boş adam bulamazsın uzun vurursun bu ayrı mesele ama ilk öncelik her zaman pas yaparak çıkmak olmalıdır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın