resim
Okan Buruk
Görev:Teknik Direktör
Takım:Galatasaray
Yaş:50
Uyruk:Türkiye
  • 3869
    takım savunmasını iyi bir seviyeye çektiğini düşünüyorum. sadece iki maçta aksadı; konyaspor ve kasımpaşa maçları. bu maçların bazı bölümünde geniş alanda savunma yapmak zorunda kalan ve ortasahada sayısal üstünlüğü rakibe veren bir takım vardı. karşılama oyununda dar bir takım savunması yapan takımı akan oyunda rakiplerine oldukça az pozisyon imkanı tanıyor. geçtiğimiz senelerde kale önünde atağı sonlandıramayınca rakibe yeterli önlem alınamadığından dolayı dönüşler genellikle kalemizde golle sonlanıyordu daha sonra bitirememe konusundan bahsediliyordu. bu senede de iyi oyuncuların transferine karşın benzer sorun devam ediyor fakat mevcut takımda rakibin geçiş hücumlarına daha iyi önlem alınıyor; antalya, trabzon ve adana demir gibi zor deplasmanlarda ciddi pozisyon imkanı vermeyip gol yemeden dönmek bunu kanıtlıyor. iki beki de çizgiye bastırmak yerine birini daha temkinli kullanarak esasında üçlü bir savunma sağlanıyor. hücum ederken savunmadan çok taviz verilmiyor.

    hücum konusunda daha çok yol alması gerekiyor takımı. bazılarının ekstra performans düşüklüğü söz konusu onu ayırıyorum, hücum oyuncularının çoğunluğundan istenilen katkı alınamıyorsa bir yapısal problem vardır ve bu problem yetenek bazlı değil. en basitinden mertens kalitesindeki oyuncu hala skor üretemediyse, sezon başından beri tehlikeli bölgelerde topla buluşamıyorsa sorunu reddedemeyiz ve işlemeyen bir durum var demektir. hücumda rol dengesini daha iyi sağlaması lazım. kollektiflikten söz edemediğimiz için oyuncuların anlık işlerine bağlı bir hücum oluyor şu aşamada. forvet oynayan oyuncuların cezasahasında daha fazla topla buluşturulması lazım, kenarlardan o top hiç gitmiyor. gelecek haftalarda buna daha fazla kafa yormalı. yerli kuralının elini bağladığını bilmeyen yok ama planlamayı buna göre yapan yönetim ile kendisiydi. son gün bir çok yabancı oyuncu transferi yapıldı, sınırlama hesabın içine katılarak yapıldı bu hamleler.

    kısa vadeli bir takım kuruldu. kalitesi çok yüksek isimler seçildi, eleştirim şu olur atletizm olarak biraz daha iyi tercihler yapılabilirdi ve onbir için daha uyumlu oyuncular seçilebilirdi. bu alınan oyunculardan sonra ideal bir kurgu hala söz edebilmek mümkün değil. mertens'i forvet arkasında kaleye yakın oynatacak kadro yapısı yok, kenarlar hiç uymuyor. sergio ile beraber oynadığı zamanda savunma zaafiyeti çok artıyor. sergio'nun denklem dışına ittiğimiz zaman ortasahadan hücum katkısı alamamak anlamına gelir. çoğu maçta kilidi çözen oyuncu da olmuştu. mertens'i dışarıda bırakamıyorsun kötü bir performansı da yok zaten ama 4 milyon maaş verildi. forvet koltuğu için tam dört aday var. bir yandan mata var, beklentimin üstünde başladı fakat onu ilk onbire yazmak şu aşamada güç gözüküyor. daha oynatamadığımız rashica ve yusuf demir var.
    iş eninde sonunda torreira, midtjsö, sergio'lu üçlü ortasahaya dönecek gibi duruyor, en ideal kurgu da bu olur. sergio ile mata durumlarına göre değişmeli oynayabilirler. yalnız işin içinden çıkmak zor allah kolaylık versin. kim oynamasa o hafta tartışılmaya devam edecek. kadro derinliği iyi gözükse de oynamayan oyuncuyu hazır tutmak, memnun etmek teknik direktörlükte en zor konulardan başında gelir. biraz şişkinlik fazla.

    adana demir ve giresun maçları haricinde oyuna müdahele konusunda beğeniyorum. giresun maçında forveti çiftleyerek bağlantıyı öldürmüştü, hiç denemese en kötü bir puan çıkarabilirdi oradan. sonradan yaptığı hamleler sonuç aldığında iyi, almadığında kötü olarak değerlendirilir elbette ama işler iyi gitmediğinde denemeleri benim açımdan artı yazan bir konu. sonradan gomis'i alarak puanı aldığı maçlar da var. gomis'i de başlangıç planlarından çıkarmayı düşünmeli. kerem bu kadar kötü durumdayken kenara çekmesi gerekiyor. bir çırpıda vazgeçmemeli demiştim ama gereğinden fazla sabır gösterdi. kötü başladı, inişler çıkışlar olur futbolda. 10 kişi rakiplere karşı takımın oynadığı oyun yetersiz kalıyor. onların eksilmesi bizim dengemizi bozuyor, konya maçında bile oyuncu hamlelerine rağmen oyunu tutmakta çok zorlandık ve cılız bile olsa pozisyon verdik. aynı durum adana demir maçında da yaşandı. bu senaryoları çok daha iyi oynaması lazım takımı. bu duruma ek öne geçtiğimiz periyotlarda oyunun ritmini galatasaray kontrol etmeli ve topun bizde kalması lazım. oyunu koparacak kontraların daha iyi oynanması gerekiyor.

    8 maç 17 puan. daha iyisi de olabilirdi ama yeni kurulan bir takıma ve oynanan maçların seviyesine göre değerlendirirsek gayet iyi bir tablo. zirveye oynayan takımlarda deplasmanları en iyi oynayanlar galatasaray ve başakşehir. bu 8 maçta taktiksel olarak ağır domine edildiği tam bir maç yoktu, antalya ve konya maçlarının bazı bölümleri sıkıntılı geçse de bu maçların büyük bölümü yine takımının kontrolünde geçti. iç sahada hala istenilen agresifliğe ve oyun hızına ulaşamadık henüz. kendisinin takıma hoca olmasını isteyenlerdenim hatta geç bile kalındığını düşünüyorum. bu koltuğa tepeden inme veya evlat kategorisinden değil çalıştırdığı takımlarda oynattığı oyunla hakederek geldi. şu an sonuç olarak iyi gidiyor, zaman geçtikçe daha kötüye giden bir durum yok.
App Store'dan indirin Google Play'den alın