resim
Okan Buruk
Görev:Teknik Direktör
Takım:Galatasaray
Yaş:50
Uyruk:Türkiye
  • 2305
    hem duygusal açıdan hem de potansiyel açısından takımımızın başına gelmesini çok istediğim efsane kadromuzun değerli bir üyesi olan türk futbolunun da önemli bir figürü. ne dersek diyelim okan buruk bir galatasaray efsanesidir ve benim gibi çocukluğu başarılar içinde geçen taraftarların gönlünde ayrı bir yer taşır. kızdıysak da sevgimizden kızdık ki adam bunu yıllar sonra açıkladı. ayrıca galatasaray konusunda aşırı pragmatik biriyimdir. gelelim mevcut duruma. bana göre okan buruk yerli antrenörler içerisinden en değerli 2-3 isimden bir tanesi. ailevi sıkıntılarından dolayı bir süredir futbol camiasından uzak olduğu için yakın zaman etkisini kaybetmiş durumda. malumunuz genellikle son sezon performanslarını hatırlanır. ayrıca kesinlikle tek sezonluk hoca olmadı. son dönem şampiyon hocalar arasında en başarılısı olduğunu söyleyebilirim. sebeplerini sıralamak gerekirse;

    1) kendisini her seviyede denedi. bir teknik direktörün yerel liglerde görebileceği her seviyeyi gördü ve büyük oranda da başarılı oldu. kısa bir kariyer özeti geçmek isterim.
    1a) geldiğinde 7-8 puanı olan elazığspor'u az daha ligde tutacaktı

    1b) göztepe'nin süper lige çıktığı sene genel olarak başarılı bir performans gösterdi. tabii son haftalarda ayrılması olumsuz görünse de takımın play-offlara katılmasını sağlayan 53 puanın 40'ını almış. ayrıca da akıl hastası bir lig olan spor toto 1.lig'de fena bir performans sayılmaz

    1c) ilk parlamasını akhisarspor'da yaptı. öncelikle bir ilçe takımının yerel bir kupa kazanması bana göre şampiyonluk kadar değerli. üstelik bunu yarı finalde galatasaray'ı finalde fenerbahçe'yi yenerek yapmak takdir edilmesi gereken bir başarı. unutmamak lazım ligin çok tecrübeli 15-20 senelik hocalarının %80'i kariyeri boyunca tek bir kupa bile alamamış durumda. bu başarının yanında o kadrodan muğdat çelik, ömer bayram galatasaray'a, seleznyov malaga'ya olcan adın antalya'ya soner aydoğdu ise başakşehir'e transfer yaptı. beraber çalıştığı oyunculara değer kattığının göstergesi. o dönemde seleznyov'un kulübümüze transferi de olacağı söyleniyordu ancak dönemin akhisar başkanı bırakmamıştı.

    1d) rize'yi şampiyonlar ligi şampiyonu yapsa bile benim için oraya verilen emek, geçirilen zaman çöpe atılmış olduğu için geçiyorum. ancak bu dönemde özellikle vedat muriç'in değerini yükseltmesi, onu bambaşka bir oyuncuya dönüştürmesinin altını çizelim.
    1e) ve başakşehir dönemi. kimyalarını bozduğumuz, paramparça ettiğimiz dönemden ve ilgili camianın efsanesi olan bir hocadan sonra geçti takımın başına. büyük takımların geride kaldığı, pandeminin bizi biçtiği ve "birileri" tarafından ciddi destek gördüğü bir sene olsa da ligimizin 6.şampiyonunu çıkarttı. crivelli, demba ba, visca, gulbrandsen gibi oyunculardan aldığı katkı oldukça yüksekti.

    böylelikle küme düşen, lige çıkan , başarılı kupalı bir anadolu takımı ve şampiyonluk aşamalarını tek tek geçmiş üstelik tüm bunları 45-46 yaşlarında yapan bir hoca var elimizde. şampiyonlar ligi'nde manu galibiyeti, avrupa ligi'ndeki iyi oyun ve skorlarını da saymak gerekiyor. bu başarılarının üzerine fena olmayan (en azından sergen yalçın'lı beşiktaş ya da yüz elli tane hocalı fenerbahçe performansının kat be kat üzerinde) bir avrupa deneyimini de cvsine ekledi.

    bunları dışında artıları
    -altyapıdan çıkıp en başarılı dönemde demirbaş olan bir oyunculuk geçmişi sayesinde kulübün dinamikleriyle özdeşleşmiş durumda. ayrıca altyapıya eğileceğini düşünüyorum.

    -camiaya olan aidiyeti ve bunu sık sık dile getirmesi. bu çok önemli çünkü bizi biz yapan, diğerlerinden farklı kılan temel şeylerin başında bu duygu vardır.

    -şu anda taraftarın mutabık kaldığı tek isim. geldiği gibi kulüple taraftar arasında sinerji yaratabileceğini düşünüyorum.

    -hocalık kariyeri boyunca çalıştığı tüm forvetler ya da hücum oyuncularını yukarı çekmiş durumda. bizim elimizde de (kerem'in satılacağını düşünürsek) yunus akgün, (kalırsa mustafa), bay, morutan, kendini hâlâ ispat edememiş akbaba, kılınç gibi yerliler ve alt yapıdaki çocuklar var. bunların haricinde hocanın ilgili konudaki maharetini göz önünde bulundurursak daha uyguna alabileceğimiz potansiyelli bir golcüyü sezon içinde de yukarı çıkartabileceğini düşünüyorum. açıkçası okan buruk'un mustafa muhammed üzerindeki etkisini büyük bir merakla bekliyorum. muriç, seleznyov, crivelli, ba hatta umut nayır'ı bile yükseltip maksimuma yakın katkı alan hocanın elinde bizim potansiyelli, fizik gücü yerinde (kendisinin tercih ettiği forvet tipine de en uygun olan) mustafa'dan hepimizin arzu ettiği sayıları alabileceğine olan inancım tam.

    - avrupa geçmişi, yabancı dili, bağlantıları sayesinde ihtiyaç duyulması halinde (transfer vb.) bize çok ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum

    - hocalık için genç sayılabilecek bir yaşta olması da onu uzun vadeli bir projenin ana elemanı yapabiliyor.

    - en başta ekonomik olarak hiçbir talebinin olmadığını dile getirmesi kendisinin motivasyonunun yönünü gösteriyor.

    - futbolculuk geçmişi ve türk futbolundaki yeri sebebiyle kadrodaki oyuncuların saygısını kazanması torrent vs. gibi adamlara nazaran çok daha kolay olacaktır.

    bunların dışında bir iki minik eksisi olabilir
    - üzücü sebeplerden dolayı da olsa 2 senedir çalışma temposundan uzakta. bunun için bir uyum süreci gerekebilir. ama mevcut motivasyonuyla üstesinden gelebilir.
    - başkanı yeni seçilmiş, ciddi derecede demorilize olmuş, maaş bütçesi düşük, geleceği hakkında çok az bilgisi olan kararsız ve karamsar bir ekibin başına geliyor. başarı elde ettiği camialar konomik ya da lobi olarak zayıf olmayan camialardı. üstelik tüm kurumları ve geri kalan takımların çoğunun size karşı olduğu bir ortama gelecek. buna hazırlıklı olmalı.

    hülasa ben hangi başkan gelirse gelsin ilk iş olarak kendisini getirmesi gerektiğini ve görev süreci boyunca çalışılması gerektiğini düşünüyorum. her şeyden çok sevdiğimiz değerli kulübümüzün borcu diğerlerine göre çok daha düşük ve oyuncu satışları ya da projelerle eriyebilecek durumda. bu dönemi birkaç kupa ile geçiştirebilirsek pozitif bir bakışla çok daha iyi kadrolarla hanedanlık kurabileceğimizi düşünüyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın