• 506
    ingiltere'de fa 1863'te kurulmuş, şampiyonluklar 1889'dan itibaren sayılıyor. 26 yıl fark var.

    ispanya'da federasyon 1909'da kurulmuş, şampiyonluklar 1929'dan itibaren sayılıyor. 20 yıl fark var.

    türkiye'de ise federasyon 1923'te kurulmuş ve şampiyonluklar 1959'dan itibaren sayılmaya başlanmış. 36 yıl fark var.

    avrupa'da çoğu ülkede benzer durumlar söz konusu. neredeyse hiçbir ülkede federasyon kurulduğu gibi ligleri başlatıp şampiyonlukları oradan saymaya başlamamışlar.

    dünyanın her yerinde bu işler zaman alıyor yani. önce temel olarak federasyonu kurarsın. daha sonra bu federasyon gerekli altyapı düzenlemelerini, hazırlıklarını vs. yapar. şartların olgunlaştığı bir tarih gelince de lig bildiğimiz haliyle kurulu ve başlar. sayım da o andan itibaren yapılır.

    türkiye'nin batıyı pek çok alanda olduğu gibi futbolda da birkaç decade geriden takip ettiği düşünüldüğünde tarihler arasındaki fark da anlaşılır oluyor. önce futbolun ana vatanı ingiltere ardından ispanya , italya gibi öncü ülkeler ve derken zamanı gelince de türkiye.

    yani batı avrupalılar sayıyor biz niye saymıyoruz demek sadece yanlış değil aynı zamanda bir yalan. çünkü batı, senin 30larda, 40larda geçtiğin süreçten 19. yy'da ya da 20. yy'ın hemen başında geçmiş. 19. yy'ı onlar da saymıyor bizim gibi. aradaki fark onların 19. yy'ı bizim 20. yyımıza denk geliyor. burada topa bomba muamelesi yapıyorken o adamlar organize bir şekilde müsabakalar düzenliyordu. haliyle de onları geriden takip ediyoruz yani. ki bu fark bugün bile kapanmadı, hala batı futbolunun fersah fersah gerisindeyiz.

    velhasılı kelam bu 28 şampiyonluk martavalına karşı çıkılırken en çok üzerinde durulması gereken konu bu. geri kalan tüm koşullar, şartlar vs eşitmiş gibi batı ile türk futbollarını bir tutarak kıyaslamaya çalışmak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın