• 25
    verstappen kariyerinde ikince kez grand slam yaparak kazandı. cuma günü pole pozisyonunu aldı, dün sprint yarısını kazandı bugün de hem en hızlı tur zamanını hem de yarışı kazanarak alınabilecek maksimum puanı almış oldu.

    verstappen'in en büyük sıkıntısının startlar olduğunu çok öncesinde yazmıştım burda. geçen sezon da bu sezon da zaman zaman ekrana yansıyan, kırmızı ışıklara tepki süresi hep rakiplerinden geride oluyor neredeyse. bugün iyi kalkışlardan birini yapmasına rağmen yine de yanında kalkan leclercle ancak ayni tepki süresini yakaladı. yine de leclerc'in kötü performansı sonrasi rahat bir şekilde kazandı.

    ferrari pistteki en iyi araç. red bull'la arasında çok büyük bir fark yok ama yine de en iyi viraj performansı net olarak kendilerinde. araç imola'da hava şartları vs dolayısıyla bir türlü tam performans veremedi, özellikle yumuşak lastikler konusunda sıkıntı yaşıyorlar ancak orta hamurda inanılmaz iyi bir performansi var aracın.

    leclerc çok çok iyi bir sürücü, bu sene kazanacak bir aracı da var ancak bir parça tecrübe sıkıntısı yaşıyor. verstappen gibi aşırı agresif bir sürüş stili yok ama çok zekice kullanıyor aracı. hava şartları bu sezon ilk defa zorladı sürücüleri ve leclerc bir turlu uyum saglayamadi zemine. ancak standart hava şartlarında aracı çok zorlamasina bile gerek kalmadığını, zorlamadan da muazzam performans alabildiğini kendisi de belirtiyor zaten. dun sprint yarışında muazzam kalkıp liderliği aldıktan sonra iyi ilerlerken drs'den kaçmak için lastiklerini çok zorladı sonrasında da lastiklerini bitirip verstappen'e geçildi. bugün startta çok kötü kalktı ve geriye düştü sonrasında da bir türlü perez'i gecemeyince son 10 tur kala yumuşak lastiğe geçti, yumuşak lastiğe geçer geçmez takım radyosundan "hata yaptık, orta hamura gecmeliydik" dediğini duyduk. nitekim perez'i geçmek için zorlarken de spin atıp ucunculukten altinciliga kadar geriledi.

    sainz iyi bir sürücü ama oryantasyon süreci çok uzun sürüyor gibi geliyor. geçen sezon da performansı ikinci yarıdan itibaren yükselmişti. sıralama turlarında q2'de yaptığı kaza sonrası q3'te piste çıkamadı, dün sprint yarışında dordunculuge kadar yükselip hasarı epey azaltmisti ama bugün "kendine komik ricciardo" onuncu saniyede sainz'a çarpıp çakıl havuzuna iterek yarış dışı birakti. yine de kendini toplayıp sonraki yarışlarda ciddi puanlar alacağını hatta yarış da kazanacağını düşünüyorum.

    red bull duble yapti, verstappen ciddi fark kapattı ama net şekilde ferrari aracı daha iyi durumda. hava şartları standart olduğunda eminim yine ferrari liderliği zorlayacaktır. ferrari aracı red bull'da olsa red bull bu sezon kesin şampiyon diyebilirdik ancak ferrari için aynı şeyi kesin söyleyemiyoruz. ferrari bu aracı yapabilmiş olmasına rağmen uzun süredir şampiyonluk yarısından uzak olduğu için hem takım olarak hem de sürücüler klasmanında epey tecrübesizlik çekiyor. o yüzden de yıllardır mercedes'le uğraşıp geçen sezon da 7 yıl süren hegemonyayı bitiren red bull kadar her an her saniye her şarta hazır halde yarisamiyorlar

    bu tarz pistler artık değiştirilmeli diye düşünüyorum. imola tek yerde geçiş yapılabilen eski tarz bir pist. yarış keyfini oldukça azaltıyor maalesef. gidip bütün yarışlar arap yarımadasında yapılsın demiyoruz tabi ama bu pistler yenilenebilir. bol geçişe müsaade eden daha güncel pistler yapılabilir. maalesef bu tarz pistler ve monaco tarzı cadde pistleri gelişen spora, hıza, büyüyen araç boyutlarına ve seyirci isteklerine cevap veremez hale geldi.

    son not: geçen sezon son yarışın son virajina kadar verstappen'le şampiyonluk mücadelesi veren hamilton bugün yarış sonuna doğru verstappen'den tur yedi. gerçekten ilginç bir andı. bu sporun yüzde 80'inin araç performansı oldugunu bir kez daha net şekilde anlamış olduk.
App Store'dan indirin Google Play'den alın