• 1156
    ta ba$indan beri bu sentetik hastaliga kar$i duru$um belli idi ve bu hiç degi$medi. laboratuvar ortamlarinda yeti$tirilip, önce amerika'nin çini, sonra da çinin amerika'yi suçlamasi ile devam eden, sonra ikisinin de, dur lan, bu krizi firsata çevirmeliyiz diyerek, ikisinin de kisa bir üsre içerisinde asgari koruma saglayan a$ilar üretip, tüm dünyaya pazarlamasi ile bir ekmek kapisina dönü$en süreçte kisitlamalar ile bir çok zengin, daha da zengin olmu$tur. belli mi olur, belki de ba$indan beri bir dani$ikli dövü$ vardi. ayriyeten "pandemi" ba$ta çin olmak üzere, geli$tirilen uygulamalar ve sertifikalarla bir çok ülkenin vatanda$larinin veritabanlarini toplamalarinda da öncülük yapmi$tir. bir aykut kocaman aforizmasi olan, gerçeklerin bir gün ortaya çikma gibi bir huyu vardir, ile sözlerime devam ediyorum.

    https://eksisozluk.com/covid-19--6362411?a=popular

    sevin, sevmeyin. takip edin, etmeyin. ancak ek$i sözlük türkiye'nin bir aynasidir. çünkü bünyesinde bulundurdugu yazarlarin kaygisizca istedikleir gibi kendilerini ifade edebildikleri bir merci burasi. hani derler ya, sarho$lar daima dogruyu söylerler diye. öyle dü$ünün. istisnalar var elbette, ancak bu kesinlikle kaideyi bozmaz.

    $imdi size avrupa ve dünya genelinden toplama derleme haberler buketi de sunabilirdim ancak herkesin anlayabilecegi bir dilde, çok uzun makaleler okumak zorunda kalmadan yukarida payla$tigim ek$i linkinden bir fikir edinebilirsiniz.

    sözü çok fazla uzatmayalim.

    a$ilar ilk çiktiginda %95 koruma sagliyor dendi. sonra %70, daha sonra %50. akabinde a$ilar korumuyor ama yayilmasini engelliyor dendi ama bu da yalan çikti. ardindan yayilmayi engellemiyor fakat, agir geçirmenizi engelliyor dendi ve sonrasinda agir geçirmenizi engellemiyor fakat yogun bakim riskini azaltiyor dendi ve son olarak yogun bakim riskini de azaltmiyor ancak, ölüm vakalarini azaltiyor dendi. tahmin edebileceginiz gibi, bu da maalesef yalan çikti.

    hiç bir zaman a$i kar$iti olmadim. kendim ve çocuklarim da bazi a$ilari yaptirdik. ancak a$i bir tercih olmalidir ve böyle kalmalidir. dünya genelinde uygulanan a$i baskisini ele$tirdim her zaman.

    nazi almanyasinda döndük adeta. a$isiz = yahudi. böyle mi olmasi gerekiyordu?

    peki biz bu ötekile$tirilmeyi ya$arken, kimler doldurcu ceplerini? madem çok koruma sagliyordu, peki neden hiç bir a$i $irketi sorumluluk üstlenmedi?

    peki ya bizler! üretici $irketin üstlenmedigi sorumlulugu nasil üstlendik de, a$i ol kampanyalari ba$lattik? e$imizi, dostumzu a$i olmaya ikna ettik?

    bana göre muhtemelen etkileri yillar sonra ortaya çikacak 2 yillik bir nüfus planlamasi yapildi ve ülkeler vatanda$larinin veritabanlarini topladilar. haa, türkiye gibi hes, e-devlet ve tc kimlik ile uzun süredir bu bilgilere sahip olan bir ülkede ya$ayan sizler bunu pek kaniksamadiniz ancak bilhassa ya$adigim ülke olan isviçre'de bu baglamda devlet yönetimine kar$i halk tarafindan büyük tepkiler yagdi. ab öyle degil. onlar da türkiye'de hallice. avusturya kalkmi$, ülke genelinde a$i zorunlugu getiriyor ve a$i olmayanlari para cezasina çarptiriyor, toplumdan soyutluyor.

    almanya'da durum biraz daha degi$ik. orada devlet dolayli yoldan, i$yerleri üzerinden baski uyguluyor. örnegin merkezi stuttgart sindelfingen'de olan mercedes, a$isiz hiç bir cali$ananini i$yerine almayacagini söylüyor. veya almanya'nin en büyük spor ve tenis ekipmani tedarikçisi trigema a$iya zorlamiyor fakat test $arti ko$uyor. a$ililar test olmazken, a$isizlar her gün test olmak zorunda ve haftlalik bunlarin ikisini i$veren öderken, diger 3 günün testini kendi ceplerinden ödüyorlar. ayda 100-120€'ya tekabul eden test ücretleri, zaten 1200 € asgari maa$ alip, 600 € kira veren i$çilerin bütçesinde büyük delikler olu$turuyor. buna ragmen covid'e yakalanan a$isiz, karantina süresince maa$ alamiyor. a$ili ise tikir tikir maa$ini almaya devam ediyor.

    satir aralarinda olayin absürdlügünü yakalayabilen varsa, tebrik ediyorum. yoksa da hemen izah edelim, fazla kafa kurcalamayalim:

    a$isiz test oluyor
    a$ili test olmuyor
    a$ili koronaya yakalanip, a$isiza bula$tiriyor
    a$isiz ve a$ili evde kaliyor, a$isizin maa$i ödenmezken, a$ili maa$ini almaya devam ediyor

    sen olsan bu durumda a$i olur musun?

    evet, ayni $ekilde 3 doz moderna a$isi olan bacanagim i$e bu yüzden 3. doz'dan (burada booster diyorlar) sonra myokardit geçirerek 1 hafta yogun bakimda kaliyor ve ölümden dönüyor.

    geçenlerde arayip, geçmi$ olsun dileklerimi ilettim ve bir daha a$i olup olmayacagini sordum. çok agir küfür etti. merkel'den tut, patronuna kadar hepsi ile içli di$li münasabetlerde bulundu.

    arkada$lar, entry bu kadar. kayinvalidemin 3. doz biontech'den sonra verem'e yakalandigini da anlatabilirim ve bunun gibi bir çok a$i yan etkisi ya$ayan insanin daha hikayesini.

    amacim biraz da olsa covid19 a$ilari yan etkileri konusunda duyarlilik kazandirabilmek. olan yine gitsin olsun. kimseyi a$i oluyor diye di$lamiyorum. herkesin kendi tercihidir fakat ayni hassasiyeti a$isizlar için de bekliyorum.

    covid19 oldu covid22. 2 ya$ina girdi geçtigimiz ay ve hem hastalik hem de bu hastaligin tedavisi konusunda artik daha fazla fikir sahibiyiz ve ele$tirilere mahal vermemiz gerekir. insanlarin medenice tarti$abilecek ortamlari ho$görü ile kar$ilamamiz gerekir.

    umarim derdimi anlatabilmi$imdir.

    not. a$isizim ve yazin e$im ve çocuklarim ile bu hastaliga yakalandik. ben 3-4 günde atlattim. e$im nispeten biraz daha gir geçirdi ve 6 aydir hala tat ve koku kaybi ya$iyor. dü$ünün ki, bir hastalik tat ve koku alabilme duyunuzu felç ediyor. bu konuda yardimci olabilecek tavsiyeler için mesaj kutumu ye$illendirebilirsiniz. aroma terapileri yapiyor ancak henüz bir sonuç alinamadi. :(
App Store'dan indirin Google Play'den alın