• 320
    sürekli atanınla tutanın iyi olacak goy goyu dönüyor. ama belirli bir sistemin varsa her türlü başarılı olursun. barcelona yıllarca victor valdes gibi vasat bir kaleci ile kupaları topladı. geçen sene beşiktaş 20 yaşında ki kaleci ile şampiyon oldu. ondan önce başakşehir mert günok ile şampiyon oldu. beşiktaş yine daha önceden tolga zengin-boyko-fabri üçlüsü ile şampiyon oldu.

    bunları niye söylüyorum. yukarıda ismi geçen kalecilerin hepsi ortalama veya ortalama üstü kaleciler. ama hepsinin takımlarının belirli bir sistemi vardı. bu sayede başarıda pay sahibi olabildiler. muslera’nın bizim şampiyonluklarımızda büyük söz sahibi olmasının sebebi takım oyunumuzun çoğu şampiyonlukta yeterli olmamasaydı. özellikle 4. yıldızı aldığımız sezon direkt dev modunu açmıştı ve şampiyonluğu tek başına getirmişti.

    şimdi galatasaray’ın üç yıllık planlamasına bakalım. muslera kesinlikle prime seviyesinde değil. onun yerine de bildiğimiz muslera seviyesi kaleci bulabilmemiz neredeyse imkansız. biz muslera’yı aldığımızda dünyanın en iyi 10 kalecisinden birisiydi. bizde bu çıtayı daha da yükseltti ve dünyanın sayılı kalecilerinden birisi oldu. biz bu zamanda böyle bir kaleci daha bulmaya çalışsak kapıyı 30-40 milyondan açarlar.

    bunların üstüne ülkemize gelen yabancı kuralı var. kadromuzda 3 türk futbolcu oynatmamız lazım. sırf bu yüzden orta saha da taylan ve berkan ikilisini oynatıyor ve takım kalitesini düşürüyoruz. şans belki de ilk kez yerli kaleciden yana galatasaray’ın yüzüne geldi. 26 yaşında ki okan kocuk ve 22 yaşında ki batuhan şen kendi takımlarında inanılmaz performanslar gösteriyor. ikisi de şu anlık tıpkı entry başında yazdığım kaleciler gibi ortalama ve ortalama üstü oyuncular.

    muslera eskisi gibi değil kabul edelim. bu topraklara da daha üst seviye kaleci zor gelir. o yüzden artık ortalama kaleciyi kabullenmeliyiz. hem de bu sene gördüğümüz ismail çipe performansından sonra daha da ılımlı yaklaşılacağını düşünüyorum. gelecek sezon kem küm etmeden muslera ile yolları ayırıp ve başka yabancı kaleci aramadan kaleyi direkt okan kocuk batuhan şen ikilisine emanet etmeliyiz. buradan gelen yerli konteyjanımız ile orta sahaya kaliteli oyuncu transferi yapsak bizim için daha iyi olacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın