• 10
    kendileri avrupa’nın en büyük 5 futbol liginden birisi olarak sayılıyor. ama kulüpler bazında avrupa kupalarında neredeyse hiç yoklar. 60 yılı aşan avrupa kulüpler organizasyonlarında sadece 2 tane kupaları var. 1993 yılında şampiyonlar ligi’ni kazanan marsilya ve 1996 yılında kupa galipleri kupasını kazanan paris saint germain dışında avrupa kupası kazanamamışlar.

    uefa’nın 5 ayrı resmi organizasyonunda şu ana kadar 213 şampiyona sahibini buldu. muadilleri ingiltere, ispanya, italya ve almanya’nın kulüp takımları 161 kupa kazanırken fransa sadece 2 kupada kalmış. hatta bir alt segment olan hollanda takımları 13, portekiz takımları 8 ve belçika takımları 7 kupa kazanmış. fransa’nın kulüp takımlarının kupa sayısı türkiye, romanya, sırbistan, hırvatistan, macaristan gibi balkan ülkeleri ile yarışıyor.

    demek istediğim şu ki kulüpler düzeyinde bu kadar başarısız olan, ayrıca 1998 yılı öncesi milli takımlar düzeyinde de herhangi bir başarısı bulunmayan (1984 platini’li avrupa şampiyonası hariç) bu ülke nasıl oluyor da en büyük futbol kültürlerinden birisi sayılıyor ? portekiz ve hollanda ekolü bunlardan kat kat daha fazla futbola katkı sağlamışken fransızların bu kadar el üstünde tutulmasını aklım almıyor. işte asıl pr başarısı budur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın