• 29452
    domino etkisinin çok fazla gözüktüğü futbol takımı.

    peki nedir domino etkisi: bir öncekinin bir sonrakini tetiklediği olaylar zinciri.

    hayatta çoğu konuda olduğu gibi futbolda da domino etkisi çok sık gözükmekte ve ne yazık ki çoğu zaman istemsiz olarak bu etki göz önünde bulundurulmamakta. fakat olayları doğru analiz edebilmek için maç içinde ve diğer haftalardaki olayları daha öncesiyle örüntülersek daha doğru sonuçlar bulabileceğimizin kanaatindeyim.

    mesela 2021-2022 sezonunda oynadığımız 21 aralık 2021 adana demirsor galatasaray maçı. maçı 2-0 kaybettik. bu maça kadar oynadığımız maçlarda rakiplerimize net pozisyon vermeyen bir takımdık. set hücumumuzda yine sıkıntılarımız vardı ama pozisyon olarak yenildiğimiz maç neredeyse yoktu. hatta 1 hafta önce oynadığımız 18 aralık 2021 galatasaray başakşehir maçı'nda ligin iyi hücum eden takımlarından bir tanesi olan başakşehir'e pozisyon bile vermedik. fakat 21 aralık 2021 adana demirsor galatasaray maçı'nda gerçekten çok kötüydük defansif olarak.

    peki niye 21 aralık 2021 adana demirsor galatasaray maçı 'nda kötüydük? maça bekleri değiştirerek başladık. özellikle set oyununu iyi oynayan van anholt yerine ömer tercihinin sebebi, gol atmamız içindi. peki, niye gol atmak için ekstra işler yapıp düzenimizden çıkmak zorunda kaldık? çünkü, geçmiş haftalarda puan kaybettik. peki nasıl kaybettik o puanları? göz göre göre, yapılan hakem kararları ile. aynı maçta yapılan elle oynamalara, itmelere, çekmelere, faullere farklı kararlar verilince oradan çok fazla puan kaybettik.

    yani 21 aralık 2021 adana demirsor galatasaray maçı 'nda hakem iyiydi, niye kazanamadık demek yanlış. bak hakem kötü olmayınca da kazanamadık demek yanlış. kurbağa testinde olduğu gibi, yavaş yavaş suyumuzu ısıttılar.

    aynı domino etkisini maç içinde de görmek mümkün. mesela, 21 kasım 2021 galatasaray fenerbahçe maçı. maçın başında berkan sarı kart gördü. niye? çok fazla faul yaptığı için gösterdiğini söyledi hakem. halbuki sarı kart gördüğü pozisyonda berkan yaptığı faul bile tartışılırdı. bu ne demek? berkan dikkatli ol, topa girerken sert girme, atarım demek. bu da oyuncunun sonraki pozisyonlarda daha az agresif olması ve istediğini yapamaması demek.

    2020-2021 sezonuna baktığımızda ise tam tersi gerçekleşti maç içlerinde. herkes beşiktaş'ın hakkında hakem hatalarından konuşurken sadece sarı-kırmızı kartlara odaklandı ama, esas olması gereken kontra faulleri göremedi. beşiktaş her maçta yaptığı kontra fauller yanına kar kalınca daha da yapmaya başladı ve bu alışkanlık haline geldi. öyle bir alışkanlık haline geldi ki 2021-2022 sezonunda şampiyonlar ligi ilk maçında ilk 45 dakikada iki stoperi de sarı kart gördü. zaten kontra savunmasını yapamayınca da rakibinin insafına kaldılar.

    yani demem o ki, teknik ekipleri, hakem kararlarını, oyun dizilim ve düzenlerini eleştirirken bu konuya da dikkat çekmek gerekiyor. bütün sezonu bir 90 dakika gibi düşünürsek daha sağlıklı kararlar verebiliriz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın