• 1129
    - şu sıralar üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri gösteren insan sayisinda mevsim ile de uygun olarak artış var. ancak bu sene gecen seneye oranla maske kullanimi cok azaldığı için (özellikle okullarda), influenza (grip etkeni virüs ) ve bogaz enfeksiyonu virüsleri de tekrar hayatımıza dahil olmaya başladı. yani hep diyorduk ama at izi ile it izi artık birbirinden ayırt edilemez noktaya geldi.
    - simdi gelelim omicrona. simdiye kadar en bulaşıcı kabul edilen varyant delta idi. omicron ise deltadan birkac kat daha bulaşıcı. bugüne kadarki veriler omicronun nispeten daha hafif bulgular ile atlatildigi yönünde. ancak soyle bir durum var. omicronun yayıldığı ülkelerin bir cogu yuksek asilama yüzdesine sahip ülkeler, bu yüzden de hafif bulgular ile seyrediyor olabilir. yani veriler geldikce ve kapsamlı hale geldikçe daha çok bilgimiz olacak tabiki.
    - öneriler;
    1- sıkıldı herkes yılbaşı falan da var ama maske ve mesafeye mutlaka önem verilmeli (çok ilginç bir öneri teşekkür ederiz:)) ).kapali ortamda yakin mesafede iseniz omicron icin maske(cerrahi) de pek güvenilir sayılmaz. en azindan cift maske takabilirsiniz(delta virus önerisi idi).
    2- mutlaka aşınizi olun. aşı takvimi oldukça acik, hekiminize de danisabilirsiniz. aşı vücuda gelebilecek olan tehlikenin ne olduğunu anlatıyor ve gerçek tehlike geldiğinde vücut ne yapacağını bilmiş oluyor.
    3- grip aşısı da olabilirsiniz. (esim ve oglum influenza semptomatik geçirdiler halen devam ediyor semptomlar, ben asemptomatik atlattım. ben aşıyı olduktan sonra eşime zaten mevsimi geçmek üzere sen bilirsin istemiyorsan yaptirma demiştim. o kabak da başıma patladı, orasi ayri hikaye ) bu arada influenza aşisi koruyuculugu da yüzde 55 civarındadır. çünkü o da sürekli mutasyona uğrar :)
    4. aşılı iseniz ne kaparsaniz kapin endişeye kapılmadan sadece bulastirmamaya özen gösterip karantina kurallarına uyarak, bol c vitaminli besinler ile beslenin. d vitamini ile ilgili sınırli yayınlar mevcut tercihen d vitamini de erişkin icin haftalik 50.000 ünite (tek seferde olabilir.) olacak şekilde alabilirsiniz. (bobrek tasi vs olanlar hekime başvurmadan kullanmasin)

    c vitamini ile ilgili ek bilgi: meyvelerdeki c vit. dalından koparıldigi an azalmaya başlar. ondan dolayi tazesini bulmaya özen gösterin. abartmadan tüketin. c vitamini depolanmaz fazlasi atılır, gunluk alınması gerekir. meyvenin fazlasi şekerden baska birsey vermez vücudunuza. ayni mantık ile meyve suyu sıkmak yerine posali tercih edin mutlaka. cunku posali aldığınızda şekeri de yuksek emilime uğramaz, barsaktan atılır. meyve suyu içerseniz çoğunlukla şekeri almis olursunuz. daha once yazmıştım bir çoğunu ama yine de yazayım dedim.

    yazdıklarımın tamami bakanlığın covid, aşı rehberi ile bilimsel çalışmalardan derlenmiştir. covidin en kısa zamanda hayatımızdan çıkması dileğiyle..
App Store'dan indirin Google Play'den alın