• 8
    normal şartlarda eğer güvenlik aracının ardında tur yiyen araçların aradan çekilmesi yönünde karar verildiğinde bu araçların turlarını geri alması için 1 tur verilir yada beklenir + en arkadaki araçların yerini alması beklenirdi.

    ama ilgili yarışta hamilton ile verstappen arasındaki norris, sainz, ocon'un çekilmesine dair karar çıktıktan sonra bu arkadaşların turlarını geri almasına fırsat vermeden + 5-15 arasındaki pilotların pist üzerindeki konumları hiçbir şekilde dikkate alınmadan yarışı yeniden başlattı micheal masi. çünkü normal prosedürü yerine getirip bunu uygulasalardı 58. tura geçilecek ve no overtake altında hamilton liderliği ile bitecekti.

    bir nevi micheal masi fia'nın kendi kuralını eğip, büküp ortaya tuhaf yeni bir şey çıkarmış gibi oldu. bu şöyle bir dilemma ortaya çıkarıyor, eğer micheal massi'nin yazılı ve net kuralları bu şekilde eğip bükme insiyatifi varsa ve pite giren hamilton olsaydı ne olacaktı.

    pilotların yerini almasını bekleseydi yarış verstappen liderliği ile geçiş olmadan bitseydi, masi sadece kuralı uyguladım diyebilirdi ve kimse itiraz edemezdi. tam tersi oldu ve gene kimse bir şey diyemiyor. sonuç olarak ortada insiyatife dayalı bu kadar esnek kurallar olursa takım ve pilotlar nerede, ne zaman, nasıl hareket edeceğine dair plan ve fikirleri giderek flu bir hal alır. sürdürülebilir bir şey değil ve sanırım rating uğruna bu seferlik böyle bir şey yapılarak şampiyonluk tabiri caizse el değiştirtildi.

    bu işi amerikalıların ele almasında bunun büyük rolü var şüphesiz, adamların işi show bussiness*. mercedes itiraz eder mi bilmiyorum, etse de sonuç alamaz muhtemelen ama belki de sırf bu yarıştan dolayı bu işi daha kesin çizgilerle çizen yeni kurallar eklenebilir formula 1'e.

    (bkz: formula 1 2021 abu dhabi grand prix)

    edit : entry girdikten sonra bcc spor muhabiri andrew benson'ın kural kitabındaki ilgili bölümü paylaştığını gördüm, ilgili bölümü aynen aktarıyorum. yani şu durumun futboldaki karşılığı oyun durmuş, sahada sağlık ekipleri bir futbolcuyu tedavi ederken topu alıp gidip gol atmak falan.*

    "ıf clerk of the course considers it safe to do so, and the message "lapped cars may now overtake" has been sent to all teams, any cars that have been lapped by leader will be required to pass the cars on the lead lap and the safety car."

    "unless clerk of the course considers the presence of the safety car is still necessary, once the last lapped car has passed the leader the safety car will return to the pits at the end of the following lap."
App Store'dan indirin Google Play'den alın