resim
Şenol Güneş
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:72
Uyruk:Türkiye
  • 4000
    başarıları fatih terim, mustafa denizli seviyesinde olmasa da bana göre iyi bir teknik direktördür. çok vizyonlu, oyuna yenilikler getiren, çağın futbolunu takip eden biri değil ama elindeki oyuncu grubundan maksimum verimi almayı çoğunlukla başardığını düşünüyorum. pek çok oyuncuya seviye atlattığını da kabul etmek gerekiyor. burak yılmaz'ı ilk defa forvet oynatan hoca değildi sanırım ama yine de gökhan ünal karşılığında eşantiyon olarak verilen oyuncudan türkiye'nin 10 küsür yıllık golcüsünü ortaya çıkardı. aynı kadroda selçuk inan, engin baytar, umut bulut'a da seviye atlattı diyebiliriz. bursaspor döneminde zaten iyi olan batalla neredeyse ligin en iyi oyuncusu oldu, altyapıdan ozan tufan'ı kadroya koydu. ozan'ın gelişiminde çok genç yaşta, hiçbir şey ispatlamamışken milli takımda yer veren fatih terim'in de etkisi büyük ama şenol güneş de düzenli oynattı. yine o kadrodan şener, bakambu, volkan şen, fernandao gibi isimlerden de maksimum verim aldığını söyleyebiliriz. çoğu bursaspor'a bonservis getirdi. daha sonra fikret orman - bilic ikilisinin temellerini attığı kadroyu şampiyon yaptı. burada da öncesinde istikrarsız sosa, quaresma, babel, oğuzhan gibi isimlerin belki de kariyerlerinin en iyi dönemlerini yaşattı, cenk tosun'u parlattı.

    2. milli takım döneminde de başarılı bir başlangıç yaptı. 24 takımlı avrupa şampiyonasına katılmak çok büyük başarı değil ama oynattığı oyun ümit verdi. 2020-2021 sezonundan itibaren oyunda düşüşler başladı ama skorlar gelmeye devam edince duruma uyanamadı. bu durum biraz da orhan ulucanın sıkça bahsettiği başarıyı yönetmenin de zor olmasından kaynaklanıyor. orhan uluca başka örnekler veriyor ama şenol güneş milli takımında da benzer durum oldu. hoca da başarıyı yönetemedi, başarısını olduğundan fazla gördü. euro 2020 öncesi ciddi ciddi turnuvanın tecrübe kazanmak için iyi bir test olacağını, asıl mücadeleyi ise 2022 dünya kupasında vereceğimizi söyleyerek uçuk dünya şampiyonu olma hedefini duyuruyordu. yani takımın başarısından, medyanın ilgisinden gözü dönmüş, kendisi ve takım üzerinde gereksiz baskı yaratabilecek abartılı beklentilere girmişti. bu kadar yükselmenin düşüşü de çok kötü oldu. euro 2020'de paramparça olunca hocanın şirazesi kaydı, takım ve medyayla ilişkisi tükendi. euro 2020 başarısızlığı öyle sıradan bir başarısızlık değildi, sonucunda hocanın kovulacağı çok belliydi. ama önceki başarılar nedeniyle az biraz kredisi kalan hocaya son bir şans verildi. takımın hocaya inancı kalmadığı için kötü gidişat devam etti ve beklenen oldu. beklenti ve sonucu düşününce olabilecek en ağır sonuçlardan biri oldu. ama yine de sportif olaylardır, yaşanabilir diyorum.

    benim de pek çok futbolsever gibi gözümde hocayı asıl bitiren şey, pek inanmasa da milli takım koltuğunun sıcak gelmesi nedeniyle yabancı sınırını savunması oldu. fatih terim'in de bir toplantıda belirttiği gibi altını doldurmaya gerek bile duymadan savundu yabancı sınırını. bunu beşiktaş ile defalarca 11 yabancı ile şampiyonlar ligine çıkıp başarılı olduktan sonra yapması olayı ironik hale getirdi. hocaya yakışmadı, gözümüzde değersiz hale düştü. başarısızlık sonrası halleri de buna eklenince tamamen gözden düştü. beşiktaş ve trabzonspor'dan birinde tekrar şans bulacaktır. ama ben artık başarılı olabileceğine inanmıyorum. açıkçası başarısız olup aykut kocaman gibi silinmesini de istiyorum.

    edit: batalla ile hiç çalışmamış. batalla şubat 2014'de ayrılmış, şenol güneş haziran 2014'de bursaspor'un başına geçmiş. batalla o dönem bursada çok baskın olduğu için aklımda şenol güneş döneminde de vardı gibi kalmış sanırım. hatırlatma için best7ye teşekkürler.
App Store'dan indirin Google Play'den alın