112
liverpool
jurgen klopp'u 2015'de takımın başına getirdikten sonra, bayrak adam henderson'ın bulunduğu takıma, 2015'de firmino'yu*, 2016'da altyapıdan alexander-arnold ile wijnaldum ve mane'yi, 2017'de robertson ve salah'ı, 2018'de alisson ve fabinho'yu, 2018 ocakta van dijk'ı eklemişler. bu oyuncuların başrollerde olduğu kadrosuyla 2018-2019 sezonunda şampiyonlar ligi'ni, 2019-2020 sezonunda çok uzun zaman sonra premier ligi kazandılar. 2018-2020 arası oynadıkları futbolla futbol tarihinin en iyi takımları arasında gösteriliyorlar.
manchester city
pep guardiola ile 2016'da anlaştılar. 2016-2017 sezonunda stones, jesus, ilkay ve zinchenko, 2017-2018 sezonunda laporte, walker, bernardo ve ederson, 2018-2019 sezonunda mahrez, 2019-2020 sezonunda cancelo ve rodri, 2020-2021 sezonunda dias ve torres, 2021-2022 sezonunda grealish transfer edilmiş. de bruyne guardiola'dan önce 2015'de gelmiş. guardiola'nın ilk sezonunda conte'nin chelsea'sine, 2019-2020 sezonunnda liverpool'a şampiyonluk kaptırdılar, geri kalan sezonları city şampiyon tamamladı. sınırsız imkanlara rağmen kadronun kurulumu ya da değişimi yıllar almış. her sezon ilk 11 oyuncusu diyebileceğimiz isimler eklenmiş. buna rağmen henüz şampiyonlar ligi'ni alamadılar. ama oyunları sürekli olarak iyiye gidiyor.
ajax
erik ten hag 2017-2018 sezonunda takımın başına geçmiş. 2015 onana, 2016 de jong ve van de beek(altyapı), dolberg(altyapı), ziyech, 2017 de light (altyapı), veteran huntelaar ve neres, 2018 blind, tadic ve tagliafico transfer edilmiş. kadronun kurulması 3 sezon sürmüş, teknik direktörün 2. sezonunda 2018-2019 şampiyonlar ligi yarı finali geldi. ajax kalibresinde çok büyük başarı. devamında saydığım oyuncuların yarısı çok yüksek bonservis bedellerine büyük takımların yolunu tuttu. kadro yenilendi, 2019-2020 ve 2020-2021 sezonları biraz daha silik geçtikten sonra 2021-2022 sezonunda 2018-2019 sezonunu anımsatan bir başlangıç yaptılar. nereye kadar ilerleyecekler göreceğiz. hollanda ligi şampiyonluklarına girmedim, çünkü çok da önemli değil. zaten yüzde 90 psv ya da ajax şampiyon oluyor. cocu, de boer gibi hocalığı şüpheli teknik direktörlerin birden fazla şampiyonluğu var. orada kalite olarak biraz daha yüksek olsa da bizimki gibi 2. sınıf bir lig.
2015 sonrası avrupa'da en çok dikkat çeken takımlardan üçünün başarıya ulaşmadan önceki kadro planlamalarını inceledik. kadrolara baktığımızda city dahil uzun yıllar faydalanabilecekleri oyuncular almışlar. hedeflenen başarının gelmesi ortalama 3-4 yıl almış diyebiliriz. hocaların hiçbiri ilk sezonunda şampiyon olamamış. klopp ve guardiola'nın sonraki sezonlarda da şampiyonluk kaybetmişlikleri var.* ajax 2018-2019'daki harika şampiyonlar ligi performansından sonra 2019-2020 sezonunda grupta 3. olup, avrupa ligine ilk gittiği turda rangers'a elenmiş. ten hag kovulmamış. 2020-2021 sezonunda yine şampiyonlar ligi'nde 3.lük, avrupa ligi'nde çeyrek final. ten hag hala takımın başında, 2021-2022 sezonu şampiyonlar ligi'nde dortmund, sporting ve beşiktaş'ın olduğu grupta 3 maçta 9 puanla lider durumdalar. klopp için liverpool standartlarında başarısız oldu diyebileceğimiz bir sezon henüz olmadı. manchester city'nin tarihinde şampiyonlar ligi şampiyonluğu yok. son 5 yılı pep ile birlikte olmak üzere 10 yılı aşkın süredir muhtemelen dünyada en çok para harcayan takım. tüm bu imkanlarla 5 yılda 1 tane şampiyonlar ligi kazanamaması başarısızlık olsa da guardiola ile devam ediyorlar.
gelelim bizim planlamaya. fatih terim'in bahsettiği 3 yıllık planlamadan benim anladığım yukarıdaki örneklerde olduğu gibi yıllara yayılan bir kadro kurulması ve galatasaray seviyesinde önemli başarıların elde edilmesi. bu planlamanın hocanın görevde olduğu 4. yılda olması çok doğal. çünkü önceki yıllar uefa'nın saçma sapan ffp cezası ile geçti. bu yıllarda uzun yıllar oynayabilecek oyuncular transfer etmek gerçekten imkansızdı. üstüne 2021-2022 sezonu başında yönetim değişti. bu planlamayı buna göre değerlendirmek lazım. takımda halihazırda muslera, marcao, taylan, kerem ve mohamed gibi planlamaya temel oluşturabilecek oyuncular vardı. planlamanın ilk transfer döneminde yüksek bir başarı yüzdesi ile bu oyunculara nelsson, boey, berkan, cicaldau, morutan gibi isimler eklendi. halil'i de saymak isterdim ama onun geleceği belli değil, zira opsiyonu yok. bu saydığım isimlerden bazıları da tabi ki şu an hayal ettirdiği katkıyı veremeyecek, bazılarını üzülerek para için satacağız. 2021-2022 sezonunda muhtemelen şampiyon olamayacağız. avrupa ligi'nde gruptan çıkarız muhtemelen ama ilk turda elenmek çok olası. belki seneye avrupa ligi grubundan da çıkamayacağız. ama gitmemiz gereken yolun bu olduğu çok açık. buraya kadar okuyan kaldıysa çoğu benimle aynı fikirdedir diye düşünüyorum.
gelelim fatih terim'e. bu yapılanmanın başında olmayı hem hakediyor, hem başarabileceğine inanıyorum. dahası bunu başarabilecek başka birini getirebilmek, ona sabredebilmek bana fazla ütopik geliyor. bu entriyi yazdığım tarih itibariyle 3 yıllık planlamanın ilk sezonunun 10. haftasında ligde 17 puanla 8. sırada bulunuyoruz. şampiyonlar ligi elemesinde henüz transfer yapamadan psv'ye elendik. ezilerek elendiğimiz için başarısız olarak değerlendirebiliriz. avrupa ligi elemesinde 2 tane seviyemizden çok daha düşük takımı zorlanarak eledik. yine bir başarısızlık söz konusu. avrupa ligi grubunda ise 3 maçta 7 puanla lideriz. grubun zorluğunu da düşününce sonuçlar ve oyun oldukça başarılı. genel olarak ise henüz kadroyu ve oyunu oturtamadık. yine klopp ve liverpool'dan örnek verelim. klopp'un ilk sezonu olan 2015-2016 sezonunda 10. hafta sonunda liverpool 13 puanla 12. sırada. sezonu 60 puanla 8. sırada tamamlamışlar. bizdeki gibi bir yangın ortamı olmadığı için klopp görevine devam etti ve liverpool modern zamanların en başarılı dönemini geçiriyor. şimdi klopp değil de galatasaray seviyesinde ümit veren yabancı bir hoca getirdiğimizi varsayalım. gerçekçi bakmak gerekirse bu hoca vitor pereira, slaven bilic, philip cocu ayarında olacaktır. daha vizyonlusu bize gelmez, gelse de mancini gibi bütçe yoksa ben kaçar der. prandelli gibi olma olasılığı var. hep kötü ihtimalleri konuşuyorsun diyeceksiniz. diyelim ki şansımız yaver gitti hocamız brighton öncesi graham potter olsun. ya da entride bahsettiğimiz erik ten hag olsun. ya da gittik paraya da kıyarak daha üst kalibre tecrübeli hoca getirdik diyelim. rafa benitez, claudio ranieri, jorge jesus, marcelo bielsa aklıma gelen örnekler. bu noktada fenerbahçe'nin 2021-2022 sezonu başında fellik fellik hoca aradığını kimseyi bulamayıp vitor pereira'yı getirdiğini unutmayalım. pereira fenerbahçe ile yarım kalmış bir hikayesi olduğuna, önceki döneminde haksız yere gönderildiğine inanıyor. bu durum olmasa belki o da gelmezdi. yabancı hoca baktığımızda bizim için de durum farklı olmayacaktır. yerli hoca baksan tek seçenek var, okan buruk. başakşehir'le 2. sezonunda küme düşme potasına kadar düştü, ama yine de gelecek vaat ediyor. yine de 3 yıllık planlama yapıyoruz, onu yönetecek birikimi var mı derseniz soru işareti. saydığım hocalardan birini getirdik diyelim, cocu gibi tırt da değil gelecek vaat ediyor. liverpool'un 2015-2016 sezonunda olduğu gibi, ya da bizim 2021-2022 sezonunda olduğumuz gibi 10. hafta sonunda olumsuz bir durumda olsak, kim bu hocaya katlanır. fatih terim'e yapılan eleştirilerin 10 katı yapılır. basın iyice üstüne gelir, taraftar gitsin okan buruk gelsin diye ikiye bölünür. iyi kötü götürdü sezonu, ama şampiyon olamadı. gerçekten tahammül edileceğine inanan var mı? ilk sene şampiyon oldu, 2. yıl yine aynı problemler. kısaca hem tahammül edebileceğimiz, hem bizde çalışmaya gönüllü, hem bu yapılanmayı başarabilecek tek hoca fatih terim bana göre.
son olarak fatih terim olmayan galatasaray teknik direktörlerindeki fatih terim baskısına değinelim. malumunuz takımımızın başında başka bir hoca olduğunda en ufak olumsuzlukta fatih terim ismi tüm camianın zihninde beliriyor. hadi itiraf edin. fatih terim 3. döneminde takımdan ayrıldıktan sonra bir daha kesinlikle gelmesin diyenlerinizin bile çok büyük çoğunluğu 4. dönemin başında nerede kalmıştık twitini görünce çok sevindi. ben de 3. dönemden sonra bir daha gelmesin demeyen biri olarak sevindim. ama şimdi de diyorum ki 4. dönem son olsun ve kimsenin kafasında soru işareti kalmayacak şekilde bitsin. bunun gerçekleşmesini 5 farklı şekilde simule edebiliyorum kafamda. 1.si takım küme düşme potasına kadar düşer, sezon ortası hoca kovulur. 2.si takımla bağı kopar, takım sabote eder, hoca gider. 3. ihtimal 2021-2022 sezonu konferans ligi bile olmayacak şekilde kötü biter. oyun da yoktur ortada, karşılıklı anlaşılır, hoca emekli olur. 4. ihtimal, 3-4 yıl hocayla geçer, bazılarında şampiyonluk gelir ama avrupa'da başarı gelmez. hoca yaşlanır, emekli olur. buraya kadar olan ihtimallerden ilk üçü çok olası gelmiyor, sonuncusu ise fazlasıyla olası geliyor bana. ama son bir ihtimal daha var ki en azından ilk üçünden daha olası olan bir ihtimal. ilk sene 3. oluruz, 2. sene kadroyu oturtur şampiyonluk serisine başlarız. 4-5 yıl içinde de beklenen başarı gelir. başarı dediğim de şampiyonlar ligi yarı finali olur, avrupa ligi finali olur, kim bilir belki avrupa ligi kupası da olur. benim 3 yıllık planlamadan anladığım bu son ihtimaldeki başarıya giden organize bir yol. bakın olabildiğince gerçekçi yazmaya çalıştım ama tarihimizde böyle bir dönem yok baktığınız zaman. 96-00 arası da dahil çünkü 1 sezon şampiyon olamasa fatih terim'i gönderirdik bence. tüm bu sebeplerle, ilk 3 ihtimalin olmadığı durum için, 3 yıllık planlamaya ve bunun fatih terim ile yapılmasına en az 2 yıl oyuncu ıslıklamasız, "terim istifa"sız desteğim ve inancım tam. tüm galatasaray taraftarını da bu planlamaya inanmaya ve destek olmaya davet ediyorum.
jurgen klopp'u 2015'de takımın başına getirdikten sonra, bayrak adam henderson'ın bulunduğu takıma, 2015'de firmino'yu*, 2016'da altyapıdan alexander-arnold ile wijnaldum ve mane'yi, 2017'de robertson ve salah'ı, 2018'de alisson ve fabinho'yu, 2018 ocakta van dijk'ı eklemişler. bu oyuncuların başrollerde olduğu kadrosuyla 2018-2019 sezonunda şampiyonlar ligi'ni, 2019-2020 sezonunda çok uzun zaman sonra premier ligi kazandılar. 2018-2020 arası oynadıkları futbolla futbol tarihinin en iyi takımları arasında gösteriliyorlar.
manchester city
pep guardiola ile 2016'da anlaştılar. 2016-2017 sezonunda stones, jesus, ilkay ve zinchenko, 2017-2018 sezonunda laporte, walker, bernardo ve ederson, 2018-2019 sezonunda mahrez, 2019-2020 sezonunda cancelo ve rodri, 2020-2021 sezonunda dias ve torres, 2021-2022 sezonunda grealish transfer edilmiş. de bruyne guardiola'dan önce 2015'de gelmiş. guardiola'nın ilk sezonunda conte'nin chelsea'sine, 2019-2020 sezonunnda liverpool'a şampiyonluk kaptırdılar, geri kalan sezonları city şampiyon tamamladı. sınırsız imkanlara rağmen kadronun kurulumu ya da değişimi yıllar almış. her sezon ilk 11 oyuncusu diyebileceğimiz isimler eklenmiş. buna rağmen henüz şampiyonlar ligi'ni alamadılar. ama oyunları sürekli olarak iyiye gidiyor.
ajax
erik ten hag 2017-2018 sezonunda takımın başına geçmiş. 2015 onana, 2016 de jong ve van de beek(altyapı), dolberg(altyapı), ziyech, 2017 de light (altyapı), veteran huntelaar ve neres, 2018 blind, tadic ve tagliafico transfer edilmiş. kadronun kurulması 3 sezon sürmüş, teknik direktörün 2. sezonunda 2018-2019 şampiyonlar ligi yarı finali geldi. ajax kalibresinde çok büyük başarı. devamında saydığım oyuncuların yarısı çok yüksek bonservis bedellerine büyük takımların yolunu tuttu. kadro yenilendi, 2019-2020 ve 2020-2021 sezonları biraz daha silik geçtikten sonra 2021-2022 sezonunda 2018-2019 sezonunu anımsatan bir başlangıç yaptılar. nereye kadar ilerleyecekler göreceğiz. hollanda ligi şampiyonluklarına girmedim, çünkü çok da önemli değil. zaten yüzde 90 psv ya da ajax şampiyon oluyor. cocu, de boer gibi hocalığı şüpheli teknik direktörlerin birden fazla şampiyonluğu var. orada kalite olarak biraz daha yüksek olsa da bizimki gibi 2. sınıf bir lig.
2015 sonrası avrupa'da en çok dikkat çeken takımlardan üçünün başarıya ulaşmadan önceki kadro planlamalarını inceledik. kadrolara baktığımızda city dahil uzun yıllar faydalanabilecekleri oyuncular almışlar. hedeflenen başarının gelmesi ortalama 3-4 yıl almış diyebiliriz. hocaların hiçbiri ilk sezonunda şampiyon olamamış. klopp ve guardiola'nın sonraki sezonlarda da şampiyonluk kaybetmişlikleri var.* ajax 2018-2019'daki harika şampiyonlar ligi performansından sonra 2019-2020 sezonunda grupta 3. olup, avrupa ligine ilk gittiği turda rangers'a elenmiş. ten hag kovulmamış. 2020-2021 sezonunda yine şampiyonlar ligi'nde 3.lük, avrupa ligi'nde çeyrek final. ten hag hala takımın başında, 2021-2022 sezonu şampiyonlar ligi'nde dortmund, sporting ve beşiktaş'ın olduğu grupta 3 maçta 9 puanla lider durumdalar. klopp için liverpool standartlarında başarısız oldu diyebileceğimiz bir sezon henüz olmadı. manchester city'nin tarihinde şampiyonlar ligi şampiyonluğu yok. son 5 yılı pep ile birlikte olmak üzere 10 yılı aşkın süredir muhtemelen dünyada en çok para harcayan takım. tüm bu imkanlarla 5 yılda 1 tane şampiyonlar ligi kazanamaması başarısızlık olsa da guardiola ile devam ediyorlar.
gelelim bizim planlamaya. fatih terim'in bahsettiği 3 yıllık planlamadan benim anladığım yukarıdaki örneklerde olduğu gibi yıllara yayılan bir kadro kurulması ve galatasaray seviyesinde önemli başarıların elde edilmesi. bu planlamanın hocanın görevde olduğu 4. yılda olması çok doğal. çünkü önceki yıllar uefa'nın saçma sapan ffp cezası ile geçti. bu yıllarda uzun yıllar oynayabilecek oyuncular transfer etmek gerçekten imkansızdı. üstüne 2021-2022 sezonu başında yönetim değişti. bu planlamayı buna göre değerlendirmek lazım. takımda halihazırda muslera, marcao, taylan, kerem ve mohamed gibi planlamaya temel oluşturabilecek oyuncular vardı. planlamanın ilk transfer döneminde yüksek bir başarı yüzdesi ile bu oyunculara nelsson, boey, berkan, cicaldau, morutan gibi isimler eklendi. halil'i de saymak isterdim ama onun geleceği belli değil, zira opsiyonu yok. bu saydığım isimlerden bazıları da tabi ki şu an hayal ettirdiği katkıyı veremeyecek, bazılarını üzülerek para için satacağız. 2021-2022 sezonunda muhtemelen şampiyon olamayacağız. avrupa ligi'nde gruptan çıkarız muhtemelen ama ilk turda elenmek çok olası. belki seneye avrupa ligi grubundan da çıkamayacağız. ama gitmemiz gereken yolun bu olduğu çok açık. buraya kadar okuyan kaldıysa çoğu benimle aynı fikirdedir diye düşünüyorum.
gelelim fatih terim'e. bu yapılanmanın başında olmayı hem hakediyor, hem başarabileceğine inanıyorum. dahası bunu başarabilecek başka birini getirebilmek, ona sabredebilmek bana fazla ütopik geliyor. bu entriyi yazdığım tarih itibariyle 3 yıllık planlamanın ilk sezonunun 10. haftasında ligde 17 puanla 8. sırada bulunuyoruz. şampiyonlar ligi elemesinde henüz transfer yapamadan psv'ye elendik. ezilerek elendiğimiz için başarısız olarak değerlendirebiliriz. avrupa ligi elemesinde 2 tane seviyemizden çok daha düşük takımı zorlanarak eledik. yine bir başarısızlık söz konusu. avrupa ligi grubunda ise 3 maçta 7 puanla lideriz. grubun zorluğunu da düşününce sonuçlar ve oyun oldukça başarılı. genel olarak ise henüz kadroyu ve oyunu oturtamadık. yine klopp ve liverpool'dan örnek verelim. klopp'un ilk sezonu olan 2015-2016 sezonunda 10. hafta sonunda liverpool 13 puanla 12. sırada. sezonu 60 puanla 8. sırada tamamlamışlar. bizdeki gibi bir yangın ortamı olmadığı için klopp görevine devam etti ve liverpool modern zamanların en başarılı dönemini geçiriyor. şimdi klopp değil de galatasaray seviyesinde ümit veren yabancı bir hoca getirdiğimizi varsayalım. gerçekçi bakmak gerekirse bu hoca vitor pereira, slaven bilic, philip cocu ayarında olacaktır. daha vizyonlusu bize gelmez, gelse de mancini gibi bütçe yoksa ben kaçar der. prandelli gibi olma olasılığı var. hep kötü ihtimalleri konuşuyorsun diyeceksiniz. diyelim ki şansımız yaver gitti hocamız brighton öncesi graham potter olsun. ya da entride bahsettiğimiz erik ten hag olsun. ya da gittik paraya da kıyarak daha üst kalibre tecrübeli hoca getirdik diyelim. rafa benitez, claudio ranieri, jorge jesus, marcelo bielsa aklıma gelen örnekler. bu noktada fenerbahçe'nin 2021-2022 sezonu başında fellik fellik hoca aradığını kimseyi bulamayıp vitor pereira'yı getirdiğini unutmayalım. pereira fenerbahçe ile yarım kalmış bir hikayesi olduğuna, önceki döneminde haksız yere gönderildiğine inanıyor. bu durum olmasa belki o da gelmezdi. yabancı hoca baktığımızda bizim için de durum farklı olmayacaktır. yerli hoca baksan tek seçenek var, okan buruk. başakşehir'le 2. sezonunda küme düşme potasına kadar düştü, ama yine de gelecek vaat ediyor. yine de 3 yıllık planlama yapıyoruz, onu yönetecek birikimi var mı derseniz soru işareti. saydığım hocalardan birini getirdik diyelim, cocu gibi tırt da değil gelecek vaat ediyor. liverpool'un 2015-2016 sezonunda olduğu gibi, ya da bizim 2021-2022 sezonunda olduğumuz gibi 10. hafta sonunda olumsuz bir durumda olsak, kim bu hocaya katlanır. fatih terim'e yapılan eleştirilerin 10 katı yapılır. basın iyice üstüne gelir, taraftar gitsin okan buruk gelsin diye ikiye bölünür. iyi kötü götürdü sezonu, ama şampiyon olamadı. gerçekten tahammül edileceğine inanan var mı? ilk sene şampiyon oldu, 2. yıl yine aynı problemler. kısaca hem tahammül edebileceğimiz, hem bizde çalışmaya gönüllü, hem bu yapılanmayı başarabilecek tek hoca fatih terim bana göre.
son olarak fatih terim olmayan galatasaray teknik direktörlerindeki fatih terim baskısına değinelim. malumunuz takımımızın başında başka bir hoca olduğunda en ufak olumsuzlukta fatih terim ismi tüm camianın zihninde beliriyor. hadi itiraf edin. fatih terim 3. döneminde takımdan ayrıldıktan sonra bir daha kesinlikle gelmesin diyenlerinizin bile çok büyük çoğunluğu 4. dönemin başında nerede kalmıştık twitini görünce çok sevindi. ben de 3. dönemden sonra bir daha gelmesin demeyen biri olarak sevindim. ama şimdi de diyorum ki 4. dönem son olsun ve kimsenin kafasında soru işareti kalmayacak şekilde bitsin. bunun gerçekleşmesini 5 farklı şekilde simule edebiliyorum kafamda. 1.si takım küme düşme potasına kadar düşer, sezon ortası hoca kovulur. 2.si takımla bağı kopar, takım sabote eder, hoca gider. 3. ihtimal 2021-2022 sezonu konferans ligi bile olmayacak şekilde kötü biter. oyun da yoktur ortada, karşılıklı anlaşılır, hoca emekli olur. 4. ihtimal, 3-4 yıl hocayla geçer, bazılarında şampiyonluk gelir ama avrupa'da başarı gelmez. hoca yaşlanır, emekli olur. buraya kadar olan ihtimallerden ilk üçü çok olası gelmiyor, sonuncusu ise fazlasıyla olası geliyor bana. ama son bir ihtimal daha var ki en azından ilk üçünden daha olası olan bir ihtimal. ilk sene 3. oluruz, 2. sene kadroyu oturtur şampiyonluk serisine başlarız. 4-5 yıl içinde de beklenen başarı gelir. başarı dediğim de şampiyonlar ligi yarı finali olur, avrupa ligi finali olur, kim bilir belki avrupa ligi kupası da olur. benim 3 yıllık planlamadan anladığım bu son ihtimaldeki başarıya giden organize bir yol. bakın olabildiğince gerçekçi yazmaya çalıştım ama tarihimizde böyle bir dönem yok baktığınız zaman. 96-00 arası da dahil çünkü 1 sezon şampiyon olamasa fatih terim'i gönderirdik bence. tüm bu sebeplerle, ilk 3 ihtimalin olmadığı durum için, 3 yıllık planlamaya ve bunun fatih terim ile yapılmasına en az 2 yıl oyuncu ıslıklamasız, "terim istifa"sız desteğim ve inancım tam. tüm galatasaray taraftarını da bu planlamaya inanmaya ve destek olmaya davet ediyorum.