resim
Abdullah Mucib Avcı
Görev:Teknik Direktör
Takım:Trabzonspor
Yaş:60
Uyruk:Türkiye
  • 2393
    abdullah avcı, başakşehir, milli takım, beşiktaş ve şimdi de trabzonspor teknik direktörü. ancak hala futbol oyun kurallarını bilmiyor. sadece abdullah avcı değil, volkan demirel, feyyaz uçar (ki bu adeta uçuyor) gibi yıllarca futbol oynamış kişiler de bilmiyor. hadi bunları geçtim yayıncı kuruluştaki hakem triosu da bilmiyor ya da bildikleri halde eyyam yapıyorlar. işte türk futbolunun en büyük problemi.

    a. avcı, v. demirel ve feyyaz uçar, 27 eylül 2021 trabzonspori alanya maçında, hüseyin türkmen’in ikinci sarı kartının çok kolay çıkartıldığını hatta faulün bile tartışmalı olduğunu söylediler. hatta feyyaz uçar bir de aldatmaya yönelik hareketten alanyalı oyuncuya sarı kart verilmeli gibi uçuk bir beyanda bulundu. hakem triosu ise faul tartışmasız çünkü rakibin koşu yolunu kapatıyor ancak hareket sert değil ve atak umut vadetmiyor o nedenle sarı kart ağır karar diyorlar.

    şimdi ben bunlara ne diyeyim. öncelikle pozisyonun faul olduğunu dün yazmıştım. çünkü rakibin koşu yolunu kapatamazsınız. sadece hareket halinde olmak kaydıyla top ile rakip arasına vücudunuzu koyabilirsiniz. hatta vücudu koymanın bile şartları vardır. durağan bir oyuncu, hareket halindeki bir oyuncunun önüne, sırf koşu yolunu kapatmak için vücudunu dahi koyamaz. ancak her iki futbolcu da durağan veya her iki oyuncu da hareket halinde ise ve rakibin koşu yolunu kapatma niyeti olmaksızın tamamen topu kontrol altına almak amacıyla vucudunu koyuyorsa kurallara uygundur. (sırası gelmişken topla rakip arasına hiçbir şekilde ayağın konulamayacağını da belirteyim. bu konuda hakemlerimiz çok hata yapıyor ama bu konuyu daha sonra açıklayalım)

    hakem triosun da katıldığı gibi pozisyon tartışmasız faul. çünkü rakibin koşu yolunu kapatıyor. (burada yine açıklanması gereken istisnai bir durum var. koşu yolunun kapatıldığının kabulü için, koşu halindeki futbolcu doğal adım atmalı. yani rakibin doğal koşu alanı kapatılmalı. yoksa bazı pozisyonlar var ki, koşu yolu açık olduğu halde oyuncu ayağını özellikle açarak rakibe takılıp düşüyor ki işte bu aldatmaya yönelik harekettir ve sarı kartı gerektirir.) pozisyon faul olduğuna göre sarı kart gerekli mi değil mi ona bakmak gerekiyor. bu pozisyonda sert ve kontrolsüz bir hareket yok. ayağa temas da yok. sadece koşu yokunun kapatılması sonucu rakibin takılıp düşmesi söz konusu. o halde bu açıdan sarı kart yok. ancak atak umut vadeden bir atak mı değil mi? burada hakem triosu (yayıncı kuruluştaki lale orta, deniz çoban ve bülent yıldırım) umut vadeden bir atak olmadığı fikrinde birleştiler ve açıkça eyyam yaptılar. çünkü pozisyon umut vadeden atak hem de derslik. çünkü alanyalı oyuncu (ismini bilerek yazmıyorum) hüseyin’i geçse çarprazdan şut atabilir, ortaya çıkarıp arkadaşına pozisyon hazırlayabilir vesaire. kademede bir futbolcunun olması bir şeyi değiştirmez. kademedeki oyuncu kırmızı kartı engeller. çünkü kademede oyuncu olmasa pozisyon bariz gol şansına dönüşür ki o zaman kartın rengi kırmızı olur.

    hakem triosu bunları bilmiyor mu? bana göre biliyorlar ama konjonktür gereği görmezden geliyorlar. ha. belki de kademedeki oyuncunun varlığı halinde kırmızı kart sarı kart ayrımı detayını atlıyor olabilirler. fazla da acımasız olmayalım. ama bu kadar maç yönetmiş hakemlerin bu detayı atlamaları affedilir değil.

    ben bu kuralları yazarken amacım bir maçta trabzon ya da maçın hakemine gönderme yapmak değil. kuralın doğrusu bilinsin ki avrupa maçlarında ve bundan sonraki maçlarda oyuncular buna göre hareket etsin.

    yine sırası gelmişken yıllardır türkiye’de hatalı kararlara neden olan şu konuyu da tekraren açıklayalım. türkiye’de yıllardır ele çarpma ile elle oynama birbirinden ayırt edilemedi ve hala tam edilemiyor. bu konuyu çok işledim okurlar biliyor. tekrar ediyorum.

    topla el buluştuğunda önce şuna bakılır. bu bir elle oynama mı ele çarpma mı? elle oynama, açık ya da gizli bir kasıt ile topun elle ya da kolla kesilmesidir. ele çarpma ise istem dışı kasıt dışı topun ele ya da kola temas etmesidir. elle oynama ve ele çarpmaya ilişkin detaylar vardır. bu detaylar bilinmeden doğru karar vermek mümkün değildir. şöyle ki;

    elle oynamalarda: (elle oynama derken aslında eller ve kollarla oynamayı kasdediyoruz)

    1-top uzaktan geliyorsa, oyuncu ellerini gizleme imkanına sahip olmasına rağmen eller ve kollar vücuttan açık ise ve topa temas etmişse elle oynamadır. burada ellerin doğal konumda olup olmadığına bakılmaz.

    2-rakip şuta hazırlanırken karşısındaki oyuncu bunu görüyorsa, arada kimse yoksa, ya da görebilecek açıya sahipse ve ellerini ve kollarını açık tutup vücudunu genişletiyorsa bu bir elle oynamadır. doğal konumda olup olmadığına bakılmaz.

    ele çarpmalarda:

    1-yakından ve aniden çekilen şutlarda top ele temas etmişse,

    2-top arkadaşının, kendisinin ya da rakibinin vücudundan sekerek ele temas etmişse, (ayaktan, bacaktan, kafadan ya da vücudunun herhangi bir yerinden)

    ele çarpma kabul edilir. işte bu tür ele çarpmalarda ikinci olarak el ve kolların doğal konumda olup olmadığına bakılır. eller ve kollar doğal konumda ise devam değilse elle oynama kararı verilir. ifab ellerin doğal konumda olup olmadığını değerlendirirken de kural kitabına koymamakla birlikte saat kadranı algoritmasından yararlanılmasını tavsiye ediyor ki bunu da daha önce defalarca yazdım. eller ve kollar saatin 4 ve 8 konumu ya da altındaysa genellikle doğal konum kabul edilip devam deniliyor. 3 ile 4 ya da 8 ile 9 arasında bir konumdaysa hakemin taktirine bırakıyor. 3 ve 9 konumunda ya da daha yukarıda ise ihlal kabul ediliyor.

    türk futboluna faydalı olması dileğiyle…
App Store'dan indirin Google Play'den alın