• 28094
    ziyadesiyle iyi bir transfer dönemi geçiren futbol takımı.

    kadroya bir bakalım :

    muslera/x

    boey/d.y./mahmut nels/luyi marcao/a.ö. pva/ömer

    taylan/berkan

    berkan/aytaç/morutan cica/e.k./e.akbaba

    morutan/feg/oğulcan. kerem/barış

    mostafa/diagne

    şu an buna yakın bir takımız. tabii oyuncuların alternatifleri direkt yazdığım gibi olmak zorunda değil. mesela cica yokken berkan sol içe atılıp sağ içte morutan, sağ kanatta ise o bölge yumuşak kalmasın diye oğulcan oynayabilir veya b.a.y. denenebilir. ya da marcao yokken yerine a.ö. değil de nelsson geçer luyi de sağ stopere geçer ... anladınız.

    şimdi bir de olası gedson+halil+irfancan transferlerini yapalım :

    muslera/irfancan

    boey/d.y./mahmut nels/luyi marcao/a.ö. pva/ömer

    taylan/berkan

    geds10/berkan/aytaç cica/berkan/e.k.

    morutan/feg/oğulcan. kerem/barış

    halil/mostafa/diagne

    tabii burda halil gelirse mostafa ya da diagne'den çıkmamız şart. böylesi oyuncular için uygun olmaz, hepsi de oynamak isteyecek oyuncular.

    şimdi bu takımda net bir şekilde 10 milyon üstü bonservis getirme potansiyelli oyuncular :

    boey
    nelsson
    marcao
    geds10
    morutan
    kerem
    halil
    mostafa

    8 oyuncu

    5-10 arası ederi garanti 10'u zorlayabilecekler :

    taylan
    berkan
    cica

    3 oyuncu

    10 olacağını sanmadığım ama 5-10 arası getirme ihtimali olanlar

    luyi
    diagne

    2 oyuncu

    irfancan ve barış ile ilgili bilgim yetersiz olduğu için onları hiçbir yere dahil etmedim ama en kötü son gruba girseler orası 4 kişi oluyor.

    şimdi ben ; 10×8 + 7.5×3 + 4×5 = 122.5 milyon euro minimum getirisi var, beklentimiz de şöyle 150-160 olsun demiyorum yanlış anlaşılmasın. bu oyuncuların hepsi potansiyeline çıkacak diye bir kaide yok. kimi çıkar kimi çıkmaz. ama bu kadronun güzel yanı şu:

    beklentiyi karşılayamayan oyuncudan az zarar edersin çünkü genç ve illa başka takımlar da şans vermek isteyecektir, ortalama kalan oyuncu 1-2 milyon kâr ettirir diyelim, parlayan oyuncu ise çok ciddi kâr ettirebilir. yani seneye diyelim ki 3 oyuncu sattın ve bunların biri tutmuş diğerlerinden pek istediğini alamamışsın. tutan oyuncu sana 8-10 kâr ettirir tutmayan ikiliden ise toplamda taş çatlasın 4-5 zarar edersin. sonra yine onları en başta aldığın fiyatlara 3 oyuncu alırsın ve yine bunların en kötü 1'i tutar. bu döngü de senin belli bir istikrarı tutturup sirkülasyonu yapabilmeni mümkün kılar.

    bu olayın en güzel yanı verilen maaşların düşük olması. maaş geri dönüşü olmayan bir gider bonservis ise öyle değil. düşük maaşlı bir takımı düzenli olarak transfer geliri dışı gelirle finanse edebilirsin. yeni transferleri ise böyle oyuncu satıp alarak finanse eder bir de üstüne kâr edersin.

    yazıda bir yerlerde bağlamından kopukluklar olduysa, geçişlerde uyumsuzluklar varsa affola. yapılan/konuşulan transferlerin heyecanıyla yazayım dedim.

    sağlıcakla kalın.
App Store'dan indirin Google Play'den alın