• 27962
    2021-2022 sezonu transfer dönemi henüz kapanmış değil fakat genel hatlarıyla ne yapılmak istendiğini az çok biliyoruz ve yarınlar için değilse bile bugün için endişelerim var. eğer son 15-20 günlük süreç çok büyük sürprizlere gebe değilse...

    fatih hoca ve başkan burak elmas'ın doksanlı yılların sonundan uefa kupasına uzanan serüvendeki "kurumsal hafıza"ya nail olduklarını düşünmüyorum ne yazık ki. evet bugün itibariyle yapılan transferlerin tamamının genç ve geleceği parlak oyuncu grubundan oluşması, uzun süreli ama şişkin olmayan kontratlar yarınlar için bir umut ışığı teşkil ediyor. rakiplerimizin geçmiş yıllardan ders almaz vaziyetteki tercihlerine karşılık bizim tam tersi bir yol izliyor olmamızı gerçekten takdire şayan karşılıyorum. fakat "denge" hayatın her alanında olmazsa olmazdır. bir takımda yaş ortalamasını aşağıya çekmek, hemen her pozisyonu genç ve tecrübe eksiği olan oyunculardan oluşturacağın anlamına gelmemeli. galatasaray'ın geçmişinden somut örnekler var önünde ve bunları göz ardı etmemek gerekiyor.

    elbette bir hagi, popescu bulacak halimiz yok. zaten öyle bir oyuncu yok. hoş, olsa da günün koşullarında bize yar etmezler. fakat o seviyede olmasa da en azından yakın geçmişte kadromuza kattığımız bazı "fırsat" transferleri ayarında tecrübeli ve belli kalibredeki oyunculara şu an ki kadro yapısında çok ihtiyaç olduğunu şiddetle düşünüyorum. örneğin bundan üç ay önce, manchester city'den fernandinho'nun adı geçti bir dönem. olurdu olmazdı orasında değilim, zaten yeni kontrat da yaptı bildiğim kadarıyla, fakat profil olarak tam da olması gerekendi bana kalırsa. yaş konusunda, en azından fernandinho ve benzer profesyonellik seviyesindeki oyuncularda takıntı yapmayı da doğru bulmuyorum. dani alves, ronaldo, geçmişte zanetti, nedved gibi isimler yaş baş dinlemeden senelerce üst düzey oynadılar ve oynamaya da devam ediyorlar. biz, elimizdeki kötü örneklere bakarak hep bir soru işareti ile bakıyoruz fakat doğru oyuncuya gidilirse bunun bir dezavantajdan ziyade avantaj olacağı kanaatindeyim.

    savunmanın göbeğini marcao, nelsson olarak güncelledik.(gerçi marcao'nun geleceği de net değil artık) 23yaş ortalamalı bir tandem. sağ tarafına da 20 lik fransız boey eklemesi geldi. böylesi genç ve görece tecrübesiz bir yapının hemen önünde, fernandinho veya ona yakın seviyede bir oyuncu ikame edebilseydik, bu genç arkadaşların öğreneceği, kendisine katacağı çok şey olacaktı. brezilyalı oyuncunun müthiş tecrübesi, oyunu okuma zekası takımdaki genç oyuncular için bulunmaz bir nimet olacaktı. bülent korkmaz popescu öncesi de önemli bir oyuncuydu, fakat rumen yıldızın varlığı, liderliği büyük kaptanı uluslararası seviyede bir stopere çevirdi. emre belözoğlu'nun hagi gibi bir oyuncuyla yanyana oynama, idman yapma şansı olmasaydı, efecan karaca gibi bir kariyer çizgisi olacaktı muhtemelen. yine hakan ünsal, fatih akyel gibi isimler de, popescu tedrisatından geçtikleri için ilerlediler, geliştiler. yoksa bu isimlerin de emre taşdemir kalibresinde olması işten bile değildi.

    uefa kupasına giden yolda, galatasaray'a bir şekilde yolu düşmüş her bir oyuncuda iyi kötü bu yıldız isimlerin dokunuşları olmuştur. örneğin, kısa süre önce adı geçen bir diğer isim olan steven berghuis'in kerem aktürkoğlu ve alper yılmaz hatta emre kılınç üzerinde bırakacağı etkiyi gözümün önüne getirebiliyorum. o veya benzer ayarda bir isim, bu genç arkadaşlara müthiş değerler katabilirdi. çünkü antrenmanda, hatta video analizi ile televizyon başında öğrenmekle, sahada maçın içinde yaşayarak öğrenmek çok farklı şeyler. yürüyen tecrübe ujfalusi genç semih'e nerede duracağını, nerede hamle yapacağını, ne zaman önde rakibi karşılayacağını an be an gösteriyordu. 100-150 tekrardan sonra bu hamleler semih için ezber oluyordu. hatta öyle ki, belki de ujfalusi sonrası semih'e liderlik etsin diye alınan chedjou bile o konuda semih'in arkasında kaldı bir dönem. kısaca sahada, yanıbaşında bir öğretici, eğitmen ile oynamak bir futbolcu için büyük bir şans fakat bizim elimizde böyle bir eğitmen yok ne yazık ki.

    başka bir konuda, uefa kupasının kazanıldığı dönemde sadece orta sahadan bir çırpıda 6-7 oyuncu sayabiliyorduk. fakat bu isimler her daim aynı anda sahada olmadılar. birileri oynadı, diğerleri sonradan girdi. her biri kendince değerli ve kıymetli oyunculardı fakat onbirin kemikleşmiş ismi değildi hepsi. taylan, berkan, cicaldau, kerem özelinde buna değinmek isterim. çok değerli ve geleceğimiz olan isimler fakat her birini onbirin kilit ismi olarak görmeyi doğru bulmuyorum. gerçekçi olmadığı gibi oyuncuların omuzunda da gereğinden fazla bir baskı yaratıyor bu durum. hasan şaş, ankaragücü'nden 5,5 milyon dolara transfer olduğunda, takımın kilit ismi olması üç yılını almıştı. biz şimdiden berkan, kerem gibi oyunculara bu apoleti takıyoruz ve bence doğrusunu yapmıyoruz. bu oyuncuları, 14-15 kişilik dar kadronun yapı taşları olarak görmek, bu şekilde konumlandırmak hem galatasaray'ın hedefleri hem de bu oyuncuların formanın kendilerine ait olmadığını hissetmeleri ve daima sınırlarını zorlamaları konusunda önemli bir amaç görmeleri oldukça önemli. taylan veya kerem sakat veya cezalı olduğu durumda, taraftarın bunu kahır yapmasını yadırgıyorum. sözü edilen isimler, hocanın da dediği gibi bizim kıymetlilerimiz ama olmazsa olmazlarımız da olmamalı, galatasaray'ın formasının kolay ulaşılabilir bir konumda olmaması gerekiyor ve bu oyuncuların kat etmesi gereken çok yol var.

    umuyorum kısa sürede, yapılan genç ve gelecek vaadeden doğru hamleleri, tecrübe ve liderlik özellikleriyle bezenmiş bir iki kaliteli oyuncuyla harmanlayabiliriz. 2021-2022 sezonu hiç olmadığı kadar zorlayıcı ve hırpalayıcı geçecek. darbe yediğinizde ve yere düştüğünüzde takımı ayağa kaldıracak, güven aşılayacak, karakter ortaya koyacak ve genç oyunculara bir futbol kimliği kazandıracak usta oyuncu bu sezon gidişatımızı belirleyeceği gibi yatırım olarak gördüğümüz oyuncuların da bir nevi teminatı olacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın