• 316
    4 gün önce yaptığı açıklamayla aktif basketbol kariyerini sonlandırmış yunan oyun kurucu, guard.

    kendisinin instagram paylaşımından sonra başta euroleague olmak üzere birlikte oynadığı takım arkadaşları ve eurolig'de bazı kulüpler kendisi adına çok güzel mesajlar yayınladı. şöyle baktığınızda bunun ne kadar güzel bir durum olduğunu belirtebiliriz, böyle bir oyuncunun hemen hemen her yerde saygı görmesi, adının saygı ile zikredilmesinden güzel birşey olamaz...

    ben kendisini canlı izleme fırsatı bulamasam da bir çok kez tv de ekran başında izleme fırsatım oldu. şimdi gelin vassilis spanoulis basketboluyla neler yapmış, neler başarmış, hatırımızda neler kalmış onlara şöyle bir bakalım;

    38 yaşında basketbolu bırakan vassilis spanoulis kariyerine gymnastikos s. lariassa kulübünde başlamıştı, 2 yıl burda oynadıktan sonra ise yine ülkesinin takımlarından maroussi bc takımıyla 5 yıllık sözleşme imzalamış, burda gösterdiği mücadele ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış, ilk yılında kulübe kupada final oynatma başarısı gösterirken 2.yılında ise aynı kulübüyle eurochallenge 'da final four başarısı göstermiş, yunanistan basketbol ligi'nde yılın 6. adamı ve en iyi çaylak ödülünü kazanmıştı. maroussi bc kulübüyle 2005 yılında yine gösterdiği performansla yılın beşine seçilen vassilis spanoulis, euro cup'da yılın çaylağı seçilmişti.

    bu süreçten sonra basketbolu takip eden hemen hemen herkesin bildiği gibi vassilis spanoulis'in panathinaikos bc macerası başladı. burda ilk yılında hem yunanistan basketbol ligi şampiyonluğu hem de kupada şampiyonluk kazanan spanoulis, euroleague'de ise yılın 2. beşine seçilme başarısı göstermişti.

    2007 yılında kendisinin bir houston rockets macerası oldu, ben burayı es geçiyorum...

    2008 de geldikten sonra yunanistan ligi'nde tekrar şampiyonluk yaşadı.

    2008-2009 sezonu ise her anlamda vassilis spanoulis'in zirve yıllarından bir tanesi oldu. panathinaikos bc takımıyla yunanistan basketbol ligi şampiyonluğu, yunanistan basketbol kupası, triple crown'ı kazanarak harika bir üçleme yapmış; aynı yıl euroleague şampiyonluğu da kazanarak bir sezonda tam 4 kupa kazanma başarısı göstermişti. bu geçen harika sezonun ardından kendisi eurolig'de yılın beşi seçilmiş ve mvp olmuştur.

    2010-2011 sezonunda ise vassilis spanoulis'in yine hepimizin bildiği üzere olympiakos macerası başladı. ezeli rakiplerine gittiği için ne kadar çok spekülasyon yapıldığını basketbola aşina olan herkes eminim biliyordur. :)

    2011-2012 yılında bu kez diğer bir yunan kulübüyle kendisi bir zirve daha yaptı; 2012 yılında yunanistan lig şampiyonluğun yanı sıra euroleague'de de katalonya engelinden sonra finalde cska moskova basketbol takımı karşısında maçı uzun süre geride götürmelerine rağmen siskauskas isimli şahıs serbest atışlarda 2'de 0 atınca maçın bitimine saniyeler kala vassilis spanoulis bir an içeriye drive etmiş, içeriye hareketine gören cskalı basketbolcular ikili sıkıştırmaya gidince spanoulis boşta olan printezis'i bulmuş, printezis de en sevdiği atış tarzlarından biri olan şutuyla basketi yapıp maçı oli'ye kazandırmış ve olympiakos euroleague'de şampiyon olmuştur.

    vallahi yalan yok, bir süre önce yazar olunca cska moskova basketbol takımı başlığına da yazdım isteyen bakabilir; o yıl cska'nın şampiyon olmasını çok istemiştim; milos teodosic, alexey shved , viktor khryapa, andrei kirilenko gibi süper yıldızlardan oluşan harika bir kadrosu vardı. ee hal böyle olunca şu isimlere bakınca da sizi cezbetmiyor değil açıkçası, ;)

    neyse devam edelim; 2012-2013 yılı ise aynı şekilde vassilis spanoulis'in zirve yıllarından bir diğeri, olimpiakos takımıyla yunanistan basketbol ligi'nde yine şampiyon olmalarının yanı sıra euroleague'de final four'da londra'da önce cska'yı geçip, ardından da finalde bu kez real madrid baloncesto'yu 100-88 mağlup etmişler ve oli'nin üst üste 2. eurolig şampiyonluğunda kendisi büyük rol oynamıştır, özellikle son bölümde real madrid potasına mesafe tanımaksızın attığı üçlüklerle şahane bir görsel şov izletmiştir kendisi basketbolseverlere... :)

    yunanistan milli basketbol takımı ile de 2005'de avrupa şampiyonluğu yaşayan vassilis spanoulis, bir yıl sonra 2006'da dünya basketbol şampiyonasında finalde ispanya'ya mağlup olarak dünya 2. olmuşlardır. burda değinmek istediğim bir konu daha var. 2006 dünya basketbol şampiyonası'nda sözde dream team'e tam 22 sayı atarak yunanistan'ın toplama takımı 101-95 mağlup etmesinde çok büyük pay sahibi olmuştur, sözde dream team'e iyi bir ders vermişlerdir. ;)

    neyse; uzun uzadıya daha çok şey yazılabilir; ama fazla uzatmak istemiyorum, tüm bunların dışında yunan basketbol ligi özelinde de kendisinin bireysel çok başarısı var, isteyen küçük bir araştırma ile bulabilir, o yüzden buraya tek tek belirtmeye gerek yok diye düşünüyorum.

    vassilis spanoulis'in kariyerinde 10 yunanistan basketbol ligi şampiyonluğu,

    3 euroleague şampiyonluğu, (2009, 2012, 2013)

    euroleague'de 8 kez yılın 5'ine ( 2006, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2018)

    en iyi 1. beş; 3 kez ( 2012, 2013, 2015)

    en iyi 2. beş; 5 kez ( 2006, 2009, 2011, 2014, 2018 )

    dörtlü final mvp'si 3 kez ; ( 2009, 2012, 2013 )

    euroleague mvp; 1 kez ( 2013 )

    bunların yanı sıra 2012 ve 2013 yıllarında avrupa'da 2 kez yılın basketbolcusu seçilmiştir.

    ayrıca bu çok değerli başarıların yanı sıra da milli takımıyla da bir avrupa şampiyonluğu (2005) ve 1'de dünya 2.liği (2006) bulunuyor. yazılacak çok şey var tabii ki ama ben öne çıkan başarılını belirtmeye çalıştım.

    vassilis spanoulis denilince benim ilk aklıma gelen 4-5 şey de şu şekilde; sözde dream team'e basketbol dersi vermesi, 2012 yılında finalde cska karşısında son bölümdeki harika asisti, 2013 yılında real madrid baloncesto karşısındaki 3'lük şovu, bir de son olarak 2016'da yunanistan basketbol ligi final serisinde oaka'da panathinaikos bc'ye karşı dimitris diamantidis'in üzerinden attığı üçlükle takımına maçı kazandırması ve oli'ye oaka'da pana'nın sahasında şampiyon yapması ilk aklıma gelen şeyler oluyor. :)

    bir de şunu söyleyerek bitireyim; ankara'da öğrenciyiz cebeci'de cebeci simit cafe var, - oralı orda okuyan arkadaşlar olduysa muhakkak bilirler - bir gün akşam işte eurolig maçı izliyoruz, olimpiakos'un maçı, tabii vassilis spanoulis gerçekten iyi maç çıkarıyor;

    yanımda oturan arkadaş aynen şunu dedi; '' yahu şu adamı dışarda görsen * hırsız dersin, haydut dersin, soyguncu dersin, ama basketbolcu olduğu hiç aklına gelmez demişti. :) tipe bakarsak arkadaş pek haksız da sayılmaz ama basketbol tipe, şuna buna bakmıyor işte :)

    bir de vassilis spanoulis ile dimitris diamantidis çok karşılaştırıldı biliyorsunuz, benim ikisinden birini tercih etme imkanım olsa ben tercihimi vassilis spanoulis'ten yana kullanırım. neden diye soracak olursanız, diamantidis kötü bir oyuncu mu asla değil, iyi bir savunmacı, ama skorer anlamda bence spanoulis kendisinden iyiydi, - en azından ben öyle düşünüyorum -

    ha unutmadan biliyorsunuz euroleague bir süredir yani 10 yıl baz alarak en iyi oyuncuları açıklıyor; vassilis spanoulis'in 2010-2020 yılları arasındaki en iyi 10 oyuncu arasına seçildiğini de belirtelim... hali hazırda euroleague'in en skorer ismi de kendisi...

    2013'de euroleague'de londra'da finalde real madrid baloncesto karşısında yaptıklarını şurdan;

    https://www.youtube.com/watch?v=8ZQqjdFvO64

    2012'de euroleague'de finalde istanbul'da cska karşısında son bölümde maç kazandıran asistini şurdan;

    https://www.youtube.com/watch?v=KiBNyyAMFXc

    2016'da yunanistan basketbol ligi final serisinde panathinaikos bc karşısında yaptıklarını şurdan;

    https://www.youtube.com/watch?v=uFak-DShB-A

    2006'da dünya basketbol şampiyonasında yarı finalde usa karşısında yaptıklarını şurdan;

    https://www.youtube.com/...HNtJnCrwRM&t=95s

    izleyebilirsiniz...

    vassilis spanoulis'e basketbol anlamında yaptığı herşey için teşekkür ederek, entrymizi noktalayalım...
App Store'dan indirin Google Play'den alın