• 465
    biz bu kafayla gidersek daha çooook çile çekeriz. basketbol takımımızı bu duruma düşürenler utansınmış. eyüp yıldız gibi bazı fanatik basketbolseverler (ve sözlükteki bazı yazarlar) dışında, beş liralık, evet evet sadece beş liralık bileti alıp bir kere bile salona gitmeyen taraftarımız için bu takım fazla bile. beş liralık biletle salona taraftar çekemeyen bir spor için milyon dolarlar akıtacak kadar güçlü değiliz.

    bazı arkadaşlar şöyle söylüyor. işte diagne’ye, falcao’ya 25 m euro verdin boşa gitti. onların yerine 5 m euro basket takımına ya da diğer branşlara ayırsan ne olur. bu söylem, bu bakış açısı tamamen yanlıştır. çünkü siz hangi futbolcunun ne kadar verimli olacağını %100 olarak bilemezsiniz. aldığınız on futbolcunun altısı isabetli ise başarılı kabul ediliyorsunuz. çünkü risk denilen bir şey var ve onu almadan kar edemez başarı sağlayamazsınız. son kırk yıl için söylüyorum, futbol takımının gelir-gider dengesi kardadır. yani futbol takımının geliri giderinden en az iki kat fazladır. diğer şubelerin geliri ise sıfıra yakındır. belki basketbolda giderin 1/20’si kadar gelir vardır.

    diğer şubelerin tüm giderleri de futbol şubesinin gelirlerinden karşılanıyor. bugün için galatasaray’ın borçlarının tamamı, amatör şubelere yapılan harcamaların sonucudur. hatta amatör şubelere yapılan harcamalar bugünkü zarardan da fazladır.

    bu şartlar altında, ali koç gibi bir fanatik milyarderiniz olmadığı sürece basketbola, voleybola aşırı kaynak ayıramazsınız. aziz yıldırım ayırdı da ne oldu? bugün galatasaray’ın tam üç katı borçları var. yani aslında batmışlar ama çaktırmıyorlar. hele bu sezon harcanan 200 m euroyu da katarsanız borçları 750-800 m euroyu bulmuştur. (tabi kayıtlarda gözükmeyen harcamaları da sayarsak.) hani limitlere takılmamak için mesut özil’i altı ay ücretsiz sonraki yıllarda 3 m euroya oynatma formülü var ya. işte o ödemelerin gerçek tutarından bahsediyorum.

    sözün özü, basketbol dışındaki amatör şubeler tamamen sponsorlara bırakılmalı, basketbola da sponsor bulunamazsa küme düşmeyecek bir harcama yapılmalı. bunun dışındaki harcama haramdır.

    bu meyanda ekrem memnun’a da teşekkürlerimi sunuyorum. iyi ki varsın ekrem hocam.
App Store'dan indirin Google Play'den alın