• 441
    sezon sonunda bir yenileme olacak ama yine aynı şeyler yapılacak sanırım...

    az çok konuyu bildiğim için zeminin hali normal bir futbolseverden daha fazla gözüme batıyor ve her maç başlarken "şu zeminin haline bak" dediğim için eşim artık hangi ligden maç izlerken görürse görsün "şu zeminin haline bak" diye benle kafa bulmaya başladı.

    arkadaşlarımla yaptığım konuşmalarda sık sık dile getiriyorum bu futbol stadlarının ve özellikle bizim stadın zemin problemlerini ve o konuşmalarda çok farklı fikirler çıkıyor. son bir hafta sırf bu konu ile ilgili 4-5 telefon görüşmesi yaptım. inanın şu zemin için proje hazırlayıp kulübe sunmak bile geçiyor içimden.

    mesela bir ziraat mühandisi arkadaş sektörde daha hızlı büyümesi istenen ürünlerde kullanılan toprak altı (burada zeminin altı) damlama ile çimlerin köklerine doğrudan buharlaşma ile su ve gübrelemenin verilmesinin düşünülmesi gerektiğini dile getirmişti. hybrid çim süreçleri ile koordineli olabilirse inanılmaz verimli bir yöntem olacağından bahsetmişti. bu zeminin üstünde top oynanacak bu damlama borularına zarar verir mi diye sorduğumda isterse kamyon geçsin demişti.

    devasa alanlarda hatta taban suyu 10cm'de olan (ki bu bataklık sayılır) sahalarda meyve yetiştiren bir arkadaşıma konuyu bahsettiğimde drenaj'da boydan boya açılan oluklar yerine standard zemin tesviye işlemleri (zemin balık sırtı yapıldıktan sonra) mebran uygulayıp suyun iki farklı noktadan tahliye edilmesiyle hiç bir sorun yaşanmayacağından bahsetti...

    topraksız seraların ışıklandırmasında uzman olan bir arkadaşı yakalayıp durumu anlattığımda çatı nedeniyle yeterli ışık alınmıyordur ama bu bahane değil dünyada çatı nedeniyle zemini güneş almayan tek stad o değil. muhtemelen 7-8 yıl önce kullanılan konvansiyonel dediğimiz uv ışık veren lambalar kullanılıyordur o da masraflı olduğu için 2 saat çalıştırılıp kapatılıyordur onun yerine yeni nesi led bitki yetiştirme sistemleri kullanılsa ciddi tasarruf ve verim elde edilebileceğinden bahsetti...

    herhangi bir ürünü yetiştirmek ticari sır değil yöntemler belli ihtiyaçlar belli piyasada bulunan ürünler belli sadece uygulamasının doğru yapılması gerekli.

    gibi bir çok öneri ve fikir aldım muhtemelen kulüp ve stadın bakımından sorumlu kişiler bunları biliyordur(!) ama konuştuğum (ki bu insanlar 10 ile 20 yıllık tecrübeye sahip ve tarımsal otomasyon firmalarında çalışmış/çalışıyor) hepsinin eninde sonunda söylediği türkiye gibi bir ortamda ot yetiştiremeyip suçu çatıya, güneş almıyora bağlamak komik bile değil oluyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın