• 513
    tedavisi çok basit olan zemindir. aranızda kim varsa bir yetkiliye ulaşabilen yazsın. mevcut çimin arasına enine boyuna 30 cm aralıklarla zoysia türü çim ekilecek, köküyle beraber. bu çimi hiç bir firma şirket ekmez. nedeni de basit, çünkü çok az bakım gerektirir! ekecekse de rulo olarak satmak ister o da pahalıya gelir. sen bunu ekersen, ektirirsen kendi kendine bakarsın. gidip milyon dolarlık şirketlere eğilip bükülmeye gerek yok. sonunda şöyle muhteşem bir görünüm oluşacak;

    https://gss.gs/N9I.jpg
    https://gss.gs/bNI.jpg
    https://gss.gs/JuU.jpg

    köküyle beraber aralıklara ekip bekleyeceğiz; o çim ürüyecek. hatta 1 yıl içinde biz farketmeden mevcut çimi yok edecek; buna ek olarak her türlü börtü böceği de. var olan çimle beraber kullandığımızda bu sezonu kurtarır, önümüzdeki sezon olay biter yıllarca çim zemin konuşmayız.

    dünyanın en kolay bakılan çimi. azcık google'da araştırsalar bulacaklar. bu sıcağa da dayanır, soğuğa da yağmura da kuraklığa da. istanbul'u düşündüğümüzde her koşul söz konusu. fazla bakım gerektirmez. sık ürer.

    şu anki çim muhtemelen agrostis stolinefera. 4 mevsim olan yerleri sevmez, sıcağa gelmez. o kadar yavaş ve dirençsiz çimleniyor ki görüntüsü de berbat. yönetim en pahalı ve bakımı en zor olan çimi ekmiş, ya da ektirmiş. ya da çimden anlamadığı bize bu çimi tabiri çaizse geçirmişler.

    çare zoysia. *

    o değil de ruh hastası gibi koca stadyumun çimine cumartesi sabahı çare arıyoruz. ah be galatasarayım.

    edit: inanılmaz bir mesaj aldım, bizim çimin bermuda 419 türü olduğu iddia ediliyor. sıcak iklim seven bu çim türkiyede en çok antalya'da yetişir. gidip antalya çimini stadımıza ektiysek stadın üstüne rezistans bile döşesek o çimi ısıtıp büyütemeyiz. şu anki çimin kendine gelememesi; ve kış aylarında hep aynı görüntüyü verme sebebi sanırım bu. hapı yutmuşuz...

    ayrıca stadın üstündeki gri paneller, çevresinden yeterince güneş alamayışı falan durumlar fena.
  • 442
    sezon sonunda bir yenileme olacak ama yine aynı şeyler yapılacak sanırım...

    az çok konuyu bildiğim için zeminin hali normal bir futbolseverden daha fazla gözüme batıyor ve her maç başlarken "şu zeminin haline bak" dediğim için eşim artık hangi ligden maç izlerken görürse görsün "şu zeminin haline bak" diye benle kafa bulmaya başladı.

    arkadaşlarımla yaptığım konuşmalarda sık sık dile getiriyorum bu futbol stadlarının ve özellikle bizim stadın zemin problemlerini ve o konuşmalarda çok farklı fikirler çıkıyor. son bir hafta sırf bu konu ile ilgili 4-5 telefon görüşmesi yaptım. inanın şu zemin için proje hazırlayıp kulübe sunmak bile geçiyor içimden.

    mesela bir ziraat mühandisi arkadaş sektörde daha hızlı büyümesi istenen ürünlerde kullanılan toprak altı (burada zeminin altı) damlama ile çimlerin köklerine doğrudan buharlaşma ile su ve gübrelemenin verilmesinin düşünülmesi gerektiğini dile getirmişti. hybrid çim süreçleri ile koordineli olabilirse inanılmaz verimli bir yöntem olacağından bahsetmişti. bu zeminin üstünde top oynanacak bu damlama borularına zarar verir mi diye sorduğumda isterse kamyon geçsin demişti.

    devasa alanlarda hatta taban suyu 10cm'de olan (ki bu bataklık sayılır) sahalarda meyve yetiştiren bir arkadaşıma konuyu bahsettiğimde drenaj'da boydan boya açılan oluklar yerine standard zemin tesviye işlemleri (zemin balık sırtı yapıldıktan sonra) mebran uygulayıp suyun iki farklı noktadan tahliye edilmesiyle hiç bir sorun yaşanmayacağından bahsetti...

    topraksız seraların ışıklandırmasında uzman olan bir arkadaşı yakalayıp durumu anlattığımda çatı nedeniyle yeterli ışık alınmıyordur ama bu bahane değil dünyada çatı nedeniyle zemini güneş almayan tek stad o değil. muhtemelen 7-8 yıl önce kullanılan konvansiyonel dediğimiz uv ışık veren lambalar kullanılıyordur o da masraflı olduğu için 2 saat çalıştırılıp kapatılıyordur onun yerine yeni nesi led bitki yetiştirme sistemleri kullanılsa ciddi tasarruf ve verim elde edilebileceğinden bahsetti...

    herhangi bir ürünü yetiştirmek ticari sır değil yöntemler belli ihtiyaçlar belli piyasada bulunan ürünler belli sadece uygulamasının doğru yapılması gerekli.

    gibi bir çok öneri ve fikir aldım muhtemelen kulüp ve stadın bakımından sorumlu kişiler bunları biliyordur(!) ama konuştuğum (ki bu insanlar 10 ile 20 yıllık tecrübeye sahip ve tarımsal otomasyon firmalarında çalışmış/çalışıyor) hepsinin eninde sonunda söylediği türkiye gibi bir ortamda ot yetiştiremeyip suçu çatıya, güneş almıyora bağlamak komik bile değil oluyor.
  • 667
    ünal aysal'a göre stadyum 38 derece yanlış yere inşa edilmiş ve bu yüzden ışıkları tam olarak alamıyor.
    stadyumun zemini ile drenaj sistemi arasındaki derinlik ise olması gerekenden çok daha düşük.

    yine zemini olumsuz etkileyen etmenlerden biri de stadyumun çatısı. tt arena için tasarlanan projede, stadyumun çatısının şeffaf olduğu görülüyor.

    https://gss.gs/9SQ.jpeg
    https://gss.gs/6eZ.jpeg

    diğer bir mesele de çatının açılır kapanır olmaması.
    stadyum projesi tanıtıldığında, çatıyı taşıyan kolonların üst tarafta olduğu görülüyor.

    https://gss.gs/9SQ.jpeg

    şu anda ise kolonlar içeride.

    https://gss.gs/4rs.jpg
    https://gss.gs/1r2.jpg

    hatta şöyle bir bilgi vereyim. açılış maçında türk telekom arena'nın ortasına bir ekran kurulmuştu.

    https://gss.gs/xfn.jpg
    https://gss.gs/9ld.jpeg

    ünal aysal döneminde bir teknoloji firması sponsor olup, bu şekilde bir skorbord kurmak istedi. ancak kolonların bu skorbordu bile taşıyamayacağı anlaşıldığı için gerçekleşmedi.

    stadyumun kronik sorunları var. ünal aysal döneminde de drenaj sistemi defalarca yenilenmişti. ancak yoğun yağmurda veya karda zemin bozuluyor.

    burada en büyük suçlular özhan canaydın ve adnan polat yönetimleri. özhan canaydın "devletle pazarlık olmaz" diyerek tüm şartları kabul etti. adnan polat ise 2011 yazında açılması planlanan stadı, alelacele bir şekilde açtı ve kombinelerden gelen parayı da transfere harcadı.
  • 627
    https://pbs.twimg.com/...jpg&name=900x900
    işte bunlar görmek istediğimiz görüntüler.
    membran seriyorlar...

    zemin yenilemesi süreci hakkında en azından günlük olarak neden resim/kısa video vs. yayınlanmaz anlamıyorum.
    stadın yapılışını 240p kameralarla izlemiş insanlarız duyum kasan twitter hesaplarına çağrımdır en az 50bin etkileşim alırsınız.

    ekleme : sadece çim değil stadın drenaj sistemi de yenileniyor.
    düzenleme : membran serilmiyor saha bitiminde olan yapay kısım kaldırılıyor.
  • 403
    14 şubat 2021 galatasaray kasımpaşa maçında gördüğümüz üzere sorun çim veya bakımla alakalı değildir. top belli noktalarda hiç sekmiyor bunun sebebi zeminin suyu çekmemesi ve yer yer gölet veya penaltı noktasındaki gibi çamur havuzu oluşması. yani sorun zemin drenajlıyla alakalı.

    yakın zamanda fatih terim'in talebiyle 600 bin euro harcanarak zeminin drenaj sistemi elden geçirildi ve zemin aşağı çekilerek kot oluşturulması sağlandı. stadı toki yaptığı için tribün ısıtması, saha drenajı, uzay çatı sistemi, koltuklar vb. tüm kalemler şartnamede standart belirtilmediği için osuruktan malzemelerle yapıldı. stad inşaatına taşeron hizmet veren biri olarak konuyu yakinen biliyorum.

    büyük ihtimalle 2018'deki zemin drenaj işini yapan firmayla iletişime geçilip henüz garanti süresi dolmadığından ücretsiz şekilde tekrar saha drenajı elden geçirilir ama bu işlem de öyle 3-5 günde olacak iş değil sezon ortası nasıl bir palyatif çözüm bulunur bilemiyorum.
  • 746
    mustafa cengiz tarafından köklü değişiklik yapılan zemin. burak elmas'ın en ufak katkısı yoktur tek yaptığı mustafa başkanın başlattığı projeyi devam ettirmek oldu. yıllardır balçık haline gelen zemini mustafa cengiz sayesinde artık içimiz rahat şekilde izliyoruz, güneş panelleri sayesinde de elektirik maliyetini azaltıyoruz teşekkürler emeği geçen rahmetli başkanımıza ve yol arkadaşlarına. burak elmas'ın stada yaptığı tek olumlu şey koltukları boyamasıdır.
  • 772
    galatasaray taraftarının kurtardığı zemindir. sosyal medyada aylar öncesinden yangın yapmaya başlamasaydık stat zemini konya’nınkinden beter hale gelirdi.

    her zaman söylediğim şey yine vuku buldu; galatasaray’ın en büyük gücü kalabalık genç taraftarıdır. internet gücünü her konuda kullanmamız lazım. sağlıklı kontrol edilirse iktidar devirir bu güç.
  • 514
    türkiye’yi kuşaktan kuşağa sarmış olan liyakatsizlik hastalığının somut karşılığı.

    zaten işi bilen insanlar anlatıyor, anlatmalarına da gerek yok aslında. bu roket bilimi değil, ki o bile olsa artık uzmanını bulabilirsin, çim yahu bu çim.

    yok panellerden güneş almıyormuş da stadyum konumuymuş da falanlar filanlar. özel sektörü ucundan koklamış her insan bu cümlelerin safsata olduğunu, bahane olduğunu bilir.

    çıkıp özür falan diliyorsunuz, hiç gerek yok. 100 milyon euroluk takımı tarlada oynatacaksın, sonra özür dileyeceksin ve herkes de tamam o zaman diyecek, kariyerine devam edeceksin?

    akıl tutulması bu. kafayı yemişsiniz siz, buna göz yuman tamam veren bir yönetici ya çok düşük bir zekaya sahiptir ya da bir şeylerin açığa çıkmasından korkuyordur. hangisini kendinize yedirebiliyorsanız onu alın. çünkü sorumluları kovmadığınız sürece bunun başka bir açıklaması yok.
  • 427
    bir cok ulkede buyuk takim stadyumlari icin ikinci bir sera cim ekildigini duymustum. yani her turlu kosula istinaden hazirda bekleyen piril piril cimler. bu cim dedikleri sey de hali döser gibi kesilip rulo yapilip stadyumda bozulan alanlarla yer degistirilebilrn bir bitki. en boktan iklim kosullarinda bile yetisiyor. isvec, norvec, finlandiya gibi ulkelerde azicik gunes acsa tum ulke hali saha gibi görunuyor. keza bu ulkelerde 8 ay karin altinda bu cimler.

    dunyanin en iyi iklimlerinden birine sahip turkiye’de su saha bozulmalarina bir cözum bulamadilar arkadas. az biraz fazla yagsin, kar olsun butun saha pert oluyor. ya catiyi kapatin, ya yedek sera ciminiz olsun. ise yaramayan bir futbolcuya para vermektense o paraya her daim hali gibi duran cim bakim, koruma ekibi rahatlikla kurulur. bir futbolcu saha zemini yuzunden sakatlansa, olasi bir puan kaybedilse cimin yillik masrafina esit zarar ediyorsunuz.

    nitekim su haliyle arena zemini endiselendiren bir zemindir.
  • 276
    seyrantepe'de oturuyorum ve işsizim. yiğit gökoğlan'ın aldığı paranın 100'de 1'ini versinler bana, yemin ediyorum her çimi tek tek sular, kopan çimlere mezar taşı yapıp cenaze töreni düzenler ve her kopan çim için 3 yeni çim dikerim. toprağına sevgimi katar, kedilere korku salarım. çimleri zemzem ile sular, mikrofiber bez ile silerim.

    yönetim duy bu sesi.

    bakım ekibi gibi bir ekibin varlığından şüphe ettiğim zemin.
  • 404
    bu saatten sonra düzelmeyecekse kalan maçlarımızı burada oynamamızın bir anlamı yok. maçlar zaten seyircisiz oynanıyor, yani sezonun kalanını başka bir stadyumda oynamak bize dezavantaj yaratmayacak.

    pas oyunu oynayan bir takım olarak bu zemin bize en az rakipler kadar problem çıkartıyor. şöyle sağlam bir bakıma sokmalı ve yeni sezona zımba gibi hazırlamalıyız. kalan maçlar içinse harika zemini olan atatürk olimpiyat stadı tercih edilebilir. zaten başka bir allahın kulu da bize stadını vermez.
  • 738
    az çok bilinir bu zemin işi benim takıntılı olduğum 2-3 konudan biridir : )
    öncelikle şunu belirtelim, futbol zeminlerinde teknolojinin son noktası neyse bizim son yaptığımız çalışmada bu uygulandı bundan ötesi yok.

    stadyum yeterli ışık almıyor o nedenle mecburen uv ışık veren (lamba) cihazları çalıştırıyoruz onları 1 gün çalıştırsak yeni tarife ile günlük çok rahat 100bin tl elektrik faturasına katkı! sağlar. o nedenle stad çatısına yapılan güneş enerjisi sisteminin zeminin bu kadar iyi olmasına çok büyük katk sağladığın belirtmeden geçemeyeceğim ama her şart altında bir an önce yeni nesil led'lere geçirmek lazım son iki yılda bu sektör çok gelişti ve doğrudan bitkinin ihtiyacı olan aralıkta ışık gönderiyor ve ısı yayma gibi bir durumda neredeyse yok bu nedenle devasa büyüklükte soğutucular kullanmak zorunda kalmıyorsunuz.

    zemin altı drenaj zaten tek kelime ile harika durumda. su öncelikle kendi cazibesi ile aşağı iniyor ve asıl hikaye burada başlıyor vakum ile çekiliyor ve iki yandan tahliye ediliyor. kılcal damarlar gibi sahayı çevreleyen borulardan da sıcak su döndüğü için soğuk havalarda çim kökleri zarar görmüyor yağan kar hızlıca eriyerek akıp gidiyor.

    bundan sonrası bakım bakım bakım...
    daha önce de yazdım "altı üstü çim" kafasından çıkıp epl'de olduğu gibi zeminin bu oyunun en önemli parçası olduğunu kabul edip giderlerini "masraf" olarak görmediğimiz sürece bu seviyeden aşağı düşmez.
    (daha iyisi ise öğrenilerek olur x stadyumda başarılı olan bir yöntem y stadyumda başarılı olmayabilir o nedenle ekibi de korumak gerek.)
App Store'dan indirin Google Play'den alın