• 501
    19 mart 2021 (rizespor maçı) - 10 nisan 2021 (karagümrük maçı) arası 22 gün boyunca kullanılmayacaktır. bu süreç içerisinde mevsim şartları da düşünüldüğünde sıfırdan çim bile üretilir.

    bu araya kadar olan süreçte ise sivasspor ve rizespor ile oynayacağız. bu iki maçı bir şekilde ite kaka kazanırsak, ilerleyen süreçte zeminle alakalı problem yaşamayız.
  • 504
    toprak kort kralı rafael nadal sahaya çıksa, yemin ederim tek başına maç alır öyle bir zemin.

    ben konuya acayip derecede tutuldum, düzelene kadar da bu başlığa yazmaya devam edeceğim. en az rakipler ve hakemler kadar başımıza bela olan bir başka mevzu çünkü bu.

    bugün suyun karşı tarafına bakıyorum, geçen hafta oynadıkları göztepe maçından sonra bir hafta içinde olayı çözmüşler ve bugün mükemmele yakın bir zemin vardı. ulan adamlarla aynı şehirdeyiz, onların yapıp bizim yetkililerin yapamadığı ne var allah peygamber aşkına?

    (bkz: 4 mart 2021 fenerbahçe antalyaspor maçı)
  • 505
    sonra biz dünya kulübüyüz, avrupanın yüzüyüz, en iyisi biziz, en kral biziz. stadına ve stadının zeminine yıllardır doğru yatırım yapmayan bir kulüpsün ve bununla ilgili aldığın tek bir doğru karar yok. almayı düşündüysen de geç kaldın. yıllardır o inşaat görünümlü yerde oynadın. 1 tane boya ya da inşaat firması bulamadın mı sponsorluk yapacak stadın için? stadının zemini yıllardır aynı. sürekli sıkıntı yaşıyorsun ve ligde kötü zeminde oynayamayacak tek takım sensin. hala neden zemini profesyonellere bırakmıyorsun? yatır oraya parayı ne bekliyorsun?
  • 508
    yıllardır çözülemeyen sorun. koskoca galatasaray futbol kulübü patates tarlasından hallice bir saha da oynuyor. yıl 2021 o kadar sponsor bulunuyor irfancan transfer edilsin diye misal olarak bu sponsorlar dan biri de kardeşim ben çok rahatsız oluyorum şu görüntüden hadi diyelim kulüp buna bütçe ayıramadı al sen şu 500 bin euroyu koy benim reklamımı sahanı da yaptır yıllık bakım masrafını ben karşılayayım demiyor mu? hadi onu da bulamadık bahsedilen para 50 bin euro gibi bir para başkan olarak yönetici olarak bir taşın altına eline koyacak insan da mı yok? zaten maçlara gidemiyoruz bari tv karşısında cillop gibi bir sahada akan oyun izleyelim. 3 5 gün kar yağdı şu zeminin haline bak.
    yazımı abdurrahim albayrak ın sözleriyle tamamlıyorum.
    -isyan ediyoruz isyan.
  • 510
    grassmaster’la anlaşılıp hemen yenilenmesi gereken zemin. tabi bunu söylerken tamamen işkembeden söylüyorum zira yeni kurulum yapılması ve akabinde sağlıklı bir şekilde futbol oynanabilmesi için ne kadar süre geçmesi gerekiyor bilmiyorum. bu arada zeminin son durumunu ve 7 mart 2021 galatasaray sivasspor maçı’nın nerede oynanacağıyla ilgili herhangi bir yeni gelişme oldu mu onu da merak ediyorum.
  • 512
    sözde avrupa standartlarına uyan mükemmel olan stadımızın zemini, juve maçında ve kasımpaşa maçlarından sonra berbat bir hale dönmüştür. o kadar tohum ekildi lakin ülker stadı kadar düzelmedi. tamam sorumlu çıktı özür diledi lakin değişen pek bir durum yok. akhisar'ın eski stadındaki zemin gibi olmuş. manasız şekilde aklıma rodallega geliyor. oyunumuzu bile fena halde etkiliyor. sezon başında hızlı pas(evelemeden, gevelemeden) yapan takımımız şimdi yan pas atar oldu. abi bu güzel ülkemizin bir hakemleri bir de zeminleri ne zaman düzelecek?
  • 513
    tedavisi çok basit olan zemindir. aranızda kim varsa bir yetkiliye ulaşabilen yazsın. mevcut çimin arasına enine boyuna 30 cm aralıklarla zoysia türü çim ekilecek, köküyle beraber. bu çimi hiç bir firma şirket ekmez. nedeni de basit, çünkü çok az bakım gerektirir! ekecekse de rulo olarak satmak ister o da pahalıya gelir. sen bunu ekersen, ektirirsen kendi kendine bakarsın. gidip milyon dolarlık şirketlere eğilip bükülmeye gerek yok. sonunda şöyle muhteşem bir görünüm oluşacak;

    https://gss.gs/N9I.jpg
    https://gss.gs/bNI.jpg
    https://gss.gs/JuU.jpg

    köküyle beraber aralıklara ekip bekleyeceğiz; o çim ürüyecek. hatta 1 yıl içinde biz farketmeden mevcut çimi yok edecek; buna ek olarak her türlü börtü böceği de. var olan çimle beraber kullandığımızda bu sezonu kurtarır, önümüzdeki sezon olay biter yıllarca çim zemin konuşmayız.

    dünyanın en kolay bakılan çimi. azcık google'da araştırsalar bulacaklar. bu sıcağa da dayanır, soğuğa da yağmura da kuraklığa da. istanbul'u düşündüğümüzde her koşul söz konusu. fazla bakım gerektirmez. sık ürer.

    şu anki çim muhtemelen agrostis stolinefera. 4 mevsim olan yerleri sevmez, sıcağa gelmez. o kadar yavaş ve dirençsiz çimleniyor ki görüntüsü de berbat. yönetim en pahalı ve bakımı en zor olan çimi ekmiş, ya da ektirmiş. ya da çimden anlamadığı bize bu çimi tabiri çaizse geçirmişler.

    çare zoysia. *

    o değil de ruh hastası gibi koca stadyumun çimine cumartesi sabahı çare arıyoruz. ah be galatasarayım.

    edit: inanılmaz bir mesaj aldım, bizim çimin bermuda 419 türü olduğu iddia ediliyor. sıcak iklim seven bu çim türkiyede en çok antalya'da yetişir. gidip antalya çimini stadımıza ektiysek stadın üstüne rezistans bile döşesek o çimi ısıtıp büyütemeyiz. şu anki çimin kendine gelememesi; ve kış aylarında hep aynı görüntüyü verme sebebi sanırım bu. hapı yutmuşuz...

    ayrıca stadın üstündeki gri paneller, çevresinden yeterince güneş alamayışı falan durumlar fena.
  • 514
    türkiye’yi kuşaktan kuşağa sarmış olan liyakatsizlik hastalığının somut karşılığı.

    zaten işi bilen insanlar anlatıyor, anlatmalarına da gerek yok aslında. bu roket bilimi değil, ki o bile olsa artık uzmanını bulabilirsin, çim yahu bu çim.

    yok panellerden güneş almıyormuş da stadyum konumuymuş da falanlar filanlar. özel sektörü ucundan koklamış her insan bu cümlelerin safsata olduğunu, bahane olduğunu bilir.

    çıkıp özür falan diliyorsunuz, hiç gerek yok. 100 milyon euroluk takımı tarlada oynatacaksın, sonra özür dileyeceksin ve herkes de tamam o zaman diyecek, kariyerine devam edeceksin?

    akıl tutulması bu. kafayı yemişsiniz siz, buna göz yuman tamam veren bir yönetici ya çok düşük bir zekaya sahiptir ya da bir şeylerin açığa çıkmasından korkuyordur. hangisini kendinize yedirebiliyorsanız onu alın. çünkü sorumluları kovmadığınız sürece bunun başka bir açıklaması yok.
  • 515
    biraz araştırdım ancak hangi çim türü yada türleri ile stadımızın zemininin oluşturulduğunu bulamadım. ancak çok büyük bir ihtimalle lolium (ingiliz çimi) ağırlıklı olmak üzere karışım olarak hazırlandığını düşünüyorum. örneğin %30 festuca rubra rubra + %70 lolium perenne gibi. üçlü, beşli, yedili gibi daha fazla türün karıştırılması ile de yapılabiliyor. tek başına lolium da kullanılmış olabilir. önemli olan ince yapraklı, basılmaya dayanıklı, gölgeye dayanıklı, sıcaklık toleransı iklime uygun olması vb. örneğin bermuda türü de ince yapraklı ancak 10 derece hava sıcaklığı altında kış uykusuna geçiyor ve büyüme duruyor, 0 derece ve altında rengi kahverengine (kurumuş gibi görünüyor) dönüyor. ayrıca, kalın ve sert yapraklı türlerin topun hızını etkilediği biliniyor.

    ancak lolium çiminin futbol için çok elverişli olmasına karşın drenajı bozuk zeminlere daha doğrusu üzerinde su göllenmesine dayanımı çok zayıf. bu da bize drenajın çok önemli bir konu olduğunu gösteriyor. 14 şubat 2021 galatasaray kasımpaşa maçındaki görüntü drenajın durumunu gösterdi diye düşünüyorum. tek başına drenaj sebep değil elbette, şayet bakım işleri ile çim dokusu güçlü ve sağlıklı tutulmuş olsa idi bu kadar bozulmazdı.

    sanırım drenaj en son 2012 aralık ayı sonunda yenilenmiş.
    https://www.galatasaray.org/...asi-devam-ediyor/280

    zemin ise 2018 yılı ocak ayında hibrit çim uygulaması ile yenilenmiş.
    https://www.galatasaray.org/...ni-yenileniyor/37568

    bu da hibrit çim uygulamasını yapan firmanın web sayfası.
    https://www.sispitches.com/

    daha fazla detay merak edenler için trabzon ve rize stadyumlarında yapılmış hibrit çim uygulamaları incelenerek hazırlanmış bir araştırma makalesi. bizim stadyum zeminini yapan firma aynı zamanda trabzon ve rize stadyum zeminlerini yapmış.
    http://artium.hku.edu.tr/.../article-file/338711
  • 522
    şu an çalıştığım projede müdürlüğümü yapan kişi daha önce ali sami yen stadının bakımından sorumlu firmanın stad sorumlusu imiş. kendisinin deyimi ile 2011-2012 senesinde aylık bakım masrafının 100.000$ dan fazla tuttuğunu bana söyledi. şu anda ülkenin bulunduğu ekonomik şartlar göz önüne alındığında fiyatı siz belirleyin. stad zemini için daha önce de belirtmiştim. toros gübre gibi sahibi galatasaraylı kişilere bu işler sponsor adı altında yaptırılabilir. yapılan düzeltme işlemi bahçe çimimizde de yaptığımız yöntemin aynıdır. sponsor bulunup drenaj sisteminin çözümü ve yeni çimler ile sorun gidirilebilir. ben yönetimi suçlamak istemiyorum ama yıllık 2 milyon dolarlık bir sponsor bulunması şart ya mevcut yönetim bulur ya da yeni gelecek yönetim. çözülmesi gereken en önemli problemlerimizdendir.
  • 523
    çözümü zor ve pahalı bir soruna sahip olan zemin.
    ne yazık kı çimimiz güneş ışığı görmiyor. opak çatı denen şey bizde olduğu için yapay güneş ışıkları kullanıyoruz. peki bu yapay güneş ışıklarının icadı kime ait? hollandalılara. neden? zira onlarda opak olan çatılardan oluşan stadlar yapıp çim sorunu yaşamış. peki bizim yeni stadlarımızın hepsi nasıl? tek elden çıkmışcasına kapalı çatı şeklinde.

    para harcayıp zemini düzeltip sonra rölanti bir bakımla başa çıkamayız. sürekli yüksek paralar harcayarak zemin hep kötüymüş gibi bakım yapılmak zorunda. yoksa bi sene kötü bi sene idare eder bi sene yine kötü şeklinde olur zemin.

    kaynak: https://twitter.com/...411768605929473?s=19
  • 524
    bu başlığa çok sık uğruyorum ama içimizde yara olduğundan herkes bildiği kadar katkı sağlamak istiyor.

    golf sahalarında uygulanan bir metod var deliklerin olduğu yerler bilardo masası çuhası gibi olmak zorunda ama diğer alanlar o kadar detaylı olmak zorunda değil bu nedenle farklı çim uygulamları yapılıyor. futbol zemininde çalışan tanıdığım yok ama mantık aynı inanın bizim sorunumuzun temel kaynağı çim seçimi değil.
    bizim zeminimizin ana problemi drenaj. çamurun içinde bitki yetiştirmeye çalışıyoruz.

    daha önce de yazdığım gibi öncelikle saha zemini tamamen kaldırılıp tüm saha zemini altına boydan boya mebran uygulanmalı daha sonra balık sırtı yapılıp gerekli katmanlar uygulanmalı bu yapılmadıktan sonra hangi çimi ekerseniz ekin doğru sonuç alamazsınız. serilecek mebran'ın markasını bile yazarım ama reklama girmesin.

    daha sonra ben olsam farklı bir yöntem ile yine daha önce yazdığım gibi gübreyi su ile veren yeni nesil toprak altı damlama uygulaması yapardım.

    üçüncü adım çim.
    bu kısımda standard nedir tam emin değilim ama istediğiniz çim'i ekemeyebilirsiniz bununla ilgili bir standard olmalı.
    bu adımı hızlıca geçiyorum çünkü hangi çim modelini seçerseniz seçin bakım kısmı çok daha önemli.

    yazar arkadaşımızın belirtmiş olduğu gibi (bu sadece çim bakım gideri ise) bir dönem aylık 100bin dolar gibi bir bedel ödemişsek inanın birileri çok güzel para kazanmış. bu paralara ben o stadın yanında size bonus olarak muz yetiştirirm.

    dördüncü kısım bakım.
    en önemli adım bu. işi bilen bir ekip (bakın golf sahalarında sadece çim'den sorumlu bir ekip olur hiç bir şey bilmiyorsanız antalya'ya gidin oradan bi sorumlu transfer edin) ve kuracağınız araç parkı çok önemli zira bildiğiniz standard çim biçme aletleri futbol ve golf zeminleri için uygun değildir bunun için özel araçlar var ama bu araç parkının maliyeti bile toplasanız 150bin euro ya tutar ya tutmaz. düzgün bir bakım ekibi hangi aracı alacağını zaten çok iyi bilir.

    ve geldik ışık kısmına. stadın yapısı nedeniyle tepesine güneş panelleri kurup yeni nesil led ışıklandırmalar kullanmaktan başka çareniz yok bunu daha önce de yazmıştım ve bunun için gerekli adım zaten enerjisa ile atıldı o nedenle hızlıca geçiyorum bu kısmı.
    burada ince bir detay var karlı havalarda stadın çatısının ucunda ve o devasa kolonlarda kar kütleleri birikiyor stad görevlileri tehlike oluşurtmaması için onları temizliyor ama sorun o kar kütleleri yere düşerken stadın çatısından zemine taş atıyorsunuz etkisi yaratıyor o nedenle o kısımların kar birikmeyecek şekilde kapatılması gerekli. küçük görünebilir ama önemli bir detay. havalandırma kısmı bir o kadar önemli ama düzgün bir bakım ekibi zaten o araç parkı taleplerinde fanları da yazacaktır.

    özet.
    daha önce yazdığım entry sonrası aldığım mesajlarda söylenen maliyetler gerçekten inanılmaz.
    bu işi bilen bir ziraat mühendisi ve onunla uyumlu çalışan bir yüklenici ile yeni sezona harika başlangıç yapılabilir. ama zihniyet değişimi şart. hangi yönetim gelirse gelsin stad zemini işi yönetimlerden bağımsız olmalı. olmazsa olmaz kısım galiba bu.

    ekleme : bu işe tarımsal üretim gözüyle bakacak bir bakış lazım. özünde bir tarım arazisinde özel bir ürün yetiştiriyorsunuz. bunun bilincinde olunmadıkça sürekli gündemde kalacak bir sorun olacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın