• 26532
    6 şubat 2021 fenerbahçe galatasaray maçında tek pozisyonda rakibine oyun üstünlüğü nasıl sağlanır dersi vermiş takımdır.

    öncelikle: https://tr.beinsports.com/...alatasaray-mac-ozeti
    02:11'i açalım.

    pozisyon fenerbahçe ceza sahasının hemen önünde havalanmış serseri bir topla başlıyor. kadrajda ikisi topa uzak 9 fenerbahçeli ve yine ikisi topa uzak 7 galatasaraylı var. normal şartlarda oyunun merkez bölgesinde sayısal üstünlük o an fenerbahçe'de.

    1- emre kılınç ve ozan tufan havalanan serseri topa beraber hamle yapıp çarpışıyorlar. emre kılınç topa bakmaya devam ederken ozan tufan çanhıraş şekilde bağırıp tek ayağı üzerinde teatral sekme hareketlerine başlıyor. bu pozisyondaki ilk hata. ozan bu sekmesine yaklaşık 4 saniye kadar devam edecek ve sonra hiçbir şey olmamış gibi koşmaya başlayacak.

    2- top yeniden havalanıyor ve bu sefer sosa ve belhanda hamle yapıyorlar. belhanda sosa'dan daha yükseğe çıkıp kafayı vuruyor ama sosa'nın sırt darbesiyle kötü düşüyor. hemen mohamed gelip seken topu alıyor ama belhanda ile mücadelesinde ayakta kalan sosa, mohamed'i marke eden diğer fenerlinin yardımıyla topu kapıyor.

    3- sosa topu kaptığı anda yani top kontrol altına alınmamış serseri top olmaktan çıkıp birinin ayağında kullanılacak topa dönüştüğünde belki de maçı kazandıran oyun aklını izlemeye başlıyoruz. 02:18'i açın. sosa kısa bir pasla önündeki valencia'yı görecek - çok kötü pas, 2. hata. bu sırada, yere düşmüş ve hafif kıvranmış olan belhanda dahil tam 4 galatasaray futbolcusu hızla topa doğru hamle yapıyor - belhanda, taylan, emre kılınç ve linnes. karşılarında valencia. anında 4'e 1 üstünlük. burada kapanmayı bu denli iyi yapan şey, taylan, emre ve linnes'in rakibin 3 tarafını kapatmış olmaları. az önce kötü düşmüş olan belhanda da hemen arkalarında. burada taylan'ın geriye kaçarak oynamayıp kaybedilen topa yapılan gegenpress'in kilit ismi olması ve yaptığı kusursuz tackle bir numaralı aksiyon.

    4- bu esnada fenerbahçe'nin kağıt üzerinde üçlü orta sahasından mert hakan sol çapraza doğru saçma bir koşu yapmış, sosa zaten pasın çıktığı kişi, ozan az önceki topallama sekansını bitirmiş ama hala pozisyona uzak - üçüncü hata. belhanda ve ozan pozisyona benzer zamanlarda giriş yapıyorlar, ikisinin de amacı taylan'ın tackle'ından sonra arada kalan topu kullanmak. burada belhanda'nın çoğu zaman top kaybıyla sonuçlanan ama becerdiğinde maç getiren acayip özelliklerinden birini görüyoruz - dar alanda pozisyon zorlayıp adam eksilten aksiyonu sonuçlandırmak. ozan ve valencia bu topu belhanda'dan söküp takımlarını ani atağa kaldırmaya çok yaklaşıyor ama başaramıyorlar ve belhanda'nın bu zorlamasıyla 3 fenerli (ozan - valencia - mhy) oyundan düşüyor. bu iki numaralı aksiyon.

    5- belhanda pası emre kılınç'a aktarıyor. pozisyon başında yay etrafında ikili mücadeleye girmiş olan emre kılınç pozisyonun sonuna kadar içinde kalmış, ta taylan'ın yanına kadar gidip valencia'yı kilitleyen üçlüden biri olmuş, şimdi de belhanda'dan pası alıyor (02:23). burada emre'nin hareketliliğinin takıma katkısı kadar gustavo yerine sosa'yı oynatma fikrinin abukluğunu da görüyoruz. top kaybına sebep olan garip pasın atıcısı olan sosa, orta sahasının geri kalanının pazara gitmiş olduğu noktada alan kapatmak ya da emre'yi challenge etmek yerine kendi kalesine doğru yavaş tempo bir jogging'e başlıyor - dördüncü ve en kritik hata.

    6- emre burada klasik bir one-two deneyecek: iki stoperden biri sana gelsin, mohamed'e topu ver ve koşuya devam et, mohamed duvar olup senin önüne bıraksın, karşı karşıya ve gol. gerçekten de - normalde o alanı kapatması gereken sosa'nın konumuzla hiç alakası olmadığı için - fenerbahçe'nin sol stoperi szalai, emre'nin üzerine çullanıyor. tam zamanında şık bir pas, top mohamed'de, koşuya devam, ve fenerbahçe'nin 9-7 üstün olduğu pozisyon 1-2 galatasaray üstünlüğü oldu bile. bu üç numaralı aksiyon.

    bundan sonrası tamamen mohamed'in bireysel yeteneği. önemli olan şey, forvetinizi kale önünde stoperle teke tek, hatta bir pas opsiyonuyla bırakabilmiş olmanız. muhtemelen serdar'ın bu pozisyonda yaptığı garip balıklama atlamanın altında yanından koşu atan emre'yi görmüş olmasının da payı var. serdar öyle çaresiz ki, bir an öne topu kapıp savunmanın içinde bulunduğu kötü durumu sonlandırmak istiyor... derken bir çalım ve plase.

    özetlemek gerekirse: rakibin sayısal üstünlüğü bulunan serseri bir top, fazlaca mücadele, fazlaca oyun ezberi, belhanda'nın zorladığı aksiyonda biraz şans, bir de yetenekli bir mısırlı. bazen ligi bir takımdan alıp diğerine vermek için sadece bu 14 saniye yeterli oluyor işte.
App Store'dan indirin Google Play'den alın