resim
Franklin Edmundo Rijkaard
Görev:Teknik Direktör
Takım:Kariyer Sonu
Yaş:61
Uyruk:Hollanda
  • 1170
    kendisinden bu sene takımı şampiyon yapmasını değil ileride ligi ve avrupayı domine eden bir takımın temelleri atmasını beklediğim galatasaray futbol takımı teknik direktörü. tanımım budur.

    şimdi başta sözlük yazarları olmak üzere neredeyse tüm galatasaraylıların hayalidir alex ferguson gibi bir teknik direktörün gelmesi, uzun yıllar kalması, ligi ve avrupayı sürklase etmesi. ancak biz ferguson'un kariyerinin sadece gelişme ve sonuç bölümlerini biliyoruz. peki bakalım kariyerinin giriş bölümü nasılmış:

    alex ferguson manchester kariyerinden önce bir aberdeen macerası var. peki ne yapmış burada; yıllardır süren celtic-rangers hanedanına son vermiş. 1980-84-85 yıllarında iskoçya şampiyonluğu yaşamış. 1983'de real madrid'i yenerek kupa galipleri kupasını, hamburg'u yenerek süper kupa'yı kaldırmış. buraya kadarı kariyerinin ilk bölümü olarak değerlendirebiliriz. peki aberdeen'deki başarılarından sonra geldiği manchester united kariyeri nasıl başlamış; takımı aldığında manchester 19 senedir şampiyon olamıyordu. geldiği sene takımı şampiyon yaptığını zannedenler kesinlikle yanılıyor. peş peşe yenilgiler, old trafford'da ağır yenilgiler derken ligi 11. sırada bitiriyorlar. ikinci senesinde ise liverpool'un ardından 2. sırada bitirebiliyorlardı. ve ferguson'un 3. senesinde hem manchester'ın, hem ingiltere liginin akışını değiştiriyorlar. giggs, beckham, roy keane, scholes gibi gençlerle lige damgalarını vurmaya başlıyorlar ve sonrası malum.

    şimdi rijkaard'ı ele alalım. xavi, iniesta, messi, valdes gibi gençleri çıkarıp, şimdiki muhtemelen tarihin en iyi takımlarından birinin temellerini atmış, ve bu temelleri atarken 2 lig, 2 avrupa kupası almıştır. sonra ise büyük bir potansiyeli olan ancak bunu açığa çıkaramayan galatasaray'a gelir. tam burada bizim tipik sabırsızlığımız devreye girer ve hikayeden farklı olarak direk sonuç isteriz. alamayınca da asabileşiriz.

    sonuç olarak rijkaard ferguson'umuz olsun demek kolay. ferguson'un nasıl ferguson olduğuna bakmaktır işin özü. asıl soru şu; manchester'ın ferguson'a, giggs'e, scholes'a, keane'e sabrettiği gibi biz rijkaard'a, emre çolak'a, dos santos'a, caner'e sabredebilecek miyiz?
App Store'dan indirin Google Play'den alın