• 21
    futbola olan ilgi bitmese de azaldı. oyunun artık oyun olmaktan çıkıp sektöre dönüşmesi ve endüstriyelleşmesi bunun başlıca sebeplerinden bir tanesi. yeni nesiller artık bu kadar yapay ve ulaşması enerji gerektiren şeyleri takip etmek istemiyorlar. onlar yapay fakat tek tıkla ulaşabilecekleri şeyler istiyorlar. peki türkiye'de durum nasıl derseniz işler biraz değişiyor.

    türkiye'de futbola olan ilgi ciddi ciddi bitiyor. azalma değil bitiş. bizler takip ediyoruz ama yeni doğan her nesil artık futboldan uzaklaşıyor. dolayısıyla yeni neslin bu sektörle ilgili bilgisi yok. olamaz da zaten. ulaşması zor çünkü. beinsports denen firmanın yaklaşımı bunda büyük etmen. fiyatlar çok pahalı. türkiye'de çok az insan aylık +130 lira ödeyebilir. özet desen 3dk sürüyor. avrupa maçları yayınlanmıyor. tamamen kapalı kutu. bir şeyler oluyor ama çocuğun/gencin haberi yok. twitch'de, youtube'da falan takılıyor. niye maç izlesin? yeni politikalar geliştirilmez, süreç bu şekilde devam ederse bundan 20 sene sonra gençlerin %85'i futbolu takip etmeyecektir. şimdi bile takip eden sayısı çok az. hatta bir genç olarak arkadaşlarım arasında gerçekten takip eden 3-5 kişi var diyebilirim, kimsenin umrunda değil çünkü hem maliyetli ve enerji gerektiriyor hem de zaman kaybı olarak görülüyor. izleyenler premier lig maçlarını izlemeye çalışıyorlar o da arada sırada. önümüzdeki süreç düşünüldüğünde aynı şey dünya futbolu için de geçerli olacaktır. piyasa hak etmediği bir şişkinliğe ulaştı ve patlayacak.

    maçlar önünde sonunda bedava olacak. olmak zorunda yoksa izleyicisi kalmayacak. yaşarsak ilerleyen dönemde öyle olacağını göreceğiz zaten. aksi taktirde bu oyunun ayakta kalmasına imkan yok çünkü artık eskisi kadar zevkli değil. daha zevkli birçok şey var. bugünün bağımlıları olan bizler yeterli sayıda olabiliriz ama alttan yeni nesil geldikçe üye sayısı azalacak ve bir şeyleri değiştirmeye mecbur kalacaklar fakat yeterli olacak mı göreceğiz. bence 50 yıl içinde futbol adlı sektörün de devri kapanacak ya da değişecek ve futbol olmaktan çıkacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın