• 341
    nickinin altına eleştirisel yazan yazarların karşıt görüş belirttiği için yazmadığı yazar. o yüzden burada gelip kimse çoğunluğa karşıt görüş bildirdiği için üstüne gidilmemesi gerek falan demesin. linç kültürünü onaylamasam da böyle yanlış bilgiler içeren ve spam halinde sürekli aynı şeyleri tekrarlayarak yazılan entryleri ayıklamamız lazım. sözlüğümüzün kalitesini ancak bu şekilde arttırabiliriz. zaten kendisi sağ olsun her entrysinde ihbar edilebilecek bir şey sunuyor.

    virüsün kaynağını kimse şu an kesin olarak bilmiyor ve bunu tespit edebilmek de kolay değil ancak en güçlü belirti çin'in vuhan şehrinde hayvan pazarından tüketilen yarasadan kaynaklı olduğu. yarasaların bu güne kadar sebep olduğu tahmin edilen sars ve ebola gibi salgınlar da göz önüne alındığında elimizde en güçlü ihtimal bu kalıyor, o yüzden laboratuvar ortamında kesin olarak üretildi demek iddiadan öteye geçemez. çin'in bunu nasıl yendiği konusunda (ki hala yenebilmiş değil, yenmek=0 vaka, aylardır 0 vaka bildirseler de, son günlerde yurt dışı kaynaklı tespit edilen vakalar var) yapılabilecek en mantıklı yorum da ülke geneline yayılmadan tam tedbirli bir karantina uygulamaları. yani aslında çoğu dünya ülkesinin yapmadığını yaptılar. virüsün kaynağı olarak en büyük sorumlu olsalar da, dünya'nın bunu çin kadar ciddiye almadığı ve yeterli tedbirleri de almadığı bir gerçek.

    gel gelelim yazarımız salgının başlarında girdiği şu entryde (bkz: #2890073) bu virüsün domuz gribi kadar bile tehlikeli olmadığını söylemiş. abd hastalık kontrol ve önleme merkezi’nin (cdc) tahminine göre ilk bir yıl içinde dünya genelinde en az 150 bin kişi (151.700-575.400 aralığında) domuz gribi nedeniyle hayatını kaybetti. bununla birlikte cdc’nin açıkladığı üzere ilk bir sene içinde (nisan 2009-nisan 2010) yalnızca abd’de 12 bin 469 kişi domuz gribi nedeniyle hayatını kaybetti. covid-19'un daha 1 yılı dolmamışken (başlangıç tarihi 1 aralık kabul ediliyor) ölüm sayısı 1,5 milyona yaklaşıyor. bu doğrultuda nasıl oluyor da domuz gribi covid-19 salgınından daha tehlikeli olabiliyor aklım almıyor, kendisi biliyorsa açıklasın. aynı şekilde dünya üzerinde her yıl gripten kaç kişi ölüyor haberin var mı argümanı da var bilindiği üzere. bildiğim kadarıyla ilaçları ve aşıları olan, mutasyon geçirebilmesi için gereken uzun yılların geçmiş olduğu bir hastalıkla, dünya üzerinde çoğu ülkenin kullanılabilecek belirli bir ilaç veremediği, ülkemizde ise etkinliği konusunda olumlu ve olumsuz anlamda tartışması süren favicovir adlı ilacın kullanıldığı bir hastalıkla karşılaştırılmasını doğru bulmuyorum. bu da tüm dünyanın coronavirüs karşısında ne kadar aciz durumda olduğunun kanıtı. ayrıca grip yüzünden kimsenin bir yakınını da kaybettiğini çoğumuz görmemiş/duymamışızdır, zaten dünyanın çok uzun süredir böyle bir şeyle karşılaşmadığı da çok açık.

    aynı entryde yazarımızın büyük resmi görmeye çalıştığını belirttiği üzere dünya nüfusunu 500 milyona indirme çabasında olan bir grup varmış, hayır bu sayılar nasıl elde ediliyor, birisi çıkıp 400'e indirelim diğeri çıkıp yok yok 400 fazla 650 olsun diyor sonra da orta yol 500'de mi anlaşıyorlar? yani bilim kurgu filmlerinden bile daha fantastik, en komik komedi filmlerinden bile daha komik olan bir teoriye kendisini böyle kaptırmış bir insanın gelip burada ahkam kesmesini ben anlayamıyorum. sen bill gates'ten madem bu kadar nefret ediyorsun, madem bu kadar sorguluyorsun bu adamın ''sağlık alanındaki çalışmaları'' fonlamasını o zaman bu adamın işletim sistemlerini de kullanma? ürettiği bilgisayar donanımlarını kullanma abi o zaman? belki onları da belli bir amaç doğrultusunda yapmıştır, seni izliyorlardır 24 saat, çok önemlisin ya sen o insanlar için, çok umurundasın ya o insanların.

    yani bir insan bu hastalığı küçümseyebilir, kendine ve vücuduna güvenebilir ancak her gün şu sözlüğe girip insanların hastalığa yakalandığını, yakınlarını kaybettiklerini, hastalığı ne kadar zor geçirdiklerini anlattıkları satırlarca entryleri görüp burada cahil propagandası yapamaz. işte buna saygı duyamam kimse kusura bakmasın. biz bu ülkede halihazırda insanına önem vermeyen ve daha vaka sayılarını bile doğru açıklamayan bir hükümetle boğuşuyoruz. bir sürü farklı konuda bu insanların zihniyetleriyle psikolojik savaş veriyoruz, bu ülkede yaşamayan ve psikolojik olarak bizden çok daha az şeyle meşgul oldukları kesin olan insanlar gelip burada pişkin pişkin tavsiyeler verirse, ayık olun tarzında yazarsa tepki görünce de gocunmayacaklar.

    şu dönemde gerek twitter gerek instagram'da bu kafada olan çok insan gördüm, zaten dünyada da böyle insanlardan çok var. kimse sorgulamayın demiyor, aksine sorgulamak tabii ki yalan haberlerin bu kadar çok olduğu bir ortamda en doğrusu. ancak savunduğun her görüşün doğruluğunu çürüten karşı bir sav varsa, dönüp savunduğun şeye bir daha bakmak gerekir. sürekli onu tekrar etmemek gerekir. hayatını sağlık çalışmalarına adamış bilim insanlarına, bu salgında vefat eden insanlara saygı duyman gerekir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın