• 740
    küçümsenerek nereye varılmak istendiğini anlamadığım hastalık. birkaç gün önce televizyonda bilim kurulu üyesi serap şimşek yavuz'un konuşmasına denk geldim, bu hastalığın gripten çok daha tehlikeli olduğunu bilmem kaçıncı defa vurguladı bir bilim insanı. ne gerekiyorsa çekinmeden söyleyen serap şimşek yavuz'un haziran ayında attığı tweet:
    https://twitter.com/.../1273923222321475585

    hatta makaledeki ölüm oranı, bu hastalığın bulaşıcılığından ve aile büyüklerimiz için oluşturduğu potansiyel tehditten daha masum bir gösterge. bu zamana kadar yaşadığımız hiçbir gribin yaşlılarımıza bulaşıp öldürme veya akciğerlerinde geri dönülmez tahribatlar bırakma riski covid 19 kadar yüksek olmadı.

    yaklaşık 6 sene önce sigara içtiğim dönemde yakalandığım viral bir hastalık yüzünden bronşlarını pert etmiş ve birkaç defa nefes darlığı ile acil servise gitmek zorunda kalmış biri olarak söylüyorum; nefes darlığı, kol bacak kırığına, mide problemlerine, yatakta kıvranmalara, hele normal griplere hiç benzemez. bir kere yaşadıktan sonra da bir süre panik ataklara maruz kalmanıza neden olabilir. bunları korkutmak için yazmıyorum, çoğu kişi hafif veya orta seyirde atlatabiliyor covid'i ama potansiyel tehlikesini hiçbir zaman küçümsememek gerek. bilim insanları da sürekli bu hastalığın grip ile karşılaştırılacak bir virüs olmadığını, atlatılsa bile vücuda çok ciddi zararlar verebileceğini söylüyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın