• 1009
    https://twitter.com/...571672847089671?s=20

    belirtmek gerekir ki; yapılan işlemde esas alınacak hukuk kuralı türk hukukudur. fifa'nın yapmış olduğu açıklama türk hukukundaki emredici hükümlere etki etmez. galatasaray borsada işlem gören işverendir, futbolcular ise çalışan. kulüp pandemi sebebiyle aşırı ifa güçlüğüne dayanarak mahkemeden sözleşmenin düzenlenmesini, mümkün değilse feshedilmesini talep edebilir. somut olayda kulübün elinde herhangi bir mahkeme kararı bulunmamaktadır. kulübün yapmış olduğu işlem hukuka aykırıdır. çalıştığınız yerin maaşınızda size sormadan ve mahkeme kararı olmadan yüzde 15 kesinti yaptığını, sonra da sizi çalışma arkadaşlarınıza ve kamuoyuna ifşaladığını düşünün. hanginiz iş vereninizi haklı bulursunuz ?

    kulübün yaptığı iş yanlıştır, hukuka aykırıdır. ''ben yaptım oldu'' diyerek sözleşmede değişiklik yapamazsınız. ne türk hukuku ne isviçre-alman federal hukuku ne de diğer kıta avrupası hukukları bunu kabul etmez. haklıyken haksız duruma düşülmüştür. ne olur ne olmaz diyerek diğer avukat meslektaşlarıma da durumu danıştım, kanun ve kaide net. meslektaşlarımla da bu konuda hemfikiriz. anlamadığım, kulübün böyle aleni bir hukuka aykırılığı nasıl yapmış olduğu.

    edit: yapılan işlemin hukuka aykırılığı usulden kaynaklıdır, esastan değil. kulüp haklı gerekçeye sahip olsa da, hakkını kullanma şekli hukuka aykırıdır.

    edit2: belirtmek gerekir ki bu tür sözleşmelerde muhakkak yetkili mahkeme ve uyuşmazlık halinde gidilecek yetkili mahkeme belirtilir. farzimisal; “iş bu sözleşmeden doğacak uyuşmazlıkları çözmeye yetkili mahkeme türk mahkemeleri ve x mahkemeleri, uyuşmazlık halinde tahkime yetkili mahkeme y mahkemeleridir” benzeri bir ibare yer alır. futbolcu türk hukukuna güvenecek kadar keriz değilse, kulüp de yalnızca elin mahkemesine güvenecek kadar keriz değil, yani umarım değildir. tabi bu durum farazi, sonuçta hiç birimiz sözleşmenin aslını okumadık. tabi bir de sözleşmeyi dursun’la imzaladı ki oyuncular, her saçmalık mümkündür. ancak yetkili mahkeme türk de olsa, isviçre de olsa, almanya da olsa işlemin usule aykırı olduğu ve hukuka aykırılığını değiştirmez. söylediğim gibi bu işin yolu haklı olsak da mahkemeden geçer, isviçre hukukuna da tabi olsa sözleşme, yapılan iş usule aykırıdır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın