resim
Radamel Falcao García Zárate
Takım:Rayo Vallecano
Mevki:Santrfor
Yaş:38
Boy:1.77
Uyruk:Kolombiya
  • 5702
    4 ekim 2020 kasımpaşa galatasaray maçı'nda marcao'nun derin topuyla bir anlığına kaleciyle karşı karşıya kaldı. o pozisyonda yaptığı, daha doğrusu yapamadığı 3 şey kendisine olan ümidimi biraz daha azalttı.

    https://tr.beinsports.com/...alatasaray-mac-ozeti
    streamable linki: https://streamable.com/aeresg
    pozisyon beinsports linkinde 2.18'de başlıyor.

    1- falcao'nun tercihi: falcao topu dürtmemek veya çok hafif dürtmek yerine topu hızını kaybedecek ve yönünü değiştirecek şekilde dürtüyor (kaleden uzağa doğru). bunun yerine topu yönünü değiştirecek ve hızını kesecek şekilde dürtmeyip kendini top ile rakip defansın arasında konumlandırsa çok daha rahat bir vuruş şansı yakalayacak ya da defans oyuncusu hızını ayarlayamayıp penaltı yaptıracak. oynatma hızını 0.25 yaparsanız falcao'nun topu o şekilde dürtmesinin kendisine ne kadar zaman kaybettirdiğini daha iyi görebilirsiniz.

    2- falcao'nun hızı: her ne kadar ilk tercihini yanlış yapsa da daha ayaklarını kurması çok uzun sürmese (çabuk adımlarla topa vuracak duruma gelebilse) çok rahat bir vuruş imkanına sahip olabilirdi (0.25 hızda 2.20'nin sonlarına doğru) ve falcao sol ayağıyla topu hem yakın köşeye hem de uzak köşeye gönderebilirdi. ama maalesef bunu hızlıca yapmayı başaramaması hem açısını kaybettirdi hem de rakip savunmacının onu yakalamasına neden oldu.

    3'e geçmeden önce topu güzel çekip rakibini ekarte ettiğini ve bu sayede demarke bir şekilde vuruş şansı yakaladığını söylemek gerek (yine yavaş çekimde defans oyuncusunun yediği fake ile ne denli savrulduğunu görüyoruz.). ancak;

    3- falcao'nun şut kalitesi: bu pozisyon özelinde en az üzüldüğüm nokta falcao'nun şutu. her ne kadar falcao kalitesinde bir oyuncunun o şutu daha isabetli vurması gerektiğini düşünsem de pozisyon içinde o kadar efor yaşadıktan sonra o şutu isabetli vurmanın o kadar da kolay olmadığı düşüncesindeyim. ama dediğim gibi, falcao kalitesinde bir oyuncu o şutu daha iyi vurmalıydı.

    falcao'nun şut kalitesi konusundaki endişelerim sadece bu pozisyon kaynaklı olmaktan ziyade bizdeki genel performansı kaynaklı (tabii ki endişelerim bildiğimiz falcao'nun şut kalitesi hakkında değil, bizdeki versiyonunun şut kalitesi hakkında).

    (bkz: #2988538): bu entry'mde falcao'nun 2 sezondur bizde attığı golleri analiz ettiğimde akan oyunda şut kalitesi gerektiren 2 golü olduğunu gözlemlemiştim. 1.si 19 ocak 2020 galatasaray denizlispor maçı'nda attığı gol, 2.si ise 26 ocak 2020 konyaspor galatasaray maçı'nda attığı gol. falcao kalitesinde bir oyuncu için bu sayı çok az. bizim ihtiyaçlarımız için de bu sayı çok az. her şeyi geçtim, poacher rolündeki bir oyuncu için bu sayı çok çok çok az. çünkü falcao ceza sahasında sineği görse kaleyi soktuğu için falcao oldu. ondan ne üst düzey bir pres bekleniyor, ne sürekli bağlantı oyuncusu olması, ne de hava toplarında etkili olup bizim rakip yarı sahaya yerleşmemizi sağlaması. yapacağı tek şey marcao o pası verdiğinde bir şekilde tabelaya adını yazdırmak. bunu %20-%30 oranını geçtim, %50 ile yapması bile bize yetmez. kendisine bu şekilde gelen 10 topun en az 8'ini kaleye sokmalı. orta saha ve kanat oyuncularımızın neredeyse hepsi gol katkısı 0'a yakın oyuncular. bunu kompanse edebilmek için as forvetimizin yılda en az 15 tane "zor gol" atması lazım. boş kaleye, altıpastan ve penaltıdan da goller atacaktır (bu sezonki gollerinin 2'si penaltı 1'i altıpas civarından tek vuruş) ama bu bize yetmez. bu bize yeter dersek sezonu 8. bitiririz.

    o yüzden falcao mecbur bizde yapamadığı işleri yapmaya başlayacak ya da sezon boyunca kulübede oturacak (falcao yerine de adam gibi güvenebileceğimiz bir alternatifimiz yok gerçi maalesef).

    kendisi de son açıklamasında yanında 1 forvet oyuncusu olunca daha rahat ettiğini söylemiş. (bkz: #2992475) şu entry'mde de detaylıca incelediğim gibi kendisinin yanında olmasa da biraz arkasında yardımcı forvet olarak emre akbaba'yı kullandığımız bir 4-4-1-1 deneyebiliriz. bu dizilişle önde emre akbaba-falcao 2'lisinden 19 ocak 2020 galatasaray denizlispor maçı ve 26 ocak 2020 konyaspor galatasaray maçı'nda verim almıştık (2 maçta falcao penaltısız 2 gol, emre akbaba 2 gol).

    ancak sorun sadece dizilişte değil maalesef. falcao, kendisini falcao yapan özelliklerinde düşüş yaşar durumda. yaptığı tercih hatası golcülük sezgilerinin ve oyun görüşünün, yavaş kalışı hızı ve kondisyonunun, çektiği şut ise şut kalitesinin düşüşe uğradığını gösteriyor. üzülerek söylüyorum, hem maaşı, hem oyuncu tipi, hem de oyuncunun eski formundan çok uzak oluşu itibariyle çok hatalı bir transfer yaptık. umarım falcao artık belirttiğim konularda zaafiyet göstermeden yüksek rakamlara ulaşır da hem şampiyon oluruz, hem de sene sonu kendisinin kontratını karşılayabilecek bir kulüp bulmakta sorun yaşamayız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın