• 43
    finansal fair play sözleşmesi yapıldığı anda takımda para edecek çok az sayıda futbolcu vardı. ayrıca hareket kabiliyetimiz az olduğundan pazarlık gücümüz de çok düşüktü. malesef bir çok futbolcuyu elden çıkarırken bu durum aleyhimize kullanıldı. yine de futbolcu satışlarından gelen paralar da genelde doğru işlere kullanıldı.

    mustafa cengiz yönetimi devraldığı 17/18 sezonu 2. yarısında ndiaye'yi sattı.... parası kulübün masraflarına gitti, yerine transfer yapılmadı. bu sayede ffp anlaşmasını gerçekleştirebildik.

    18/19 sezonunda 11 milyon eu'ya ozan kabak satıldı. 9 milyon eu'ya rodriguez satıldı. 6 milyon eu'ya gomis satıldı. 2,4 milyon eu'ya cavanda satıldı. 1,7 milyon eu'ya maicon kiralandı. 750.000 eu da carole'den geldi. total gelir 30.850.000 eu. sezon başında 4 milyon eu'ya emre akbaba'yı satın aldık. bence doğru transferdi. hala sakatlık yaşamasa takımın kilit oyuncusu olur diye düşünüyorum. 4 milyon eu'ya marcaao geldi. 3 milyon eu'ya luyindama'yı kiraladık. sonra 5 milyon eu'ya bonservisini aldık(bu masraf sonraki transfer dönemine ait). 2,5 milyon eu'ya nagatomo'nun bonservisini aldık ki bu yaşı düşünüldüğünde yanlış, gösterdiği performans düşünüldüğünde doğru transferdi. onyekuru ve ndiaye kiralandı - kira bedelleri toplamı 1.550.000 eu, ömer bayram'ın maliyeti 400.000 eu. bu dönemin tek yanlış hamlesi diagne'ye ödenen paraydı. 13 milyon eu. hemen hemen kafa kafaya bitirdik. bence iyi geçmiş bir transfer dönemiydi.

    4,5 milyon eu'ya fernando satıldı. 3,3 milyon eu'ya diagne kiralandı. 1,55 milyon eu'ya babel kiralandı. 1,25'e kostas kiralandı. 200.000 eu'ya ozornfavor kiralandı. 100.000 eu'ya emre taşdemir kiralandı. tabi bu kira sözleşmelerinin bir kısmı oyuncuların maaş tutarına denk geliyor ve bu parayı biz ödedik. total gelir 10.9 milyon eu. luyindama bonservisi 5 milyon eu tuttu. 2,5 milyon eu seri ve lemina'nın kiralama ücretleri. esasında bu günkü mantıkla bu iki oyuncu yerine 1 tane scout transferi yapılabilirmiş. onyekuru 750.000 eu'ya kiralandı. andone 700.000 eu'ya kiralandı. saracchi 500.000 eu'ya kiralandı. 300.000 eu'ya ozornfavor'u satın aldık. 190.000 eu'ya emre mor'u kiraladık. onun dışında jimmy, taylan, okan koçuk, babel, falcao, adem takıma katıldı. bana göre sakatlıklar olmasa tarihin en iyi transfer dönemlerinden biriydi. falcao'ya rağmen... kafa kafaya bir transfer dönemi geçti.

    maicon'u sattık 1.43 milyon eu'ya. 291.000 eu'ya jimmy'i kiraladık. karşılığında emre kılınç ve omar bonservissiz olarak takıma katıldı. 675.000 eu'ya etobo'yu kiraladık. fatih öztürk, oğulcan çağlayan ve muhammet kerem aktürkoğlu da diğer transferler. bakıldığında 4 tane ilk 11 transferi ve 2 tane de gelecekte süre alabilecek oyuncu katmışız takıma. harcanan para sadece 675.000 eu.

    para daha iyi yönetilebilir miydi? diagne transferinde kesinlikle...
    falcao'yu herkes istiyordu. ben diagne ile devam edilmesi taraftarıydım. fatih terim diagne'yi harcamasa ve takımda tutsa, yönetim de taraftarın gazına gelip falcao'yu almasa en büyük 2 hatamızı yapmamış olacaktık. bir diğer hata fatih terim'e ait. çok iyi bonservis teklif edilen belhanda'yı bırakmadı. yani hatalar ortak.

    bu döneme baktığımızda kiralık oyuncuların takıma zararlı olduğunu düşünmüyorum. evet nzonzi ile terim anlaşamadı. ama son 5 senede nagatomo, saracchi, onyekuru gibi ciddi katkı veren kiralık oyuncularımız oldu. sahada 2 defa bacağını bırakan andone oldu. seri'den bana göre iyi verim aldık. fatih terim ligin ilk yarısı seri'yi kullanmayı düşünse çok çok daha iyi verim alırdık. lemina da oynadığı her dakka yüksek performans gösterdi. ancak kiralık oyuncunun sıkıntısı şu, çok maliyetli oluyor. 3 kiralık oyuncu yerine 1 tane scout transferi yapmak artık çok daha akıllıca. kiralık oyuncular bonservis ödeyemediğin ffp anlaşması döneminde can simidi olarak düşünülebilir. yani bizim açımızdan tek çıkar yoldu. mecburiyetti.

    onun dışında belhanda, feghouli, maicon gibi adamların satışının yapılamaması çok normal. dünyanın en kötü yönetilen kulüpleri türk kulüpleri. hiç bir salak gidip o maaşlara bu futbolculara bonservis ödemez. dahası bedava versen bu futbolcuları elinden çıkaramazsın. yine de bu yönetimin satış yapamadığını iddia etmek biraz insafsızlık. geldiklerinden beri güzel oyuncu satışı yapmışlar. transfer performansları çok daha iyi olabilirdi. yine de ben doğru transfer stratejisini artık öğrendiklerine inanıyorum. malesef ki ne onlar devam edebilecek ne de fatih terim.

    zira yeni gelecek yönetim fatih terim'i bu sezon şampiyonluk gelse dahi yiyecektir. zaten bu sezon şampiyonluk gelirse 3,5 sezonda 3 şampiyonluk kazanan mustafa cengiz de sağlığı izin verdiği taktirde yeniden başkan seçilir. ancak ben içinde bulunduğumuz sezondaki durumu normal karşılıyorum. kulübün ekonomisi ortada. dünya ekonomisi pandemi dolayısıyla ciddi darbe yedi. kadromuz da hiç fena değil açıkcası. biraz kısıtlı ama işini bilene ekmek çıkar.

    velhasıl galatasaray yönetimi hakikaten fırtınalı denizde yürüttü transfer dönemlerini. sadece alınan ve satılanlara bakarak eleştirmek insafsızlık olur. üstelik bu fırtınalı denizde çok ciddi tecrübe kazandılar. aynı şekilde fatih terim de sanıyorum bu açıdan onlarla hemfikir. mustafa cengiz yönetimi - fatih terim ortaklığı bir dönem daha devam ettiği taktirde ffp anlaşmasının bitmesi sonrası çok başarılı işler yapılacağına inanıyorum.

    onun dışında taraftarın dikkatli olması lazım. bu isimlerden birinin başını yemek diğerinin başını yemekle eşdeğer. açıkcası ben sürekli yönetime saldıran fatih terim'in bindiği dalı kestiğini düşünüyorum. teknik direktörlük performansını ve oyuncu seçimlerini de eleştiriyorum. yönetimin de eleştirdiğim eylemleri var. mesela federasyonun getirdiği harcama limitlerine olan desteğini herkes doğru bulurken ben eleştirdim. zira futbolla ilgili bir sınırlamanın eninde sonunda galatasaray aleyhine kullanılacağını bilecek kadar görüp geçirdim bu memlekette. ama totale bakıyorum ve gösterdikleri performans bana göre yakın dönem galatasaray tarihinin en iyisi.

    ben taraftarın da, yönetimin de, fatih terim'in de birbirlerine sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. zira bu çekişmeler galatasaray'a zarar veriyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın