• 27
    şu an dünyanın en iyi oynayan takımlarının ustaca yaptıkları ve bu sayede rakip savunmaları "patlattıkları" oyun sistemi.
    burada patlatma tabirini özellikle kullanıyorum, çünkü gerçekten bir hata sonucu patlama, infilak etme durumu söz konusu.
    rakibi üçüncü bölgede kaleciden itibaren baskı altına alıp, hataya zorlamak bu sistemin ilk şartı.

    bu videoda tiki-taka'nın en iyi uygulayıcısı barselona''ya karşı yapılan ve barça'nın oyun düzenini imha eden gegenpress örneğini görüyoruz:
    https://youtu.be/h7Oq3GcTMT0

    gegenpress için gerekli olan en temel özellikler üst düzey fiziksel dayanıklılık, yüksek tempo, takımın üçüncü bölgede kaleciden itibaren baskı uygulaması, savunma hattının önde kurulması ve takım boyunun 40 metreyi çok fazla geçmemesidir.
    tabii tüm bunları yaparken oyuncular sahaya doğru yerleşmeli, kademe zamanlaması doğru yapılmalı ve top kazanıldığında çok hızlı bir kontraya çıkıp rakip defansı cezalandırabilmelisiniz.
    bu oyun modeli riskli gibi görünse de, doğru uygulayabildiğiniz zaman rakibinizi çok zor durumlarda bırakmak, gol vuruşlarını iyi yaparsanız yüksek skorlar almak da mümkündür.

    burada da liverpool'un uyguladığı gegenpress örneğini var:
    https://youtu.be/jErgO64g31Y

    şu an dünyadaki en iyi uygulayıcıları bayern münih ve liverpool olmakla birlikte, avrupa'daki pek çok takım gücü nispetince bu sistemi uygulamaya çalışmaktadır.

    barselona tiki-taka ile zirvedeyken, gegenpress bu sistemin panzehiri olmuş ve mevcut en iyi oyun planı haline gelmiştir. seyir zevki çok yüksek olan bu oyun modelini şu an türkiye'de deneyen takım yoktur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın