• 96
    covid-19'un gururuyla oynayıp, adını kafasına vura vura covid-06 yaptığı iddia edilen şehir. peki gerçekten öyle mi?

    en son söyleyeceğimi başta söyleyeyim, açıkçası ankara'nın durumunun şu an herhangi bir büyükşehirden farklı olmadığını düşünüyorum. hele istanbul'un 2 katı falan muhabbetini kahkahalarla takip ediyorum. şu an liseden, sokaktan görevi başında doktor, filyasyon çalışmasına katılan diş hekimi yakın arkadaşlarım var. tanıdığım insanların %99'u da ankara'da zaten. son haberlere göre ankara şu an gerçekten kötü durumda, yani hastaneye yatmam gerekse beni de yatıramayacaklarından eminler. peki diğer illerden ne haber? örneğin batman'da geçtiğimiz ay test sayısı 100 ile sınırlandırılmış, hastane tamamen dolmuş, hastalar hastanenin önünde yatıyor diye twitter'da batmanlılar gündem yapmaya çalışıyordu. batman haritası tamamen kırmızıya boyalıydı ama tüm türkiye'den sadece 800-900 vaka vardı. rabbimin mucizesi olsa gerek ne deyim şimdi. batman'da belki kırılan kırıldı, kurtulan kurtuldu haberimiz yok ki? batmanlı yazar arkadaşlar bilgilendirirse de sevinirim bu konuda. ha keza antep, konya, diyarbakır net bir bilgi alabiliyor musunuz?

    peki ankara'nın kötü olduğundan nasıl eminiz? çünkü devlette çalışıp kimseden korkusu olmayan, dünyaca ünlü doktorların çok büyük yüzdesi, türk tabipler birliği'nin genel merkezi ankara'da. dün mesela hacettepe üniversitesi hastanesi iç hastalıkları uzmanı prof. dr. mustafa cankurtaran aşağıdaki twiti attı.

    https://twitter.com/...212400109187074?s=19

    kendisini tanımıyorum ama tahmin ediyorum alanında başarılı, bilinen, bugün sağlık bakanı tepesine binse dünyanın herhangi bir yerinde çalışmaya devam edebilir pozisyonda bir doktor. dolayısıyla lafı eğip bükmeye gerek duymuyor. ölen doktor meslektaşlarını saklama gereği hissetmiyor. ama batman devlet hastanesinde durum öyle değil. çıksın oradan bir uzman hekim desin ki "batman wuhan oldu" adamın hayatını karartırlar, üstünden tüm batman'ı geçirirler. durum böyle olunca ankara'dan net bir şekilde haberdar olabiliyoruz ama ülkenin geri kalanı için aynı şey söz konusu değil.

    dahası filyasyon çalışmasının eksik ama yine de en iyi yapılan yerin ankara olduğunu düşünüyorum. kendim yenimahalle'de oturuyorum. diş hekimi arkadaşım da filyasyon çalışmasında yenimahalle'de görevliydi. her akşam soruyordum durum ne diye. sevgili bakan her gün 900 vaka açıkladığı dönemlerde ortalama 150 vaka var diyordu. sadece ankara yenimahalle'de her gün ortalama 150! peki diğer şehirlerde durum nasıl bilginiz var mı? ankara kadar filyasyon ağı güzel kurulmuş mu? ihtimal dahi vermiyorum. bu arada 2 gün önce rs fm'e bağlanan bir doktor "ankara'nın günlük vakası sayısı dün için 2000" demişti. zaten günlük tüm türkiye'de 1500 vaka açıklıyoruz. bunun hadi 900 tanesi ankara, istanbul olsa şimdi ankara'da 600 istanbul'da 300 vaka mı var? bu kadar tantananın gerçekten bu kadar vakadan çıktığına mı inanılıyor?

    neyse...görev için geçen hafta rize ve trabzon'un ilçelerine gittim, öncesinde izmir'e. size şunu garanti ediyorum ankaralılar diğer illere göre çok daha dikkatli. burnu açıkta gezen var mı? çok, dipdipe gezen var mı? çok. ama diğer illerin gerçekten pandemi ile ilgisi bile yok. kimse ankara'nın en kötü durumda olduğunu bana inandıramaz. görev için gideceğim bir kaç belediye'den 2 hafta karantina ilan ettik, gelmeyin diye yazılar geldi. iç anadolu'da, karadeniz'de onlarca ilçe, köy karantina altında ama gözümüze sokulmadığından bilmiyorsunuz (u: altyapıları takip etmiyorsunuz, genç oyuncuları bilmiyorsunuz -uğur karakullukçu mode). bursa tabip odası başkanı doç. dr. alpaslan türkkan, son 3 ayda yalnızca bursa'da 29 doktorun korona virüs nedeniyle istifa ettiğini söyledi. bursalılar haberiniz var mı?

    velhasıl evet ankara'nın durumu gerçekten kötü. ama bunu bilmemizin sebebi buradaki sağlık çalışanlarının hem efektif şekilde çalışıp hem de seslerini kesmeleri söylense bile çıkıp bas bas bağırmaları. yani yok öyle sadece ankara wuhan oldu. istanbullu, izmirli, antepli, konyalı, diyarbakırlı renktaşlarım lafım size; siz de yanıyorsunuz*, ankara'nın durumu türkiye'nin özeti.

    edit: kayseri'de sistem kilitlenmiş, limit aşılmış, dochtour arkadaşımız bildirdi.
    edit 2: haydioglumpopescu diyarbakır'da durumun ankara'dan farksız olduğunu bildirdi.
    edit 3: çorum ve ordu'da yoğun bakım üniteleri doluymuş. galatasarayefendisi ve ripcity bildirdi.
    edit 4: gazi üniversitesi hastanesi başhekimi prof. dr. mehmet arhan, "şu anda yoğun bakımlarımızın doluluk kapasitesi yüzde 100." açıklaması yaptı.
    https://abcgazetesi.com/...alar-yogun-ba-357632
App Store'dan indirin Google Play'den alın