• 73
    ulkenin, ulkedeki futbolun, takımların ekonomileri goz onunde bulunduruldugunda turkiye icin gayet normal olan durumdur.

    biz bu surecte ne yapiyoruz peki? futbolu para eden, parasi para eden, futbolcusu para eden ulkelerdeki takimlar gibi bastirip almaya kalkıyoruz. ama ne yapiyoruz? iphone alamiyoruz da mesela ipone isimli çinli sahtesini aliyoruz. distan gorunumu iphone ama icinde ios yok, java tabanli symbian isletim sistemi var.

    duz mantik düşünelim, bu ulke neden kalkınamıyor? cunku liberal ekonominin verdigi serbestligi yeteri kadar degerlendiremiyor. herkes hazira konma pesinde. borca dayali para sisteminde kurallari iyi okuyup, bu kurallarda olusan aciklari ve firsatlari degerlendiremiyor. uretiyor ama katma değerli uretemiyor.

    sen gidip neymar satin alamiyorsan, * en azindan ona benzer bir seyi uretmelisin. bunun icin de temel yatirim maliyetlerini goze alacaksin.

    bakiyorsun futbol kuluplerimizin 100 milyarlarca tl borcu var. neden? cunku surekli çin mali ipone'lar almisiz. sonra onlari elden cikarmaya calisinca da para etmedigini, malin son hacı ağası oldugunu anlamisiz. is isten gecmis!

    halbuki ilk etapta atiyorum sadece 10 milyar parayi temele yatirsak, cok degil 7-8 sene sonra meyvelerini almaya baslarsin. o 7-8 senede yine surunursun, yine avrupada gelen gecen seni tokatlar. ama en azindan paran cebinde kalir. millet seni keriz yerine koymaz.

    defalarca bu konuyu dillendirdim, farkli bakis acilariyla anlatmaya calistim. bilmiyorum bu isin profesyonellerinin gozunun onune geliyor mu entrylerim. goruyorlarsa da dikkate aldiklarini dusunmuyorum. zira vantage point meselesi var.

    ama hani makas acildi ya, o makas kapandiginda onemli olan makasi tutan ellere sahip olabilmek. yoksa degilsen onundeysen seni de keser bak. ha bir de makasin acilmasi da oyle cok sorun degil, yapisal reformlarla kapatabilirsin. yeter ki har vurup harman savurarak hovardalik yapmayi birakalim. yeter ki makat acilmasin yani. o açılırsa daha fena.

    edit: ufak tefek imla.
App Store'dan indirin Google Play'den alın