• 567
    var olan ancak etkileri çok fazla köpürtülen virüstür. 8 milyar nüfus içinde 21 milyon kişiyi enfekte etmiş. haydi yalan söylüyor olsunlar, bir bu kadar daha olsun. 40 milyon kişi enfekte diyelim. toplamda 1000 kişiden 5'i enfekte olmuş. ölüm sayısı ise 750 bin. haydi bir o kadar da saklanmış olsun, 1,5 milyon kişi ölmüş olsun. ölüm oranı toplam nüfus içinde 10 binde 2. ölümlerin yaş ortalaması ise 70 civarı. yani 40-45 yaşında, sağlıklı bir bireyin covid-19'dan hayatını kaybetme olasılığı 10 binde 1'den bile düşük. ki bu sayı mevcut rakamların aslında 2 katı olduğunu varsayarsak ulaştığımız sayı.

    bu bir pandemi olduğu için oranlar vaka sayılarına göre değil, nüfusa göre yapılmalıdır. çünkü pandemi, adından da anlaşılacağı üzere tüm dünyaya yayılmış bir hastalıktır.

    insanlar sadece türkiye'de artış bar zannediyor. halbuki covid-19 hasta sayısı hiçbir zaman azalmadı. azalmayacak da. saydıkça devam edecek. ancak ölüm oranı düşüyor. zaten mevcut sayılara göre hastalığı ağır geçirenlerin oranı %1.

    bu söylediklerim durumun ciddiye alınmamasını gerektirmiyor. ancak bundan sonra karantina vb ile bu durum kontrol altına alınamaz. hiçbir zaman alınamazdı. karantina tamamen göstermelikti. daha doğrusu hastalık tam anlaşılamadığı için hastanelerdeki yoğunluğu azaltmaktı amaç. şimdi hastalık anlaşıldı ve sağlık sistemlerinin bununla başa çıkabileceği görüldü. bu yüzden aşı bulunana kadar kontrollü bir sosyal yaşamla hayat devam edecek.
App Store'dan indirin Google Play'den alın