• 24763
    2019-2020 cemil usta sezonu'nda sezonu 55 gol atarak tamamlayan güzide takımımız.

    bu 55 golün dağılımı ise şu şekilde :

    açık oyun : 32
    duran top : 7
    penaltı : 11
    kendi kalesine : 4
    kontratak : 1

    kontrataktan gelen gol sayısı zaten ne kadar ağır bir takım olduğumuzu gösteriyor ya da bir taraftan oyun aklımızın zayıf olduğunu da.

    onun dışında altı pastan çekilen şut yüzdesi % 7 iken, ceza sahası içinden % 56, ceza sahası dışından ise % 37. sezonun önemli bir bölümünü malumunuz yine forvetsiz oynadık, second striker olarak tercih edilen adem büyük bir çok maçta nokta santrafor olarak oynamaya çalıştı. buna rağmen uzaktan şut tehditimiz de oldukça zayıftı ve hatırladığım kadarıyla koca sezonda uzaktan sadece 2-3 gol bulabildik.

    takım istatistiklerine baktığımızda en çok şut çeken oyuncular sırasıyla falcao, feghouli, babel, onyekuru, andone ve emre akbaba şeklinde gidiyor. bu oyunculara baktığımızda feghouli dışındakilerin maçların en az yarısında oynamadığını rahatlıkla söyleyebiliriz yani özellikle hücum anlamında skor üretmeye en yakın oyuncularımızdan sezon boyunca doğru düzgün faydalanamamışız. ek olarak gomis varken şut ortalaması 3.9 idi, falcao'nun ise 2.6.

    hava topu alma yüzdelerine baktığımızda ise zirvede yine sezonun yarısında faydalanamadığımız luyindama'yı görüyoruz, ondan sonra gelen zonzi de ayrıldı ve kısmen düzenli oynayan marcao maç başına 2.6, donk ise 2.1 hava topu kazanabilmiş yani oldukça düşük.

    en çok top çalan oyuncumuz saracchi (2.6), lemina (2.3) ve luyindama (1.7) şeklinde gidiyor ve yine bu oyuncuların ortak özelliği, maçların yarısında oynamamış olmaları.

    kilit pas konusunda zirvede ömer bayram (2.1) var onu onyekuru (1.5) ve seri (1.4) takip ediyor.

    önemli istatistiklerden birisi, adam geçmede zirvede olan oyuncu ise emre mor (2.3). onu ömer bayram (2.1) ve lemina (1.9) takip ediyor. şampiyonluğa giden bir takım için çok düşük bir istatistik. aslında bu istatistikte önceki sezonlarda da çok iyi değildik.

    en çok dribbling yapan oyuncuda da hatırladığım kadarıyla en son ömer bayram öndeydi ki en çok asist yapan yine ömer bayram.

    bu istatistikleri verirkenki temel amacım kaybedilen sezondaki en büyük problemin istatistiki anlamda alanlarında zirvede olan oyunculara baktığımızda neredeyse hepsinin maçların yarısında oynamadığını görüyor olmamız. üstüne muslera'nın sakatlığını da düşündüğümüzde gerek kadro istikrarı gerek de takım uyumu konusunda ortalamaların fazlasıyla altında olduğumuzu söyleyebiliriz.

    mesela başakşehir'e bakarsak maç başına en çok şut çeken; visca, demba ba, aleksic gibi oyuncuların doğru düzgün maç kaçırmadıklarını görüyoruz. yine en çok kilit pas atan oyuncular ise visca, irfan can ve clichy. trabzonspor'a baktığımızda ise maç başına en çok şut çeken ilk 3 oyuncu sörloth, nwakame ve ekuban. yine kilit pas konusunda ise sıralama sosa, nwakame ve abdülkadir ömür şeklinde gidiyor.

    bahanelerin ardına sığınmak genelde hataların da örtülmesine sebep olur ancak şanssız bir sezon geçirdiğimiz ortada bu şanssızlıkta transfer edilen ya da takımda bulunan oyuncuların, sakatlık problemleri, kondüsyon antrenörlerinin veya doktorların yetersizliği de tabiiki diğer etmenler. özellikle korona sonrası ya da lig genelinde sürekli 60tan sonra düşmemiz ve en az 5 maçta bu şekilde puan kaybetmemiz tabiiki tesadüf değil.

    sonuç olarak kötü olsak da oyuncu eksikliklerinin belimizi büktüğü bir sezon olduğunu istatistiki verilerle de göstermek istedim, umarım bütçe daralmasına rağmen yıllar sonra iyi bir kadro mühendisliği yapılır ve gelecek sezon bu sıkıntıları yaşamayız. özellikle santrafor oynayan oyuncunun en az 30 maça çıkması çok kritik olacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın