• 24744
    2019-2020 sezonunu maddi ve başarı anlamında ne yazık ki başarısız tamamladık. şampiyon olamadık, avrupa'da çok kötü bir performans sergiledik, bu sezon şampiyon olamadığımız için önümüzdeki sene şampiyonlar ligi gelirimiz yok hatta avrupa ligi gelirimiz bile yok. önümüzdeki sezonun planlaması nasıl yapılacak çok merak ediyorum. lig verilerine bakacak olursak eğer sezonu 15 galibiyet, 11 beraberlik, 8 mağlubiyet ile tamamladık. pandemi sonrası çok fazla gol yememize rağmen alanyaspor ile birlikte ligin en az gol yiyen takımıyız, fakat attığımız gol sayısı çok az olduğu için çok fazla beraberlik aldık ve yarıştan koptuk. ligi 15 galibiyet, 11 beraberlikle 6. sırada bitirmemiz, toplamda 22 şampiyonluğumuzun olması ve genel katılım payıyla birlikle bu seneki spor toto süper lig performans odaklı kazandığımız gelir 167,7 milyon tl. şampiyon olsaydık eğer 200-210 milyon tl arası bir gelir elde edecektik. önümüzdeki sezonun planlamasını çok düzgün bir şekilde yapmamız gerekiyor, hocamızın da söylediği gibi bazı ayrılıklar yaşanacak çünkü bu giderleri karşılayabilecek bir maddi yapımız yok.

    kabaca bir liste yapacak olursak eğer:
    -kaleci-
    fernando muslera
    okan koçuk

    -defans-
    şener özbayraklı
    martin linnes
    christian luyindama
    maicon
    marcao
    ahmet çalık
    valentine ozornwafor
    emin bayram
    marcelo saracchi
    emre taşdemir

    -orta saha-
    taylan antalyalı
    emre akbaba
    birhan vatansever
    celil yüksel
    atalay babacan
    ömer bayram
    younes belhanda
    sofiane feghouli
    jimmy durmaz
    yunus akgün
    jesse sekidika

    -forvet-
    adem büyük
    ryan babel
    mbaye diagne
    radamel falcao

    sözleşmesi devam eden futbolcu listemiz bu şekilde. bu listeye eklemediğim alt yapı futbolcularımız da var. onların dışında sözleşmesi sona eren ama durumu belli olmayanlar var ve tabi ayrılacaklar, gelecekler var.

    büyük ihtimalle önümüzdeki yıl avrupa'da yokuz, iki kulvarda yarışıyoruz. lig ve türkiye kupası. çok derin bir kadro kurmaya ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum, onun yerine sezonda 15-20 maç kaçırmayacak isimlere yönelip 30-32 maça aynı kadroyla çıkabileceğimiz bir yapı oluşturursak ligi çok rahat kazanırız ama dediğim gibi gelecek ve gideceklerin planlaması çok önemli.

    sözleşmeli futbolcularımızın tamamı bizimle devam ederse eğer önümüzdeki sezon vergiler dahil primler hariç 42,8 milyon euro civarında bir maaş yükümüz olacak. bunun düşmesi gerekiyor ve düşmesi için gerekli adımlar atılacaktır. ahmet çalık 900 bin euro, linnes 1,4 milyon euro, şener özbayraklı 7 milyon tl, jimmy durmaz 7 milyon tl gibi kulübe tamamen eksi yazan maaşlar var. bunlar bizim yedek futbolcularımız ve ödediğimiz maaşlar çok yüksek. o yüzden medyada çıkan semih kaya tarzında haberlere çok tepki göstermemek gerekiyor, çıkan habere göre semih yıllık 4 milyon tl kazanacak. eğer ahmet çalık gidip semih kaya gelecekse bu mantıklı bir hareket, ahmet'in kazandığı yıllık ücret güncel kura göre yaklaşık 7,2 milyon tl. getirdiğimiz adam yedek, zaten yedek olan adamdan daha az bir maliyetle getiriyorsunuz ve kalite anlamında tamamen aynı iki profil. ne eksik ne de fazla. bu tarz hamleleri yapmak zorundayız.

    önümüzdeki sezonun transferleriyle alakalı tek bir beklentim var, bizde oynama ihtimali olmayan genç futbolcularımızı oynayabilecekleri bir kulübe kiralamak. şimdi bakıyorum geçtiğimiz sezon kiraladığımız futbolcularımızın istatistiklerine;
    valentine ozornwafor 4 maç, 274 dakika
    emre taşdemir 10 maç, 794 dakika
    birhan vatansever 22 maç, 1810 dakika
    ferhan evren 6 maç, 390 dakika
    mutlu aksu doğan 8 maç, 315 dakika
    recep gül 1 maç, 12 dakika
    ahmet sivri 22 maç, 441 dakika
    metehan mertöz 19 maç, 952 dakika
    celil yüksel 10 maç, 804 dakika
    batuhan tekin 2 maç, 105 dakika
    ali yavuz kol 27 maç, 2153 dakika
    emirhan civelek 4 maç, 390 dakika
    batuhan şen 10 maç, 900 dakika
    ismail çipe 8 maç, 750 dakika

    bu listeden emre taşdemir, ferhan evren ve celil yüksel üçlüsü 6 aylık, batuhan şen 1,5 yıllık, ismail çipe 2 yıllık ve geri kalan isimler 1 yıllık kiralanmış. verilere baktığımız zaman birhan vatansever ve ali yavuz kol haricinde geri kalan isimler için 1 yıl boşa geçmiş. oyuncularımızı maça çıkamayacakları, çıksalar bile çok az süre alacakları kulüplere kiralamışız. bence bu yaptığımız en plansız kısım. mesela emirhan ve ismail ikilisini kayserispor'a gönderiyoruz, fakat önlerinde lopes ve lung ikilisi var, maça çıkamayacakları belli ama kiralıyoruz. önümüzdeki sezondan beklentim, kiralık göndermeye karar verdiğimiz futbolcularımızı senede en az 25 tane 90 dakika maça çıkabilecekleri takımlara yollamamız. yoksa kiralık göndermemizin bir anlamı olmuyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın