• 6382
    onumuzdeki sene iyice dibe vurmaktan baska caresi olmayan kulup. tahminim en az 4-5 sene belini dogrultamayacagi yonunde. kulup aci gerceklerle ne kadar cabuk yuzlesirse gumbur gumbur gelen bu fetret devrini o kadar kisa tutabilir, fakat bu farkindaligin coook uzaginda malesef.

    1) futbol akli
    unutulmamali ki artik "terim gelsin bizi kurtarsin" yok, kalmadi. adamcagizin suyunu cikardik, yoruldu, mecali kalmadi. son 20 seneye bakin- galatasaray'in terimsiz 2 sene ustuste sampiyonlugu yok. bu donemlerde ortaya futbol akli koyulan bir 8 ay var, kalli'nin 2008 galatasaray'i, onun disinda kocaman bir hic. yani galatasaray kongresi, kulubu, sevmedigi, bir turlu gecinemedigi fatih terim'in takimda olmadigi hic bir donemde ustuste iki tas koyamamis.

    2) finans
    "riva'yi florya'yi satarsak tum borclarimiz kapanir" yok. deniz bitti. yapilan kredi anlasmalarinin geri odemeleri basladiginda galatasaray finansal olarak tamamen ucurumdan atlamis olacak. stadyum projesi, riva, florya projeleri dag fare dogurdu'dan oteye gidemedi, gidemez. bu sartlarda bir de utanmadan yillik 70 milyon euronun uzerinde bir maas butcesine ulasilmis.

    3) dunya
    avrupa futbolu ise tam gaz ilerliyor. galatasaray yillardir avrupa'da yok hukmunde, premier lig'in, bundesliga'nin kume dusen takimlarina en iyi oyuncularini satmayi basari kabul edecek kadar bitik. bugun emin bayram'a championship'ten teklif gelse kariyeri icin ayrilmayi dusunur, hakli da olur. eskiden scouting'le yolunu acma sansi olan kulupler dahi artik cidi sikintida, cunku buyuk kulupler en iyi yetenekleri daha 16'da kapip kiralamaya basladi. 10 mac iyi oynayan oyuncularin degerleri 10+milyon eurolarda. ekmek ayni, sut ayni, ama basitinden turkiye ligi oyuncularinin fiziksel durumu yabanci liglere bakildiginda rezil seviyelerde.

    4) taraftar
    basariyla buyumus, simarmis bir nesil. kahramanlari falcao, sneijder, drogba gibi "isimler". gercekten kahramanlari olmasi gereken bulent korkmaz, okan buruk gibi isimlere dudak bukuluyor. transfer acligi had safhada, oyuncu yuhlama, o gitsin bu gelsincilik tavan. zira yol gosteren, kulup kulturu ureten ve bunu yayabilen bir vizyon yok ortada. galatasarayli yoneticiler dahi galatasaray'in buyuklugunu "sneijder'i getirmek", "falcao'yu getirmek" olarak belirlerse taraftar ne yapsin? gercek vizyoner "galatasaray niye daha fazla para harcamasina ragmen her sene avrupa da gelen gecenden 4-5 yiyor?" diye sormuyor- aksine basin toplantisina terim'i, ozan kabak'i yolluyorlar... taraftar da artik galatasaray'i sadece mayis'ta ve agustos 31'de tutuyor.

    5) turkiye
    federasyon(lar) komiklik seviyesinde yetersiz. tek bildikleri yabanci kuralini surekli degistirmek. hakemler rezalet, yapilanma rezalet, zeminler rezalet, futbola dair plan, program, fikir... yok. daha da onemlisi, bunu uretmek bile artik alenen oncelik degil. mantiksizlik o kadar yaygin ki, yabanci kurali 100%'e yakin karsitliga ragmen, bir kontra arguman dahi sunmadan, sezona 2 ay kalmisken yururluge sokuluyor. artik mantikla, akilla fikirle degil, kisisel yararla, ben yaptim olduyla yonetilen bir futbol duzeni. siyaset takim desteklemekte beis gormuyor, taraftari olmayan bir kulup uc buyuklerle ayni butcelere ulasiyor, ve sampiyon oluyor. bu sartlarda galatasaray bir yana, 18 takimin herhangi bir tanesi muthis yonetilse dahi dunya sahnesinde sansi sifir.

    ***

    ben 96-00 donemini futbola aklim basmaya basladigi donemde yasadim. benim galatasaray'li yapan 14 senelik bekleyisi gormus, ustune yapilanmayi, sabretmeyi, vizyonu gormus abilerimdi. o zamanin hissiyati "bizim onlardan farkimiz yok. inanirsak, calisirsak, mucadele edersek, biz de yapariz"di, bize de bulasti.

    bir azim, bir inanc, bir vizyon vardi. en onemlisi bir umut vardi. artik var mi?

    herkesin fikri kendine, ama bence yok. yillar sonra galatasaray'in bir steaua bukres'ten, kizilyildiz'dan farkli anilmasini isteriz. fakat biraz gecmisi gormus, dunyayi ve politik gelismeleri okuyabilen, galatasaray'i takip eden bir taraftarin tutunacagi hangi dal kaldi? bugun galatasaray'li olan bir cocugun galatasaray'i tutmasi icin ne sebep kaldi?

    terim bizi umutlandirdi. bir hayalimiz var dedi. inandik.
    fakat tren kacti.
App Store'dan indirin Google Play'den alın