• 272
    tasvip etmiyorum elbet lakin aklıma hep bir kitap cümlesi geliyor.

    --- alıntı ---

    çünkü, yani, birisine hiç düşünmeden, ırkçı bir şey söylerseniz bu herhalde sizin ırkçı olduğunuz anlamına gelir, öyle değil mi? çünkü, sizin her zaman, düşünerek, kendinizi ırkçı sözler söylemekten alıkoymanız gerekiyor demektir bu. başka bir deyişle, ırkçılık kafanızda her zaman var ama siz beyninizi kullanarak onu engelliyorsunuz. andrea ırkçı değil, ama bir züppe, çünkü kendini züppece şeyler söylemekten alıkoyması için uzun ve derin derin düşünmesi gerekiyor. (çat!-nick hornby-süha sertabiboğlu çev.-sel yay. - 1. baskı - sf: 185-186)

    --- alıntı ---

    bizim ülkemizde ırkçılık yok diye övünmek bana çok doğru gelmiyor. evet, belki siyahi insanlara karşı bir antipati ya da tepki yok bizde. çünkü hiç onlarla birlikte yaşamadık. onları afrika'dan köle olarak getirip de satmadık. sonrasında köleliğin kalkmasıyla birlikte özgür ama fakir olan bu siyahilerin toplumsal hayatta neden oldukları sorunlara karşılık, geçmişte zihinlerimize yer eden onların 2. sınıf insan hatta hayvan olduğu düşüncesinin de etkisiyle onlardan nefret etmedik elbette. ancak çingenelik etme cümlesini neredeyse deyim olarak dilimize yerleştirdik. bugun ben dahil pek çoğumuz suriyelilere pek sıcak bakmiyoruz hatta onları aşağılayıcı ifadeler de kullanıyoruz. şahsen kendi adıma sesli dile getirmiş olmasam da tıpkı o kitap alıntısında bahsedildiği gibi, düşüncemde var onlara yönelik antipati hatta belki nefret.

    ben kendimi söyle savunurum; benim onların suriyeli olmasıyla bir derdim yok. ancak benim kültürüme, alışkanlıklarıma, konfor alanıma zarar verenlerin büyük çoğunluğu suriyeli olduğundan bende de bir öyargı oluştu suriyelilere karşı. aynısını kürtler için de denebilir. bir başkası çıkar aleviler için der, diyor. mum söndü deyince aranızda mum söndü ne lan diyecek bir kişi bile yoksa eğer, bizim kültürümüzde nefret yok, ırkçılık yok demek fazla iyimserlik olur.

    avrupa'da siyahiler 2. sınıf insan görülüyorlar kimilerince ve ırkçılık oluyor. çünkü çok yakın bir geçmişe kadar zaten öylelerdi hukuki olarak da. bunlar çok derin konular, bir spor sözlüğünde derinlemesine analizlerle bunu açıklamaya kalksak sayfalarca süren yazılar yazmak gerekir.

    ama tribunlerdeki bu çirkin tavrın nedenini sosyal hayatta bir incelemek, önce orada çözmek gerekiyor bence. yakın bir zaman önce amerika'da dönen arkadaşım, orada çalıştığı bir pizzacida, mekânın sahibi tarafından "siyahilere dikkat et, genelde para ödemeden kaçarlar" diye uyarılmış. ve çalıştığı süre boyunca da gerçekten bir defa siyahi bir grup çok ciddi bir sıkıntı çıkartmış kendisine para ödememe konusunda. şimdi buradan yola çıkıp tüm siyasiler kötüdür diyemeyiz elbette ya da bu olan biteni sadece o masadan hesap ödemeden kalkmaya çalışan siyahi insanlara yıkamayız. ancak bu tarz sorunlar çözülmeden de 2 3 tane ünlü futbolcunun ekrana çıkıp hepimiz aynıyız vs. demesiyle falan ırkçılık sorunu çözülmez.

    elbette insanlar sadece iyiler ve kötüler diye ayrılmalı ki o bile tartışılabilir. ama kötü diye tabir edilen şeyleri sıklıkla belirli ortak özelliklere sahip birileri yapıyorsa, geri kalan insanların onlara karşı bir nefretinin oluşması ve bu nefretin belli özelliklere yönelik olarak kodlanması kaçınılmaz olur bence.

    tabii bu söylediklerim siyahilere yönelik ırkçılık meselesini açıklamaya yönelik değil, onu yukarıda kısaca açıkladım zaten kölelik vs. diyerek. bu uzun açıklamalar daha çok bizde yok diye gereksiz yere övünmememiz gerektiğine ilişkin şeyler. bu şartlar altında oldu olacak bir de siyasilere karşı da ırkçılık olsaydı bu ülkede.
App Store'dan indirin Google Play'den alın