• 285
    eğer 1 milyon dolarınız varsa zenginsiniz demektir. bu dünya genelinde kabul gören bir şey. yani türkiye'de zengin sayılmanız için en az 7 milyon liranızın olması lazım.
    türkiye'de bu ve bundan daha fazla parası olan birçok zengin aile var. son 20 yılda cidden zenginleşen, servetine servet katan birçok insan oldu.
    zaten sorun da burada... bir kısım zenginleşirken, diğer vatandaşlar fakirleşti.
    bir doğru düşünün, en sağına normal vatandaşı, soluna da durumu daha iyi olan vatandaşı koyun. bu iki zümre ortadaki noktaya ne kadar yaklaşırsa, aradaki fark o kadar az demektir.
    biz de olan bunun tam tersi. soldakiler en uca, sağdakiler de diğer en uca gitmiş durumdalar. aradaki makas çok fazla açıldı.
    inanın almanya'da, orada, burada türkiye'deki kadar zengin aile bulunmayabilir. ancak bu kadar fakir insan da bulunmaz. genellikle geçinme sıkıntısı çekmeyen insanlardan oluşur.
    biz de bu grup kalmadı işte. ya servet içinde yüzen bezirganlar, ya da yokluk içinde hayatta kalma mücadelesi veren yoksul bir halk var.
    öyle holding sahibi, devasa fabrikalara sahip zenginlerden de bahsetmiyorum. sırf benim çevremde zengin diyebileceğim 3 aile var. ticaretle uğraşan birçok insan zamanla bu paraları kazandı.
    etrafa bir bakın. araba fiyatlarının tavan olduğu, üstünden alınan verginin dünya birincisi olduğu ülkede birçok kişi bmw'ye, mercedes'e binebiliyor.
    daire fiyatında olan bu araçlara hemen her caddede rastlamak mümkün.
    bu paraları nasıl kazandıkları ise başka bir zamanın konusu.
    işte bu zengin aileler servetlerini dövize yatırdılar çoktan. bu kötü bir şey de değil, yatırabilirler. dolar artarken yüzlerinde bir tebessüm beliriyordur.
    birçok insan hayat pahalılığından dem vururken, salgın korkusuyla işe gidip gelirken, bu insanlar yattıkları yerden servetlerini katlıyorlar.
    bazen hesap kitap yapıyorum. benim bir yılda kazandığım parayı, dolara 1 milyon lira yatıran adam 3 günde kazanabiliyor.
    bu paraları dövize, altına yatırıp, faizde işletmek varken, kim yatırım yapıp iş icra eder ki? adam ticarette kazanamayacağı paraları buralarda kazanmaya başladı. niye uğraşsın ki?
    velhasılıkelam, ben ekonominin başındaki şahsiyetin de öyle doları düşürmek gibi bir gayesi olduğunu düşünmüyorum. hatta tam aksi tercih ediliyor olabilir.
    çünkü sayısı hiç de azımsanmayacak bu zengin aileleri mutlu etmek gerekir. gönüllerini hoş tutmak gerekir.
    dövizin artmasını dert edinmek de ancak bizim gibi sıradan vatandaşlara kalır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın