• 442
    asi bulununcaya kadar -ki sars asisi yuzunden cok daha titizler ve acele edilmeyecek- malesef bir sekilde herkese bulasacak virusun olusturdugu pandeminin adi covid-19. bir metre mesafe, maske, dokunma gibi keskin önlemlere ragmen hala yayiliyor olmasinin tek sebebi var o da hava yolu. mikro partikeller ki 0.5p boyunda oldugu söyleniyor bulundugu ortamda yarim saat havada kalabiliyor. havadan daha hafif. bizim ulasabilecegimiz en kral maskeler bile 2.5p’ye kadar zor suzuyor. o yuzden onca önleme kat kat giysilere ragmen saglik calisanlari virus kapiyor. bundan kacis yok arkadaslar.

    virusler genelde agresif baslayip sonra siddetini dusururler. bunun da sebebi hayatta kalma icguduleridir. tum canli ve yari canlilarda ”default” gelir. simdi korona elinin altinda surekli insan bedeni oldugu icin agresif bir sekilde öldurup cogaliyor. ancak bilinen vakalarin disinda viruse cok fazla maruz kalmamislar arasinda hafif soguk alginligi, kirilganlik, keyifsizlik vs. durumlariyla hastaligi atlatanlar var. hicbir semptom göstermeden virusu gecirip bagisiklik kazananlar var. bir nevi dogal asi gibi dusunun ve nufus %30-40 civarinda bagisiklik kazandiginda virus agresifligini yitirir, öldurme ve bulasma orani duser. korona’da da bu böyle olacak. tipki sars gibi.

    tum ulkeyi karantina altina almak, evde kapali kalmak, sokaga cikma yasagi gibi önlemler cözum gibi durabilir. hatta bugun ulkeyi kapatalim kimse 1 ay sokaga cikmasin virus biter. ancak sokaga ciktigimiz anda tekrar basa döneriz cunku toplum bagisikligi denen mekanizma henuz oturmamis olacaktir. yukaridaki önlemlerin tek artisi virusun yayilma hizini yavaslatmak ve hastalanlarla daha fazla ilgilenebilmek icin. bir nevi viruse karsi zaman kazaniyoruz.

    malesef toplum bilinci ve ortak akli zayif ulkelerde -ki turkiye, amerika, italya, ispanya, fransa vs. bunlara guzel bir örnek- virus cok siddetli gececek ve agir darbe vuracak. toplum bilinci yuksek ulkelerde ise cok buyuk yikim olusturmayacak. toplum bilinci viruste sudur; virusu ciddiye almak, uyarilari dikkatle takip etmek ve verilen direktiflere harfiyen uymak. bakiniz guney kore, japonya vs. gibi hamleleri dogru yapan ulkeler virusu yavaslatmayi ve zaman kazanmayi basardilar. bu ulkelerde hayat 1-2 ay sonra normale döner. 3-5 ay daha sikintilari olur ve duzen tekrar yerine oturur.

    fransa’da ”yaslilar sokaga cikmasin” dendi isyan edip sallamadilar. okullar kapatildiginda ”oooo tatil” deyip gezmeye cikan italya ve ispanya’nin durumu ortada. spring break’e (sex-uyusturucu-alkol) denk gelen virus vakalari ile amerika perisan. hacilari sanki cok degerli ve özel varliklarmis gibi sokaga salanlar, instagram’da ev partilerinden video atanlar malumunuz. tum uyarilara ragmen bankta oturan yaslilarimiz ”camiye gitmemiz engellenemez” diyen cemaatimiz, hastaneden kacan koronalimiz derken ortak aklimizin ve toplum bilincimizin ne kadar zayif oldugunu net bir sekilde görduk.

    ok yaydan cikti. simdi virusu hafif siyriklarla atlatip bagisiklik kazananlarin sayisina bakmali ve bu rakam %40’in ustundeyse normal hayata geri dönulmeli. virusler aktif konumdayken agresif yönde mutasyon gecirmezler. hayatlarinin devami icin yasayan bir bedene ihtiyaclari olacak. hepsini öldurerek bir yere varamazlar. toplum bagisikligi kazanmis nufuslarda viruslerin bulasma gucleri zayiflar, bedeni hasta etmeden ve öldurmeden sessizlige gömulurler. tipki diger virusler gibi hayatin bir parcasi olurlar.

    bu sureci durduramayiz ama yavaslatabiliriz. bu surecte kendimize, sevdiklerimize ve cevremizdekilere zarar vermeden mumkun oldugunca zaman kazanmaya calisin. aslinda insanlardan uzak acik hava, ev ortamindan daha guvenli. evinizi surekli havalandirin, sirkulasyona dikkat edin. hijyene, gunluk dus almaya gayret edin ki birden agir bir virus yiginina maruz kalmayasiniz. sahilde guneslenmek gibi dusunun. amaciniz guzel bir ten sahibi olmak yani viruse bagisiklik kazanmak. gunese cok maruz kalirsaniz gunes yanigi olursunuz. ama koruyucu kullanip yavas yavas abartmadan guneslenince sutlu cikolata gibi nefis bir teniniz olur.

    ha bir de ”turklere genetik olarak virus bulasmiyor” veya ”abartmayin alt tarafi grip salgini” diyen doktor musvettelerini ciddiye almayin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın