• 438
    kişisel önlemlerini yeterince alan bireylerin bulaşma ihtimali olmayan hastalık. genelde bunu "doktorlar nasıl bulaşıyor" diyerek çürütenler oluyor. doktorlar kuralları yeterince bilse de hastaya yakın temas kurmak, sosyal mesafe olayını uygulayamamak, gerektiğinde nefesine ya da tükürüğüne maruz kalmak, çok yoğun çalışmadan dolayı bilinçsizce ya da yorgunluktan virüsü ellerinden göz ya da kulak gibi uzuvlarıyla istem dışı taşıma gibi şekillerde bulaşıyorlar.

    evden çıkmamak, kendini izole etmek tabi ki riski sıfırlıyor. ancak özellikle iş sebebiyle dışarıya çıkmak zorunda kalan insanların kendini kurbanlık koyun gibi hissetmemesi, bu hissiyatla "zaten hasta olurum" düşüncesine kapılıp tedbiri elden bırakmaması gerekiyor. sosyal mesafe denen 1.5-2 metre mesafeyi koruyamadığınız anlarda bile göz-burun-kulak-ağız yoluyla doğrudan birilerinin nefesine/tükürüğüne maruz kalmamaya çalışırsanız, bunlar olmasa da elinizi ilk fırsatta tekrardan temizlerseniz riski ortadan kaldırmanız mümkün olacaktır.

    bu süreçte açıkçası herkes doktor oldu. kimisi iyi niyetle, kimisi art niyetle, kimisi işte laf ola bir şeyler anlatıp duruyor. ancak pek çok uzmanın, dünya sağlık örgütü'nün açıklamaları da bu doğrultuda genelde.
App Store'dan indirin Google Play'den alın