resim
Okan Buruk
Görev:Teknik Direktör
Takım:Galatasaray
Yaş:50
Uyruk:Türkiye
  • 830
    israrla 4-4-2 (4-1-3-2’de denebilir) sistemiyle oynuyor. tıpkı 1996-2000 yılları galatasaray’ı gibi. tabi o takımın dinamolarından biriydi kendisi ve de çift santraforlu sistemin o zamanki avantajlarını unutmamışa benziyor.

    sakatlık yoksa crivelli-demba ba ikilisini, sakatlık ya da rotasyon yaparsa gulbrandsen-demba ba ya da gulbrandsen-crivelli ile çıkıyor sahaya. gulbrandsen oynarsa elia’yı kesiyor ve gulbrandsen’i sol kanat forvet olarak kullanıyor. crivelli-demba ba ikilisiyle oynadığında sol kanatta clishi’yi orta sahadan bir futbolcuyla destekliyor.

    şu ana kadar bu sistem başarılı oldu ama bu sistemin çok büyük defoları vardır ve bunkardan yararlanmayı başaran takım başakşehir’i yenebilir. nedir bu defolar. özellikle orta sahada iyi baskı uygulanırsa maçın doksan dakikalık bölümünde orta saha çökertilebilir. çünkü orta sahada doksan dakika bir kişi eksik olmak tüm takım oyununu çökertebilir. ayrıca merkezi iyi kapatınca kanatlara yayılmak zorunda kalınacağından iyice yıpratılabilir takım.

    artık çift santrafor yerine, gol yeteneği yüksek, hızlı kanat forvetler kullanılıyor günümüz futbolunda. çünkü böylece hem orta sahaya destek vermek daha kolay oluyor hem de rakip ceza alanı genişletilerek rakibin boş alan bırakması sağlanabiliyor. ayrıca kanat forvetler kendi bekine de savunmada yardımcı olabiliyor. çift santraforda boş bıraktığın kanadın beki zayıf halka olarak kalıyor.

    okan buruk’un çift santrafor denemeleri, vasat ve vasat altı takımlara karşı hala prim yapabilir. çünkü bulacağın erken gollerle rakibi psikolojik olarak çökertebilirsin. ayrıca türk takımlarının kondisyonu vasat ya da vasat altı olduğundan, fazla yıpranmadan maçı tamamlayabilirsin ama birinci sınıf bir takım olamazsın. hele vasatın üzerindeki avrupa takımlarına karşı çift santrafor çıkarsan yalnız bıraktığın bekin kanadından goller bulabilirler. böylece kazdığın kuyuya düşersin.

    eğer okan buruk birinci sınıf bir hoca olmak istiyorsa çift santrafor takıntısından kurtulmak zorundadır. aksi halde türkiye’de nispeten başarılı olabilirsin ama bu başarın devamlılık göstermez. avrupa’da ise roma gibi takımlara karşı sürklase olursun ki roma avrupa takımları için ikinci klasmanında yer alan bir takımdır. yani
    ikinci klasmanda bulunan bir avrupa takımına karşı hezimete uğrarsın.

    okan buruk, takım kurgusunu oluştururken ustasından (fatih terim) feyz alırsa isabet etmiş olur, aksi halde ne uzar ne kısalır.

    ekleme: bu yazıyı yazarken trabzonspor-başakşehir maçı oynanıyordu. okan hoca yine gulbrandsen-demba ba ile çıktı sahaya. clichi tek başına kaldı ve o bölgeden üç net pozisyon yakaladı trabzonspor ama yararlanamadı. işte zaaflardan yararlanmak ile yararlanmamak arasındaki fark. halbuki clichi başakşehir’in en güçlü beki. buna rağmen oradan çok pozisyon verdi. böyle oynadıkça da verecektir.

    (bkz: 15 mart 2020 trabzonspor başakşehir maçı)
App Store'dan indirin Google Play'den alın